Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.3.2015 klo 08:14

Kontulan ja Jaskarin yhteisblogi: Kunnia kunnon väittelylle

Ruutukaappaus blogista  vasenoikea.net/
Ruutukaappaus blogista vasenoikea.net/

Teksti: PANU RAATIKAINEN  Usein aika tylsää luettavaa olevien vaaliblogien joukossa virkistävän poikkeuksen muodostaa Pirkanmaan kansanedustajien Anna Kontula (vas) ja Harri Jaskari (kok) yhteinen, poliittiselle väittelylle omistettu sivusto ”Yhteisymmärrystä etsimässä – Mahdoton tehtävä?”. Sivustolla otetaan joka viikko käsiteltäväksi uusi poliittinen kysymys. Kullakin kerralla Kontula ja Jaskari esittävät ensin tiiviisti oman kantansa ja perustelunsa sille. Tämän jälkeen kumpikin vastaa lyhyesti  toiselle. Käsiteltyjä teemoja ovat tähän mennessä olleet perustulo, ydinvoima, työajan sopiva pituus sekä verotuksen taso – muita aiheita on luvassa viikottain vaaleihin asti.

Keskustelu valottaa juhlapuheita paremmin, mistä oikeistolainen ja vasemmistolainen voivat olla yhtä mieltä ja missä alkaa esiintyä erilaisia näkemyksiä. Kontula toteaakin omassa saatteessaan sivustolle:
‒ Politiikka ei ole neutraalia ’yhteisten asioiden hoitamista’ vaan valintoja, joissa joku voittaa ja joku häviää. Keskustelu on alkanut – löytyykö yhteistä säveltä, ja pitääkö aina löytyäkään?

Esimerkiksi perustulosta keskusteltaessa sekä Kontula että Jaskari ovat yhtä mieltä, että nykyinen tukijärjestelmä on sekava ja byrokraattinen ja siksi passivoiva. Kontulan mukaan sen ongelmana on myös epävarmuus, joka lamaannutta ja aiheuttaa pahoinvointia.

Molemmat uskovat, että perustulolla olisi aktivoiva vaikutus, ja molemmat kannattavat perustulokokeilua jossain muodossa. Jaskari kuitenkin haluaisi tehdä perustulosta vastikkeellisen ja sisällyttää siihen työvelvoitteen. Kontulan mukaan Jaskarin mallissa kyse ei enää ole perustulosta; sitäkin luonnehtisi byrokraattisuus ja epävarmuus.

Verotuksesta Jaskari esittää, että Suomi on ”himoverottajan paratiisi” ja vaatii verotason alentamista ”siedettävälle tasolle” – Jaskari puhuu erityisesti yrittämisen veroista. Ei korkea veroaste ole Kontulastakaan itseisarvo. Tehokkaimmin työpaikkoja luova veronalennus olisi hänen mukaansa pienituloisiin kohdistettu, sillä köyhä käyttää rahansa kotimaiseen päivittäiskulutukseen. Kontula kuitenkin huomauttaa, että inhimillisesti ja taloudellisesti menestyneimpiä valtioita yhdistää verraten korkea kokonaisveroaste. Hän kannattaa verotuksen progression lisäämistä – erityisesti pääomatulojen osalta. Jaskarille tämä on tietysti kauhistus. Kontula myös peräänkuuluttaa harmaan talouden ja aggressiivisen verosuunnittelun aiheuttamien verovuotojen päättäväistä torjuntaa.

Jaskarin ja Kontulan väittelyä seuraamalla itse kukin voi muodostaa oman kuvansa siitä, vastaako oikeistolaisen vai vasemmistolaisen arvojärjestys paremmin omaa, kuinka hyvin edustajien argumentit perustuvat tosiasioihin, ja turvautuuko joku ehkä välillä löysään retoriikkaan.

Kuka väitti, että vastakkainasettelujen aika olisi ohi!

 

Debatin etenemistä voi seurata osoitteessa:

http://www.vasenoikea.net/

 

Kommentteja: 2

  1. Miten olisi, jos valtio suoraan palkitsisi yrityksiä, jotka työllistävät, ei ainoastaan tuota osinkoja.

  2. Miten olisi, jos valtio suoraan palkitsisi yrityksiä, jotka työllistävät, ei ainoastaan tuota osinkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *