Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

5.10.2014 klo 09:41

Verotuksen vapaamatkustajat!

Reino Niemi_syvätty-1REINO NIEMI
Paljon parjattu verotus on se keino, jolla voidaan turvata ne palvelut joita yhteiskunta tarvitsee, kehittyäkseen ja pysyäkseen pystyssä. Päivähoito, koulutus, terveydenhoito, vanhuspalvelut, sosiaalipalvelut, kulttuuri ja muut asuinympäristöömme kuuluvat asiat rahoitetaan sen avulla.

Suomessa on valtionverotuksessa käytössä ns. progressiivinen veromalli. Isoista palkkatuloista maksetaan veroa korkeamman prosentin mukaan, pienistä tuloista verotus on alemmalla prosentilla. Veromalli mahdollistaa vähempiosaisten osallistumisen, heille muuten rahallisesti mahdottomiin palveluihin. Tuloeroja tasataan verotuksella, siis tasa-arvoa kaikille.

Viime aikoina on kuitenkin ollut lisääntyvänä ”trendinä” pääomatulojen verotuksen vähentäminen ja erilaisten yritystukien lisääminen. Asiaa on ”hyssytelty” ja perusteltu, että uusilla tuloilla luodaan uusia työpaikkoja. Onko näin? Päinvastoin, työpaikat ovat vähentyneet, lisääntyneet voitot ja pääomat ovat siirtyneet veroparatiiseihin. Suuret menestyvät firmat muuttavat kirjansa ja sijaintinsa muihin maihin niiden edullisemman verotuksen vuoksi, vaikka Suomi on tukenut niiden toimintaa eri tavoin. Kouluttamalla ja erilaisten tukimuotojen kanssa. Onko tämä ”isänmaallista” toimintaa? Tällaisia firmoja on lukuisia esim. Sampo- Nordea ja kulmakivemme Nokia.

Valtiovallan taholta siirretään verorasitusta kunnille! Kunnallinen verotus on tasaverotus, jokaisesta tienatusta eurosta lähtee tietty prosentti verotukseen. Verotettavaa tuloa piilotellaan laillisesti, esim. yrityksissä omistajat ottavat vain minimaalisia ansioita palkkatuloinaan. Pääomatuloina ulosmitataan rahaa edullisemman veroprosentin kautta, mikä on kaiken lisäksi kunnallisveroissa verovapaata, uskomatonta! Samaan aikaan kunnat tukevat eri tavoin yrityksiä ja hullulta tuntuu kun nämä ”veropakolaiset” vaativat parempia palveluita julkiselta puolelta vaikka niitä eivät halua rahoittaakaan.

Maaseudulla tilanne on vielä vaikeampi . Useilla ryhmillä tulot muodostuvat erilaisten verovapaiden tukien kautta hyvin pieniksi, se aiheuttaa muille tulonsaajille melkoisia lisärasitteita.
Haetaan syyllisiä heikkoon taloudelliseen tilanteeseen. Paljon muuttuisi jos otettaisiin käsittelyyn verotuksen vapaamatkustajat, erilaisten tukien ja laillisten, mutta moraalittomien verojen kierrot. Vai onko niin, että rehelliset erilaiset pienyrittäjät, palkkatyöläiset , eläkeläiset ja työttömät maksavat pääosin meille kaikille elämisen mahdollistavat verot?

Kirjoittaja on sastamalalainen pitkänlinjan kuntavaikuttaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *