Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

11.5.2015 klo 07:04

Päivähoito kriisiytymässä Pirkkalassa

Lapsia_(900x594)_(CM)

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA Kuva: CAI MELAKOSKI

Pirkkalassa on virinnyt keskustelu päivähoidon tilasta. Tilanne on tiukka; päivähoitopaikat riittävät nippa nappa, kun yksityistä päivähoitoa tarjoavat toimijat ovat tulleet kuntaan ja laajentavat toimintaansa. Ilman tätä päivähoidon kanssa oltaisiinkin todella liisterissä.

Hoitopaikat lapsille pitää tavalla tai toisella löytää, sillä kunta on lain mukaan vastuussa päivähoidon järjestämisestä. Sen sijaan, että Pirkkalan kunta olisi tarpeen mukaan lisännyt omia päivähoitopaikkojaan, on oltu mielissään, että kuntaan on tullut yksityisiä päiväkotiyrityksiä. Ensimmäinen yksikkö sai salamavauhdilla tontin Kyöstiltä ja avasi toiminnan elokuussa 2014. Yritys on laajentamassa toimintaansa syksyllä, mikä helpottaa hetkeksi pulaa päivähoitopaikoista. Toinen toimija on jossakin vaiheessa tulossa Tampereen rajalle Pereen alueelle.

Vapaus valita – mutta mitä

Päättäjät ovat yksityisen toiminnan tuloa kuntaan kiitelleet ja puhuneet  kauniisti valinnan vapauden lisääntymisestä. Tilanne on kuulemma ihanteellinen, kun palvelusetelit on saatu käyttöön eikä kunnan tarvitse investoida omiin päiväkoteihin.

Mutta hetkinen! Missä on se valinnan vapaus, jos kaikki päiväkotipaikat – kunnalliset ja yksityiset – ovat täynnä viimeistä myöten? Jos kunnan päiväkoti on täynnä, voit siis palvelusetelin avulla ”valita” yksityisen päiväkodin ja mahdollisesti vielä maksaa palvelusetelin ja päiväkodin laskutuksen välisen summan.

Yksityiselle päivähoidolle löytyy varmaan tilausta eikä sitä sinänsä ole syytä kampittaa. Tosin on niin, että palvelusetelien käyttö tässäkin yhteydessä tuottaa eriarvoisuutta, mitä ei voida hyvänä asiana pitää.

Lisäksi on syytä kantaa huolta siitä, että Pirkkalan kunta näyttää nyt tukeutuvan päivähoitovelvoitteen täyttämisessä pelkästään yksityisten toimijoiden tarjoamien lisäpaikkojen varaan. Suunnitelmia omasta päiväkotituotannosta ei ole. Kuntaa viedään kovin kriittisessä asiassa kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa.

Niukkuus nostaa hintaa

Mutta mitä siitä seuraakaan, että päiväkotipaikat juuri ja juuri riittävät, kun myös yksityiset päiväkodit ovat täynnä? No, markkinatalouden lakeihin kuuluu se, että jos kysyntä ylittää tarjonnan, hinta nousee. Kuntalaisethan sen lystin sitten maksavat. Toisin sanoen kuntalaisten veroeuroilla luodaan tosi tuottoisia markkinoita yksityisille toimijoille.

Pirkkalan kunnan pitäisi ryhtyä kiireesti oman päivähoidon lisäämiseen niin, että hoitopaikat riittävät tulevaisuudessakin. Yksityiset päiväkodit voivat toimia täydentäjänä ja vaihtoehtona, mutta ei keskeisenä toimijana eikä ainakaan pakkovalintana.

Kunnan päättäjien on otettava vastuu siitä, että hoitopaikat riittävät eikä lapsia jouduta sullomaan ylipaikoille alimiehitettyihin päiväkoteihin. Pirkkalasta eivät lapset lopu. Lasten määrä kasvaa tasaisesti ja ennakoitavasti, vieläpä aikamoista vauhtia. Tämä on päättäjillä kyllä tiedossa.

Kommentteja: 3

  1. päätöksenteko olisi tietysti helppoa jos kunnalla olisi sellainen Roope Ankan rahakasa josta nuo kaikki maksettaisiin. Mutta kunnalla on käytössä vain ne rahat mitä kuntalaisilta verotetaan.
    Joskus alkaa tuntua että nykysukupolvet on kasvatettu siinä uskossa että kunta ja valtio on sitä varten että sieltä maksetaan kaikki viulut. Ilmainen koulutus, ilmainen ruokailu, ilmainen terveydenhoito.
    Ei ihan kaikki voi olla ilmaista tai yhteiskunnan harteilla.

  2. Kunnan päivähoito tuskin on kriisissä, jos kaikille löytyy hoitopaikka. Vai onko Pirkkalassa jäänyt lapsia vaille hoitopaikkaa? Jos kaikki hoitopaikat olisivat julkisia, niin ilmeisesti mitään kriisiä ei olisi mutta koska osa hoitopaikoista on yksityisen puolen järjestämiä, niin yhtäkkiä ollaankin kriisissä… Artikkelin ainoa pointti tuntuu olevan, että päivähoidin järjestäminen yksityisen tarjonnan kautta on lähtökohtaisesti huonompi vaihtoehto, kuin julkisesti järjestetty.Mitää oikeita perusteluja tälle ei ole vaan kyse on näyttäisi olevan puhtaasti ideologisesta asiasta. Se tosin täytyy myöntää, että yksityisen puolen hinta on tällä hetkellä hieman korkeampi, kuin julkisella puolella mutta sekin vain marginaalisesti. Miten palveluseteli tuottaa eriarvoisuutta? Miksi päivähoidon järjestämisestä ei saa syntyä voittoa, jos se ei ole merkittävästi kalliimpaa, kuin yksityinen? Miksi yksityisen järjestämä päivähoito ei voi olla pääsääntöinen tapa hoitaa päivähoito? Kun näitä kommentteja annetaan, olisi kiva, että annettaisiin perustelut, eikä vain sanota, että näin ei saa olla, Tosin nämä ovat varmaan niitä asioita, mitä ei tarvitse perustella muutenkin kuin ideologialla.

  3. Ja kaiken tämän lisäksi valtuusto päätti poistaa kotihoidontuen kuntalisän. Tämä tulee tulevaisuudessa lisämään painetta päivähoitoon ja päivähoidon tilanteen ollessa tällainen, olisi ollut perustellumpaa nostaa hoitolisää ja saada näin ruuhkaa helpottamaan. Pienten lasten vanhemmat joutuvat palaamaan töihin aiemmin ja aiemmin, koska muutenkin niukasta kotihoidon tuesta lohkaistiin tällä päätöksellä iso osa pois. Päiväkotien alle kolmevuotiaiden ryhmissä vaaditaan enemmän hoitajia lapsia kohden kuin isompien lasten ryhmissä, näin myös pienten lasten hoito maksaa kunnalle enemmän kuin isompien lasten hoito. Jokaisen tiedossa on, että alle kolmivuotiaiden mahdollisimman pitkä kotona hoitaminen on halvempaa julkiselle sektorille ja ennenkaikkea kaiken tutkimustiedon mukaan parempi hoitomuoto pienille lapsille. Jos tilanne on jo tällä hetkellä päivähoidon suhteen näin kriittinen, ei voi kuin ihmetellä päätöstä, joka sysää lisää lapsia kunnalliseen päivähoitoon ja jonka vaikutuksia ei ilmiselvästikään ole mietitty loppuun saakka, jos lainkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *