Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

19.4.2015 klo 09:23

Minne katosi liennytys

SINIKKA TORKKOLA
Vasemmistoliitto on eduskuntapuolueista ainoa, joka ei ole jättänyt Nato-ovea auki milliäkään. Vasemmistolle on ollut aina selvää, ettei aseiden kalistelu edistä rauhaa. Samaa mieltä näyttävät olevan useimmat suomalaiset ja pirkanmaalaiset.

Vaalikiertueella on tullut selväksi, että erityisen huolestuneita ovat olleet sodan kokeneet iäkkäät ihmiset. Yksi heistä kertoi lähteensä sotaa pakoon kaksi eikä enää  kolmatta kertaa pakoon halua lähteä. Yhdeksääkymmentä lähestyvälle rouvalle Venäjä on naapuri, jonka kanssa pitää tehdä yhteistyötä eikä ryhtyä valmistelemaan kolmatta maailmansotaa.Toinen puolestaa, kertoi vaihtavansa puoluetta ja etsivänsä sellaista, joka haluaa edistää rauhaa.

Sotilaallista liittoutumista haikailevat “nuorisopoliitikot” saivat kyytiä myös rauhanliikkeen aktivisteilta. Kekkostakin ja aktiivista rauhanpolitiikka oli ikävä. Miten on mahdollista, että niin vähän puhutaan liennytyksestä ja rauhan edistämisestä, vaikka sen aika olisi juuri nyt. Jos kylmän sodan aikaan pystyttiin liennyttämään ja vähentämään vastakkainasettelua, miksi se ei onnistuisi nyt.

Sotilaallinen liittoutuminen ei ole turvallisuutta vaan turvattomuutta lisäävä ratkaisu. Suomen omista valinnoista riippuu suhteemme Venäjään. Yhteistyön ja liennytyksen edistäminen ei tarkoita, että Suomi hyväksyisi Venäjän sotilaalliset toimet. Yhteistyön ja liennytyksen edistäminen tarkoittaa rauhan varmistamista ja sodan estämistä. Sillä tiellä Suomen on syytä kulkea ja näyttää esimerkkiä koko Euroopalle. Äänestetään tänään rauhan puolesta.

 

III

Etusivun kuva on Tampereen rauhankulkueesta 24.10.2014. Kuvaaja: Cai Melakoski.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *