Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.6.2015 klo 08:06

Pirkkala säästää, lomautuksia ei suunnitella

Teksti ja kuvat: JOUNI KALLIOLUOMA
Pirkkalan verotulot eivät kasvaneet viime vuonna lainkaan, mutta menot kasvoivat enemmän kuin monessa lähikunnassa. Samalla valtionavut ovat vuosi vuodelta alentuneet. Yhtälö on mahdoton pitkän päälle, joten sopeutustoimiin on Pirkkalassakin ryhdytty. Pormestari Helena Rissasen mukaan lomautusten sijasta pyritään kuitenkin sellaisiin toiminnallisiin muutoksiin, joilla kustannustaso saataisiin pysymään kurissa.

Pirkkalan kunnanhallitus päätti kesäkuun alussa toimenpiteistä, joilla jo nyt kustannuksia yritetään pitää aisoissa:  Kunnan hankintapäätöksiä harkitaan aiempaa tarkemmin, sijaisten käyttöä rajoitetaan vain välttämättömiin, kokoustarjoiluja ja matkustamista rajoitetaan.

Kunnanhallitus päätti ensi vuoden talousarvion kehyksen, jonka lähtökohtana on yhden prosentin kasvu kunnan menoissa. Tämä  ei suinkaan merkitse sitä, että palvelutaso pysyisi ennallaan, sillä kustannukset nousevat yhtä prosenttia enemmän. Erityisesti erikoissairaanhoidon kustannusten kasvamiseen joudutaan varautumaan. Näin Pirkkalassakin tosiasiallisesti joudutaan miettimään, mitä palveluja karsitaan ja mitä maksuja nostetaan.

Koulujen sisäilmaongelmat sekä uusien kuntakeskuksen ja lukion rakentaminen tuottavat isoja inventointipaineita lähivuosille. Päiväkotipaikkojakin tullaan kasvukunnassa tarvitsemaan entistä enemmän.

Lautakunnissa on käyty lähetekeskusteluja säästöistä ja etsitty uusia säästökeinoja. Samoin on tarkasteltu erilaisia maksuja ja mahdollisuuksia niiden korottamiseen. Toki myös on kuultu puheenvuoroja lomautusten puolesta. Puhuttu on myös kuntaveron nostamisesta nykyisestä 20 prosentista. Lisää leikkauksiakin on ehdotettu: viime valtuuston kokouksessa keskustan valtuutettu esitti peräti viiden prosentin leikkausta kunnan talousarvioon.

Syksyllä viimeistään tiedetään, onko säästöillä mahdollista pysyä kunnanhallituksen kehyksessä, vai tarvitaanko muita toimia. Odotettavissa on todennäköisesti voimainkoitos veronkorotusta kannattavien ja palvelutason alentamista ajavien ryhmien välillä.

Lisää uutisia Pirkkalasta Vasen Kaistassa

III
Etusivun kuvassa Pirkkalan kunnantalo, kuvaaja Jouni Kallioluoma

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *