Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

5.3.2015 klo 12:15

Tatjaana Huhtala — omaishoidon kokemusta eduskuntaan

Tatjaana Huhtalan keskeisiä työsarkoja eduskunnassa tulisivat olemaan omaishoitajien aseman parantaminen ja lapsilisien saaminen myös köyhimmille lapsiperheille, joita nykyään syrjitään.
Tatjaana Huhtalan keskeisiä työsarkoja eduskunnassa tulisivat olemaan omaishoitajien aseman parantaminen ja lapsilisien saaminen myös köyhimmille lapsiperheille, joita nykyään syrjitään.

Teksti: HEIKKI TOIVAINEN, kuvat: HEIKKI TOIVAINEN ja KATJA KOTALAMPI
Tatjaana Huhtalalle läheisin asia on tällä hetkellä omaishoitajien aseman parantaminen. Hän on Venäjän vientikaupan asiantuntija, joka on saanut arvokasta elämänkokemusta työelämästä ja ulkomaankaupan tärkeydestä yhteiskunnallemme. Huhtala näkee maaseudun asuttamisen, lähipalvelut, perheiden ja eläkeläisten toimeentulon turvaamisen ja ympäristöasiat hyvin tärkeinä asioina.

Tatjaana Huhtala sai lapsena aatteen palon ja nuorena opiskelijana hän on ollut hyvin kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta. Hänellä yli 30 vuoden kokemus kunnallisten asioiden hoitamisesta valtuusto -ja lautakuntatasolta. Hän on ollut rakentamassa suurimman osan tästä ajasta Ylöjärveä, Suomen yhtä parhaiten hoidettua kuntaa. Nyt hän vaikuttaa ja rakentaa Ruoveden kuntaa vasemmistoliiton kunnanvaltuutettuna. Tatjaana Huhtala tunnetaan neuvottelukykyisenä, sovittelevana ja viisaana päättäjänä, joka osaa ottaa huomioon myös toisten ihmisten mielipiteet.

Omaishoitajien korvaukset Kelalle

Tatjaana Huhtala auttaa äitiään olemaan puolisonsa omaishoitaja. Henkilökohtaisesti hänelle on läheisin asia tällä hetkellä omaishoitajien aseman parantaminen. Kansalaiset eivät ole omaishoidon kohdalla lain edessä tasavertaisia, vaikka hoitokriteerit on määritetty koko maassamme samanlaiseksi. Tällä hetkellä 40 000 omaishoitajaa hoitaa omaistaan ilman korvausta. Korvauksen maksajana on kunta, mutta kaikki kunnat eivät hoida velvoitteitaan. Jotta laki toteutuisi tulisi korvauksen maksaminen siirtää Kansaneläkelaitokselle, jolloin kansalaiset olisivat samalla viivalla.

Köyhimmät lapset eivät saa lapsilisää Suomessa

Toinen läheinen asia Tatjaana Huhtalalle on, että lapsilisää ei saa laskea tuloksi toimeentulotukea määriteltäessä. Lapsilisän pitää olla subjektiivinen oikeus jokaiselle lapsiperheelle. Tällä hetkellä kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevien perheiden lapset eivät ole lapsilisään oikeutettuja, sillä lapsilisä leikataan toimeentulotuesta. Tämä käytäntö koskee noin 50 000 lapsiperhettä. Köyhimpien kotien toimeentulotukea leikataan lapsilisien verran, kun vastaavasti kaikkein rikkaimmatkin perheet sen saavat täysimääräisenä. Tatjaana Huhtala ehdottaakin lisäksi, että tulevalla eduskuntakaudella lapsilisäleikkaus on peruutettava ja sen tasoa nostettava yleisen kustannustason nousua vastaavasti.

Kuka päättää kuntien SOTE -rahoista ja lähipalveluista?

Vasemmiston kansanedustajaehdokkaat Ylä-Pirkanmaalla tekevät saumatonta yhteistyötä. Keskellä Ruoveden Tatjaana Huhtala ja oikealla Virtain Katka Kotalampi  vaalityössä Ruovedellä.
Vasemmiston kansanedustajaehdokkaat Ylä-Pirkanmaalla tekevät saumatonta yhteistyötä. Keskellä Ruoveden Tatjaana Huhtala ja oikealla Virtain Katja Kotalampi vaalityössä Virroilla.

Ylä-Pirkanmaan ihmisten ja etenkin päättäjien ajatusten keskiössä on tuleva SOTE ratkaisu. Tatjaana Huhtala kysyy, kuka päättää kuntien rahoista, kun suurin osa, noin 60 prosenttia kuntien budjeteista menee sosiaali- ja terveyssektoreille? Aiheellisesti pelätään päätösvallan valumista pois kunnilta, epädemokraattisesti, siten että kuntien itsemääräämisoikeus ei toteudu. Tavalliselle kansalaiselle on tärkeintä saada verorahoilla tuotetut peruspalvelut läheltä ja laadukkaasti.

Tatjaana Huhtalaa huolettaa myös toisen asteen koulutuksen siirtymisen yhä kauemmaksi kotipaikkakunnalta. 16 -vuotias nuori pakotetaan ottamaan vastuu itsestään ja elämästään liian nuorena.

Eläkeikäiset vaaleissa enemmistönä ensimmäistä kertaa

Tatjaana Huhtala tähdentää, että me suomalaiset olemme fiksuja ja meidän on sanottava se suoraan. Oikeistolaiselle ahneuden politiikalle on tultava loppu. Meidän vasemmistolaisten on otettava yhteiskunnallinen keskustelu haltuumme ja erityisesti talouskeskustelu. Eläkeläiset ovat tulevissa vaaleissa äänestäjien enemmistönä ensimmäistä kertaa. Moni eläkeläinen elää liian tiukalla taloudellisesti ja siihen on saatava muutosta. Eläketulot eivät kasva siinä suhteessa kuin perheiden kulutusmenojen nousu. Esimerkiksi asumiskulut kallistuvat 5-10 prosentin vuosivauhtia. Lääkkeet ja kaikki palvelut kallistuvat myös koko ajan.

Tatjaana Huhtala haluaa vaikuttaa eduskunnasta käsin eri kansanryhmien asioihin ja erityisesti ikääntyvien kansalaisten asioiden korjaamiseen.

Missä ovat viisaat valtioiden päämiehet?

Tatjaana Huhtala on huolissaan kiristyvästä ilmapiiristä koko maailmassa. Euroopassa on sodan uhkaa. Aseriisunnasta ei puhu kukaan eikä rauhasta. Missä ovat viisaat valtioiden päämiehet? Miksi Kreikkaa halutaan nöyryyttää? Missä on inhimillisyys ylipäänsä? Muutos on mahdollinen ja on puhuttava suoraan ja kaunistelematta. Kansan tyhmistäminen on lopetettava.

Tatjaanan tunnuslause on: “Eteenpäin sanoi mummo lumessa”

 

Ehdokasprofiili:

 

Nimi ja ikä: Tatjaana Huhtala, 60 v.TatjaanaHuhtala_(400x600)_MuotokuvaValokuvaaLuova

 

Asuinpaikka: Ruovesi

 

Perhe ja koti: 2 lasta, lapsenlapsi

 

Koulutus ja työ: kielenkääntäjä (DKK), omaishoitaja

 

Ammattiliitto: PRO

 

Luottamustehtäviä: Ruoveden kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen

 

Harrastuksia: mummoilu

 

Vaaliteemat lyhyesti: Olen ehdokkaana, koska vain vasemmistoenemmistöinen eduskunta voi

toteuttaa ihmisarvoisen elämän edellytykset kaikille Suomessa asuville.

 

Kotisivut: http://ehdokas.vasemmisto.fi/tatjaanahuhtala/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *