Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.8.2014 klo 16:36

Tampereella tenaville riittää temmellyskenttiä

Emil Aaltosen puisto kuva Karoliina Järvinen-001
Emila Aaltosen leikkipuisto on esteettömäksi rakennettu puisto. Puisto sai kuitenkin vain kolme tähteä, sillä osa leikkivälineistä on ollut pitkään rikki.

Teksit ja kuvat: KAROLIINA JÄRVINEN
Tampereen kaupunki on viime vuosina panostanut leikkipuistojensa kunnostamiseen sekä elävöittänyt niiden ympäristöä. Vasen Kaistan arvioinnissa puistoista kaksi sai neljä tähteä, yksi kolme ja yksi kaksi.

Sorsapuistossa parhaat laitteet

Sorsapuisto lukuisine vempaimineen on lasten suosikki,
Sorsapuisto lukuisine vempaimineen on lasten suosikki,

4 tähteäSorsapuisto ylsi ehdottomaksi ykköseksi leikkipuistoineen ja ihastuttavine ympäristöineen. Sorsapuiston leikkipuisto sijaitsee Tampere-talon vieressä Sorsalammen puiston yhteydessä ja tarjoaa perheille yhtä jos toista viihdykettä. Sorsapuistosta löytyy muun muassa erilaisia vesilintuja ja häkkilintuja, joita kaupunki on tuonut sinne jo vuosikymmenten ajan. Itse leikkipuisto on suuri, aidattu ja portein varustettu kenttä, johon on merkattu pienten ja isojen lasten alueet eri värein. Puistossa on huikeita leikkilaitteita kuten pesäkeinu ja mobiluslaite sekä pienten lasten käyttöön tarkoitettuja karuselleja ja erilaisia keinuja.

Kesällä alueelta löytyi myös lasten käyttöön tarkoittettuja mopoja ja lava-autoja. Leikkipuiston vieressä on myös koripallokenttä sekä kuntoilulaitteita aikuisille. Kesäkahvila ja jäätelökioski ovat ihan leikkipuiston ja lintuhäkkien välittömässä läheisyydessä. Alueelta löytyy maksuton ja siisti yleisövessa. Lapset tuntuivat pitävän Sorsapuistosta kaikkein eniten, eikä ihme. Ympäristö on todella kaunis ja viihtyisä, eikä vastaavanlaisia leikkilaitteita ole muualla.

Kaupunki on kunnostanut puistoa ahkerasti viime vuosina. Kuitenkin jo keskikesällä leikkipuiston mobiluslaite oli ensin pois käytöstä turvallisuusriskin vuoksi ja myöhemmin paikalla käydessä sitä ei ollut siellä enää lainkaan, kuten ei myöskään ajeluun tarkoitettuja mopoja tai lava-autojakaan enää ehjinä.

Suosittu Pikku Kakkosen puisto ruuhkautuu

4 tähteäPikku Kakkosen leikkipuisto sijaitsee Koskipuiston kupeessa Tampereen keskeisimmällä paikalla. Kaupunki on selvästi panostanut juuri tähän puistoon, joka on remontoitu viimeksi vuonna 2013. Puisto on valaistu, aidattu ja varustettu portein. Puistossa on erilliset leikkialueet isoille ja pienille lapsille. Nimensä mukaisesti puiston innoittajana on toiminut Tv 2:n luotsaama Pikku Kakkonen, jonka hahmoja puistossa on esillä useita, muunmuassa Ransun Puskii-laiva, Maltin ja Valtin poliisiauto, tanssileikkimatto sekä Touhon oma hiekkakakkulaatikko.

Pikku Kakkosen puisto kuva Karoliina Järvinen
Pikku Kakkosen puiston on toimiva leikkipaikka. Puistossa on vesipiste ja eväiden syöntipaikka-

Tavallisten keinujen lisäksi löytyy myös hämähäkkiverkkokeinu. Kiipeilymastokin verkkoineen on varsin vaikuttava. Puistossa on myös erillisiä paikkoja eväiden syöntiä varten sekä vesipiste. Kesäisin puiston vieressä toimii kesäkioski josta voi ostaa ainakin jäätelöä ja vohveleita sekä kahvia tai mehua. Myös itse Koskipuistosta löytyy jäätelökioski.

Pikku Kakkosen puisto on kaupungin suosituin leikkipuisto, joten leikkikavareita rittää varmasti. Joskus väkeä on ehkä liikaakin. Ihan puiston vierestä löytyy siistissä kunnossa oleva yleisökäymälä, mutta se on maksullinen. Koskipuistossa varsinkin kesäaikaan viihtyvät paitsi lapsiperheet, niin myös bilekansa ja humalaiset, jotka jättävät omat jälkensä muuten kauniiseen ympäristöön.

Aaltosen puistossa liikutaan esteettömästi

3 tähteä  Kenkätehtailija Emil Aaltosen mukaan nimensä saanut puisto sijaitsee Tammelantoria vastapäätä. Suihkulähtein varustellun puiston yhteydessä oleva leikkipuisto remontoitiin taannoin puiston muun remontin yhteydessä. Tammelanpuisto on kaupungin ainoa leikkipuisto, joka on suunniteltu esteettömäksi puistoksi esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteisille henkilöille.

Puistosta löytyykin monenlaisia erikoisvarusteltuja leikkipaikkoja niin lapsille kuin liikuntapaikkoja myös lasten vanhemmille. Esimerkkinä mainittakoon ryhmäkeinu sekä esteetön hiekkalaatikko. Talvisin puiston suuri keskusalue on käytössä luistinratana.

Tammelantorilta löytyy lähin yleisövessa, joka on siisti ja maksuton. Leikkipuiston lähettyvillä on kaunis suihkulähde, paikkoja eväiden syöntiä varten. Miinuksena puistolle on ehdotomasti se, että aikoja sitten rikottuja leikkivälineitä kuten ksylofonia tai kuulapelejä ei ole korjattu ja ihan puiston aidan vieressä sijaitsee suositun pub-ravintolan terassi.

Tiitiäisen satupuisto kaipaa korjausta

Tiitiäisen puistossa on paljon kunnostettavaa.
Tiitiäisen puistossa on paljon kunnostettavaa.

2 tähteä Ehdottomasti kaupungin upeimmalla paikalla sijaitseva Kirsi Kunnaksen runoihin pohjautuva Tiitiäisen satupuisto löytyy Näsinkalliolta Hämeenpuiston pohjoisen pään ja Näsijärven välistä. Leikkipuisto on ainakin pirkanmaan ainoa taideleikkipuisto erikoislaatuisine ja ihastuttavine valaistuksineen ja veistoksineen ja siten yksi Tampereen hauskimmista leikkipuistoista. Puistosta löytyy Tiitiäisen satupuun hahmoja kuten liehuva Herra Pii Poo, puinen Tunteellinen siili tai pikkuruiset Haitulat, joita on siroteltu pitkin puiston ympäristöä. Lasten mielestä parasta puistossa ovat hauskat maahan upotetut trampoliinit ja pimeällä valaistu suuri nojatuoli. Puitosta löytyy oma vesipistekin.

Satupuistossa on paljon upeita yksityiskohtia, mutta myös paljon epäkohtia. Lieneekö asiaan vaikuttanut leikkipaikan aidattomuus, sillä siellä on tehty paljon ilkivaltaa ja paikkoja on sotkettu tämän tästä. Taikurinhattujakkaroiden vieressä sijainneet pikku kaniinit on pitänyt jo viedä ”turvaan”, varjoteatterin seinä on sotkettu graffitein ja puuveistoksia on rikottu ja tärvelletty.

Mutta jo leikkipuiston suunnittelussa on ollut monia virheitä, esimerkiksi kiipeilyteline, joka tuntuu olevan usein väliaikaisessa käyttökiellossa. Aikuisille ei ole lainkaan penkkejä istumista varten ja sateen jälkeen liukumäkiin kerääntyy vettä. Myös lasten suosimat tavalliset keinut puuttuvat kokonaan, eikä yleisökäymälää löydy ainakaan ihan lähettyviltä.

Kesäisin juhlakansa ja piknikväki valloittaa kalliot ja siten ympäristölle aiheutuu häiriöitä ja paikkoja roskataan. Kaupunki voisikin ottaa tämän puiston erityishuomion alle ja yrittää ratkoa sen ongelmat. Potentiaalia Tiitiäisen satupuistossa on vaikka yhdeksi kaupungin ihastuttavimmaksi leikkipaikaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *