Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

11.11.2014 klo 15:28

Ylöjärvi: Palvelut turvattava veronkorotuksin

Rauno Kesseli Ylöjärven valtuustosalissa.
Rauno Kesseli Ylöjärven valtuustosalissa.

RAUNO KESSELI – Innolinkin kuntarankingin perusteella Suomen suositelluimpia asuinkuntia ovat Kaarina, Tampere ja Ylöjärvi. Jotain olemme osanneet siis tehdä oikein, koska näin hyvän arvosanan saamme, avasi Vasemmistoliiton Ylöjärven kaupunginvaltuuston valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Rauno Kesseli ryhmäpuheenvuoron eilisessä talousarviokokouksessa. Vasen Kaista julkaisee puheen vähäisin lyhennyksin:

– Lontoolaisen Legatum-instituutin tuoreen indeksin mukaan Suomi on maailman 8. paras maa asua, yrittäjyyttä ja sen mahdollisuuksia mittaavassa osiossa Suomi pitää sijaa neljä. Turvallisuudessa sijoitus on kolmas.

Nämä ovat tietysti mukavia uutisia, mutta lämmittävät vain hetken. On siis jatkettava työtä hyvinvointivaltion eteen.

Työttömyys pienentää kuntien verokertymiä ja kasvattavat sosiaalikuluja
Valitettavasti Suomi elää jo toista vuotta taloudellisessa taantumassa. Voidaan puhua suoranaisesta lamasta. Kokoomusvetoiset Kataisen ja Stubbin hallitukset eivät ole saaneet maatamme kasvu-uralle. Työttömyys on entisestään pahentunut. Pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys ovat suorastaan räjähtämässä käsiin. Tämä kaikki heijastuu myös kuntiin. Verokertymät pienenevät kun samaan aikaan toimeentulotuki ym. sosiaalimenot kasvavat.

Kaiken päälle Stubbin hallitus on edelleen leikkaamassa valtionosuuksia kunnilta ja samaan aikaan lisäämässä velvoitteita, vaikka juuri toisin luvattiin. Ensi kevään eduskuntavaaleissa on syytä reivata politiikan suuntaa vasemmalle, jotta ihmisten tulevaisuuden usko saadaan palautettua.

Säästöjen tie kuljettu loppuun
Kaupunkimme vuoden 2015 talousarvion laadintaa on sävyttänyt erittäin suuri epävarmuus tulevaisuudesta. Sote-asiat ovat edelleen avoinna, kuten myös kuntarakenteen uudistaminen. Talousarviota ryhdyttiin keväällä rakentamaan erittäin tiukan raamin mukaisesti. Hallintokunnat tekivät hyvää työtä pysyäkseen raamissa, mutta sekään ei riittänyt. Syksyyn tultaessa saimme havaita, että valtiovallan kunnille määräämät uudet velvoitteet yhdessä heikentyneen verokertymän kanssa ovat johtaneet siihen, että säästöjä on ollut pakko löytää lisää. Hallintokunnat yhdessä henkilöstön kanssa ovat jo parin vuoden ajan etsineet säästökohteita ja niitä onkin löytynyt useiden miljoonien eurojen edestä. Tämä tie on nyt kuitenkin kuljettu loppuun.

Uusia toimintatapoja voidaan toki aina kehittää, mutta ne on toteutettava niin, ettei henkilöstö enää lisää kuormitu ja että palvelutuotanto pysyy pääosin kaupungin omana tuotantona.

Vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit: veronkorotukset palvelujen säilyttämiseksi
Vasemmistoliiton mielestä kaupungin tehtävänä on huolehtia siitä, että sen asukkaat saavat laadukkaat peruspalvelut. Tarvittaessa tähän päästäkseen on turvauduttava viime kädessä verojen korottamiseen, kuten kaupunginhallituksessa sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto esittivät.

Olemme vakuuttuneita siitä, että kaupunkilaiset olisivat olleet valmiita pieniin veronkorotuksiin, jos niiden avulla turvataan vähintään nykytasoiset palvelut. Palveluista on jo muutaman viime vuoden aikana leikattu 6-7 miljoonaa euroa. Tämä ei voi olla näkymättä palveluissa. Koska oikeisto ei halua veronkorotuksia merkitsee tämä sitä, että palvelut tulevat entisestään heikkenemään. Jo nyt on tiedossa mm. se että erikoissairaanhoitoon ei pääse loppuvuodesta samalla tavalla kuin aikaisemmin. Kenenkään potilasturvallisuus ei saa tällaisesta säästötoimesta vaarantua.

Tilanne ei varmaan parane ensi vuonna. Oikeiston ajama menojen leikkauslinja tulee merkitsemään myös sitä, että opetuksessa luokkakokoja tullaan kasvattamaan. Nämä toimet olisivat vältettävissä, jos olisi hyväksytty vasemmiston esittämät verojen maltilliset korotukset.

Kaupunkistrategialle kiitosta
Tässä kokouksessa hyväksyimme joukon asiakirjoja kuten kaupunkistrategian,  MAPSTO:n (maankäytön, asumisen- ja palvelutason suunnitelma) ja laajan sähköisen  hyvinvointikertomuksen. Ne on valmisteltu huolella ja niistä on hyötyä kaupunkimme kehittämisessä.
Kaupunkistrategia on nyt tiivis ja varsin selkeä. Kaupungin eri toimintoja on hyvä johtaa sen antamin suuntaviivoin. MAPSTO kokoaa entistä paremmin ne investointitarpeet, joita eri palvelut ja infran hallittu rakentaminen vaatii. Laaja sähköinen hyvinvointikertomus on nyt laadittu ensimmäistä kertaa ja siitä tullaan jatkossa saamaan arvokasta tietoa kaupungin eri toimintojen kehittämisessä ja palvelujen tuottamisessa.

Investointien avulla voitaisiin elvyttää
Talonrakennusinvestoinnit on laskettu minimitasolle. Vain välttämättömät korjaus- ja ylläpitoinvestoinnit voidaan toteuttaa ja jo sovitut Metsäkylän koulun laajennus ja entisen lukion tilojen saneeraus sekä joitakin pienempiä hankkeita. Infrapuolellakin investoinnit ovat varsin maltillisia.

Investointitason laskua voidaan tietysti perustella sillä, ettei lainanottoa tarvitse paljoakaan lisätä. Tämä päätös ei kuitenkaan tue sitä ajattelua, jota on viritelty maan hallitustasolla eli että investointien avulla elvytettäisiin maamme taloutta. Meidän mielestä kuntien pitäisi olla mukana näissäkin talkoissa investoimalla sellaisiin kohteisiin, jotka kuitenkin ovat edessä. Ennen muuta meillä rapistuva infra voisi olla tällainen kohde.

Kunnan hoidettava palvelut pääosin
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä haluaa kantaa vastuuta kaupunkilaisten palvelujen turvaamisesta. Pidämme ehdottoman välttämättömänä, että palvelut tuotetaan pääosin kunnallisina palveluina. Esimerkit ulkoistetuista palveluista eivät ole kaikin osin mairittelevia. Onneksi Ylöjärvellä ei sentään ole tapahtunut sellaisia karmaisevia tapahtumia, joita on sattunut muualla mm. vanhusten hoidossa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä uskoo, että kaupungin henkilöstö on valmis edelleen kehittämään toimintaansa. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että henkilöstölle annetaan aito mahdollisuus kehitystyöhön.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ei tässä taloudellisessa tilanteessa tee talousarvioon lisäysesityksiä. Toivomme että tämä budjetti kaikista leikkauksistaan huolimatta turvaa asukkaille kohtuulliset palvelut.


Kirjoittaja on Ylöjärven Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja. Hän on myös vasemmiston ehdokkaana ensi kevään eduskuntavaaleissa.

 

Kommentteja: 2

  1. Kaikkina vuosina Ylöjärven valtuustossa on vasemmisto ollut kannattamassa luokkakokojen suurentamista ja leikkauksia koulutuksesta. Katsopas aikaisempien vuosien pöytäkirjoja! Tänäkään vuonna vasemmisto ei esittänyt, etteikö leikkauksia tehtäisi.
    Entä millä rahoitettaisiin investoinnit? Velkarahallako? Kuka ne lopulta maksaa?
    Miksei vasemmisto muuten kannata rahastojen purkua tuolta ulkomaisilta sijoitustileiltä? Sieltähän kuntaan saataisiin varoja.

    Eikö hyödyllisempää ole tasata niin investointeja eri vuosille, kuin sijoittaa korjausrakentamiseen lisää? Ja tulisi suunnitella kuinka kaupungin tuotanto ja palvelut järjestettäisiin aikaisempaa paremmin, prosesseissa on aina kehitettävää.

    Olen myös huolissani, jos erikoissairaanhoitoon pääsyä rajoitetaan. Eikös silloin tulisi miettiä, kuinka kustannuksia saadaan alas ilman että potilaat kärsivät? Onko keinoja? Ainakin tänä vuonna sijoitukset ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon auttanevat tulevina vuosina erikoissairaanhoidon kustannuksia pysymään alhaisempia.

    Sairaanhoitopiirin kustannukset nousevat osittain investointitason vuoksi, ja sehän piti tulkitseman elvytykseksi (puheesi mukaan)?

    1. Kiitos Minna kommentoinnista puheeseeni. Toteat ” Kaikkina vuosina Ylöjärven valtuustossa on vasemmisto ollut kannattamassa luokkakokojen suurentamista ja leikkauksia koulutuksesta”. Tuollaista en allekirjoita. Vasemmistoliitto on aina ollut sitä mieltä että mm. erityisopetuksen voimavaroja ei pideä vähentää, vaan pikemminkin lisätä. Olemme olleet esittämässä myös koulunkäynninohjaaja resurssien lisäämistä. Mehän esitimme juuri siksi veronkorotuksia, ettei mm. koulutuslautakunta joudu jälleen etsimään lisäleikkauskohteita, jotta alijäämäinen budjetti saataisiin kurottua umpeen.
      Järkevillä investoinneilla voidaan elvyttää maan taloutta. Kunta voi tehdä siinä osansa. Lainanotto pitkävaikutteisiin investointikohteisiin on aivan järkevää. Nyt kun lainakorot ovat alhaalla näin kannattaa toimia. Mapstossahan me juuri pyrimme siihen, että investoinnin sijoitetaan useille vuosille siten että ne on synkronoitu palvelutarpeen vaatimusten mukaisiksi. Olemme myös kysyneet talousjohdolat, etteikö olisi hyvä purkaa rahastoja, mutta vastaus on ollut se, että rahastojen tuotto on parempi suhteessa lainakorkoon, joten nyt ei ole viisasta kajota pääomaan.
      Sairaanhoitopiirin investoinnit ovat todella mittavat ja varmasti perusteltuja. Ne sijoittuvat seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksolle ja tietenkin rasittavat kuntien taloutta, mutta ovat myös osaltaan sitä elvyttävää rakentamista. Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että nyt pitää panostaa ennelta ehkäisevään perusterveydenhuolotoon. Se tuo varmasti säästöjä erikoissairaanhoidon menoissa ja mikä tärkeintä tukee kuntalaisten pysymistä hyvässä kunnossa ilman että tarvitsee tukeutua sairaanhoidon palveluihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *