Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

22.4.2015 klo 09:32

Haastamme oikeistolaisen valtamedian

MARKO HEIKKILÄ
Vaalit ovat ohi ja vasemmistolle tuli karvas tappio. Nyt on pohdinnan paikka siitä, mikä meni pieleen ja mitä olisimme voineet tehdä paremmin. Oma ajatukseni tästä on, että me emme tehneet mitään väärin. Vasemmistolla oli upeat ehdokkaat ja vaalikentillä todella paiskittiin töitä. Se ei vain riittänyt. Meidän olisi pitänyt tehdä joitakin asioita toisin ja tätä on nyt syytä pohtia.

Vaalikampanjan aikana olin vaaliautolla liikkuneiden ehdokkaiden mukana erään kurssikeskuksen pihassa. Kurssikeskuksen pihassa oli hyvä vastaanotto ja metallialan opiskelijat, samoin kuin maalarit ja monet muut kävivät kuuntelemassa vasemmiston vaalisanomaa. Vaikka en itse ollut ehdokkaana, pääsin kuitenkin tukiryhmäläisenä jututtamaan ammattiin opiskelevia nuoria.

Erään hitsaajaoppilaan puheet herättivät minussa monia ajatuksia. Tämä nuori mies oli juuri saanut uuden työpaikan ja oli tietenkin tyytyväinen asiasta. Hän oli kiinnostunut vasemmistolaisista ajatuksista, mutta hänen pelkonsa työnsä pysyvyydestä herätti kysymyksiä, joihin vasemmiston olisi hyvä vastata. Nuorimies sanoi, että jos työnantajaa verotetaan liikaa johtaa se helposti irtisanomisiin ja työttömyyden kasvuun.

Tämä lause herätti ajatukseni siitä, että mitä me teemme väärin. Jos hitsaaja miettii työpaikkansa pysyvyyttä ainoastaan sen kautta, mikä on työnantajan etu, kertoo se nykyisen työelämän asenteista paljon. Hitsaajan huoli työpaikan säilymisestä kertoo myös siitä, että työmarkkinoilla on valtava kilpailu työpaikoista. Ja erityisesti se, että tällä nuorella miehellä oli asenne, joka on omaksuttu oikeiston omistaman lehtien sivuilta ja television lähetyksistä, kertoo siitä, että vasemmiston täytyisi tehdä jotain toisin.

Valtamedian ylivoimainen vyörytys verojen välttämisestä ja leikkaustarpeiden lisäämisestä uppoaa äänestävään kansaan kuin häkä. Tuo paatos tulee monelle äänestäjälle näkymättömästi ja hajuttomasti, mutta sen vaikutukset ovat hyvin vakavat. Tästä syystä vasemmiston tulee haastaa poliittisen oikeiston lisäksi myös oikeistomedian ylivalta.

Sosiaalisessa mediassa kiersi ennen vaaleja kaavio, jossa oli kerrottu puolueiden näkyvyys eri sanomalehdissä. Pirkanmaalla asuvana kiinnittyi huomio siihen, kuinka mitättömän määrän näkyvyyttä vasemmistoliitto oli saanut Aamulehden sivuilla. Sen sijaan kokoomus, persut ja keskusta olivat aivan omaa luokkaansa tässä näkyvyyttä mittaavassa Helsingin Sanomien tekemässä tutkimuksessa. Tämä on vasemmistoliiton yksi heikko kohta, joka tosin ei riipu meistä itsestämme. Me emme saa ääntämme kuuluviin valtamediassa.

Tämän vuoksi ehdotankin, että vasemmisto alkaa isommassa määrin haastamaan myös valtamediaa. Meillä ei ole samoja resursseja, mitä oikeiston rahoittamalla medialla on, mutta keinoja haastamiseen on kuitenkin monia. Se vaatii yhä aktiivisempaa otetta kaikilta vasemmiston kannattajilta.

Tämä Vasen Kaista – verkkolehti on yksi tapa haastaa valtamediaa. Internetissä ilmestyviä lehtiä on paperilehteen verrattuna edullista ylläpitää ja vasemmiston on hyvä harkita myös tätä tapaa välittää tietoa. Yksi keino saada ääni kuuluviin on se, että verkkolehtien määrää lisättäisiin ja aktiivisia kirjoittajia saataisiin mukaan toimintaan. Vasemmiston ei ehkä kannata keskittyä suurempaan näkyvyyteen valtamediassa, vaan luoda mahdollisuuksia saada oma ääni kuuluviin suuremmalle yleisölle vasemmiston omilla foorumeilla. Vasen Kaista -verkkolehden lukijoita on paljon. Meillä on painavaa asiaa ja meistä ollaan oikeasti kiinnostuneita. Me emme vain saa ajatuksiamme esille mediassa, jota oikeisto johtaa.

Ehdotan, että vasemmistossa panostetaan enemmän puolueen ohjelmien ja jäsenten ajatusten tutuksi tekemiseen. Internetin tuomat mahdollisuudet ja sosiaalisen median aktiivisempi käyttö tiedonvälittäjänä olisi syytä ottaa harkintaan. Meidän täytyy haastaa oikeistomedian valtaa ja tuoda vaihtoehtoja esiin aktiivisesti meidän omilla foorumeilla. Mielestäni se ei riitä, että kirjoitamme Facebookissa ja Twitterissä toisillemme. Meidän tulee saada ajatuksemme esille myös muille, kuin sosiaalisessa mediassa meitä seuraaville.

|||

Kannen kuva: Ruutukaappaus Kai Sadinmaan videosta  Velkakellokiristys.

Kommentteja: 2

  1. Juuri tässä on vasemmiston kohtalonkysymys: kansa pitää saada tajuamaan, että sen ajattelua manipuloi oikeistolainen valtamedia. Ei siis riitä, että vasemmistoaktiivit ymmärtävät tämän ja keskustelevat siitä keskenään. Tietoisuuden siitä on läpäistävä syvät kansankerrokset – ja siihen on aikaa vain pari vuotta. Ensi vaaleissa jokaisen suomalaisen on tajuttava, että jokainen juttu valtamediassa on todennäköisesti yritys manipuloida kansan ajattelua oikeistolaiseen/elinkeinoelämän etuja ajavaan suuntaan. Mediakriittisyyden on oltava jokaisen selkäytimessä.

    Tsemppiä haastavassa tehtävässä! On pakko onnistua, kansan mediakriittisyyden kasvattaminen on se kohtalonkysymys jos vasemmisto aikoo menestyä tulevissa vaaleissa.

    1. Olen täysin samaa mieltä. Medianlukutaito ja mediakriittisyys ovat asioita, jolla saadaan äänestäjät huomaamaan jokaisen jutun, artikkelin ja uutisen poliittisuus. Ei ole puolueetonta tiedonvälitystä, vaikka niin meille valtamediassa kerrotaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *