Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

13.9.2014 klo 09:42

Persujen tarkkailua

JMantyla (189x400)
Kuva: Jorma Mäntylä

JORMA MÄNTYLÄ
Perussuomalaisten nousu suurten puolueiden joukkoon on tuonut väriä sekä valtakunnan että kuntien politiikkaan. Kangasalla heidän kuntapolitiikkansa on ollut täyttä kohellusta, eikä puolue ole kyennyt haastamaan kunnan perinteistä sinipuna-akselia. Demagogista protestipuoluetta pitäisi silti yrittää ymmärtää, sillä se ei ole ohimenevä ilmiö konsensus-Suomessa.

Kangasalla persut saivat 2012 vaaleissa peräti kuusi valtuutettua. Nyt heitä tosin on vain neljä. Kaksi on eronnut tai erotettu, ja he ovat muodostaneet Kangasalan siniset -ryhmän. Viimeksi syyskuun valtuustossa sairaanhoitaja Tuula Heinonen ilmoitti eroavansa perussuomalaisten ryhmästä ja liittyvänsä sinisiin. Jäljellä olevat saavat vielä pitää kunnanhallituspaikan, mutta jos yksi vielä lähtee, kolme ei enää riitä. Tarkistukset tehdään tämän vuoden lopulla.

• • •

Puolueen kangasalalainen kansanedustajaehdokas herättää kummastusta. Hän on asekauppias Marko Törhönen, joka on pitänyt Kaukopartio-nimistä kivääri- ja paintball-kauppaa. Valtakunnallista huomiota kiväärikauppias Törhönen herätti toissakesänä järjestämällä asemessut Kangasalan lukion tiloissa. Lehdistössä kyseltiin onko paikan valinnalla tarkoitus opettaa lapsille aseiden käyttöä kovenevassa markkinataloudessa. Törhönen vastasi, että ”onhan armeijassakin semmoiset ammunnat, jotka kulkevat nimellä kouluammunta, eikä sitäkään kukaan paheksu” (UP Demari 11.7.2013).

Kovin hyvin ei taida mennä asealalla, sillä suomikp-sivulla kerrotaan Kaukopartio-liikkeen lopettamisesta viime kesänä. On siirrytty retroon ja keräilyeriin. Keväällä nähdään käykö niin myös eduskuntavaaleissa. Ukkoontuvista metsästysseuroista kun ei tahdo nykyään löytyä alle 60-vuotiaita jäseniä.

• • •

Eriskummallinen on Kangasalan entisten persujen siniset-ryhmä. Sen perusti Jani Viinikainen. Potkut valtuustoryhmästä tulivat, kun mies oli Helsingin hetero-pride -tapahtumassa tehnyt natsitervehdyksiä Hitler-naamari kasvoillaan (IS 23.9.2013). Kangasalla tosin liikkui samaan aikaan tietoja, että erottamista vauhdittivat myös persujen puolueosaston kateissa olleet rahat.

Jani Viinikainen herätti huomiota nettimaailmassa vuonna 2011, kun hän perusti Facebookiin homovastaisen ryhmän nimeltä Irti Setan otteesta (IL 28.11.2011). Se tosin eli vain pari päivää, sillä ryhmään liitettiin merkittävien poliitikkojen FB-profiileita näiden tietämättä. Valtakunnan julkisuuteen Viinikainen nousi 2012 vastustamalla Yleisradion Keniassa kuvattua Mannerheim-elokuvaa. Kuntavaalien alla hän painatti T-paitoja, joissa luki ”Minun Mannerheim on valkoihoinen” (Al 31.8.2012).

Näillä eväillä mentiin valtuustoon. Väkisin muistuu mieleen Simo Salmisen Politiikkalaulu: Kyllä kunnanvaalit meillä meni ihan poskelleen, ja suhteilla taas moni meni valtuustoon…

• • •

Vastaavia tapahtumia on varmaan muissakin kunnissa. Persujen kohellukset ovat iltapäivälehtien vakituista lööppitavaraa.

On silti väärin kuitata kaikki perussuomalaiset äärioikeistolaisiksi propellihatuiksi, joiden kanssa ei pidä olla tekemisissä. Populistiset ja demagogiset puolueet menestyvät, koska ne ilmentävät kansan tahtoa, jota muut puolueet eivät kuuntele. Yli puoli miljoonaa ihmistä ei voi olla täysin väärässä. Nämä ihmiset kokevat, että heitä ei kuunnella, heidän mielipiteillään ei ole arvoa. Tärkeitä asioita heille ovat Euroopan unionin ja maahanmuuttopolitiikan kritiikki.

Kohta kaksi vuotta olen seurannut Kangasalan persujen tekemisiä. Mielestäni he ovat aika samanlaisia kuin valtakunnallinen puolue. Sen sisällä on selvästi erotettavissa kaksi suuntausta. Toinen on pettynyt kokoomukseen ja kepuun. Ne eivät ole tarpeeksi oikeistolaisia ja EU-vastaisia. Tämä joukko on hyvin oikeistolaista, ja osaa voi perustellusti pitää äärioikeistolaisina. Toinen suuntaus on selvästi lähtöisin vasemmalta. He ovat pettyneet vasemmistopuolueiden ja ammattiliittojen hampaattomuuteen EU- ja maahanmuuttoasioissa. Näillä perussuomalaisilla on usein ammattiyhdistystausta ja osa on jopa toiminut vasemmistopuolueissa. Heidän kanssaan vasemmisto voisi olla yhteistyössä. Kangasalla Tuula Heinonen äänesti muusta ryhmästä poiketen vasemmiston mukana palveluseteliä vastaan. Wellu Mäkinen on tehnyt aivan kannatettavan aloitteen koulujen ylijäämäruoan käytöstä.

• • •

Valitettavasti näyttää siltä, että oikeistosuuntaus on Kangasalla niskan päällä. Kansanedustajaehdokkaan valinta on selvä viesti. Valtakunnan tasolla Timo Soini on toistaiseksi sovitellut suuntien välillä. James Hirvisaaren erottaminen oli selvä varoitus, että äärioikeistolaiset painotukset halutaan työntää taka-alalle. Viime aikoina Soini on kuitenkin alkanut hallitustuskissaan vikitellä kokoomusta.

Tähän saumaan vasemmiston pitäisi iskeä kevään eduskuntavaaleissa. Jos perussuomalaiset lähtevät kokoomuksen kyytiin, he joutuvat nielemään hiljaisten ja pienten äänestäjiensä vastaisen politiikan.

Ei silti pidä kuvitella, että perussuomalaisten kaltainen protestipuolue olisi tilapäinen ilmiö. Suomessa pitkään harjoitettu sinipunainen konsensus antaa tällaiselle puolueelle pysyvän jalansijan. Meillä on hiukan samantyyppinen tilanne kuin Itävallassa. Siellä vuosikymmeniä jatkunut sinipunainen ”grossen koalition” avasi Jörg Haiderille tien valtaan. Haiderin kuolema aiheutti puolueelle vain tilapäisen kannatusnotkahduksen. Vaikka Suomen persut joutuisivat kokoomusyhteistyön takia vaikeuksiin, puolue mitä ilmeisimmin selviäisi. Soini ei tee samoja virheitä kuin edeltäjänsä SMP:ssä.

On liiankin helppoa levitellä juttuja persujen toilailuista, ja päivitellä miten kamala puolue se on. Tuomitseminen ja hylkiminen ei auta populismin kohdalla. Oikea lääke on politiikka. Pitäisi pohtia miksi huomattava joukko ihmisiä on niin pettynyt vasemmistopuolueisiin, että he lähtevät perussuomalaisiin.

Kirjoittaja on kangasalalainen kunnanvaltuutettu, YTT, tutkija.

 

Kommentteja: 1

  1. Mun mielestäni Marko vastasi lehden kyselyyn samalla mitalla. Jos tuollainen on toimittajan kysymys , niin kannattaisi harkita ammatin vaihtoa.metsästäjien mollaaminen ei ole mielestäni korrektia.täytyy muistaa, että ilman suomalaisten erätaitoja oltaisiin todennäköisesti jossain kalmukiassa kaalikombinaatissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.