Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.8.2015 klo 17:27

Ei kurjistaen, vaan koulutusta ja työelämää kehittäen

Eduskuntaryhma_pyorailee_900x600
Eilen vasemmiston eduskuntaryhmä tutustui pyöräillen Helsinkiin kokouksen lomassa. (Kuva: Mia Haglund)

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI   
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä otti tänään kantaa hallituksen ehdotuksiin heikentää koulutusta ja tutkimusta sekä pidentää työaikaa. Eduskuntaryhmä on kokoontunut eilen ja tänään Helsingissä.

Hallituspuolueet rikkovat koulutuslupauksensa

Hallitusohjelman mukaan suomalaisten osaamis- ja koulututasoa nostetaan, mutta hallituksen linjaukset ja budjettiesitys vievät päinvastaiseen suuntaan. Vaalien alla kaikki puolueet lupasivat että koulutuksesta ei leikata, mutta hallitus on nyt vähentämässä koulutuksen ja tieteen määrärahoja sadoilla miljoonilla euroilla.

‒ Toteutuessaan koulutussäästöt vaarantavat koulutuksen laadun ja tasa-arvoisen saatavuuden. Olemme jo nyt tiellä jolla koulutus ja oppimiserot kasvavat ja vanhempien varallisuus ja asuinpaikka vaikuttavat lasten ja nuorten mahdollisuuksiin yhä enemmän. Innovaatiot ja talouskasvu eivät synny tyhjästä, vaan ovat tähän mennessä olleet täysin riippuvaista korkeasta koulutustasostamme. Koulutusleikkausten toteutuessa korkeaan osaamistasoon nojaavaa Suomea ei nosteta suosta, vaan viedään ojasta allikkoon, toteaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmä.

Lue koko kannanotto:
Hallitus söi koulutuslupauksensa 

 

Työajan lyhentämisellä parempiin tuloksiin kuin pidentämällä

Niin sanotulla yhteiskuntasopimuksella hallitus ja elinkeinoelämä kiristävät ammattiyhdistysliiketta Suomen taloudelle vahingollisiin työajan pidennyksiin. Maamme keskeisissä kilpailijamaissa Ruotsissa ja Saksassa työaika on kuitenkin lyhyempi ja palkat paremmat, osoittaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmä. Hallitus on esittänyt, että lyhyt työaika ja suuret palkat ovat syypäitä Suomen talousvaikeuksiin.

‒ Julkisen sektorin työssä tekeviä käsiä on jo nyt liian vähän. Työajan pidentäminen lisäisi uupumusta ja heikentäisi työkykyä. Teollisuudessa korkean tuottavuuden työssä henkilöstökulut ovat niin pienet, että työaikaa pidentämällä ei tuottavuus merkittävästi parane. Nykyaikaisessa työelämässä, tietotyössä ja uudessa työssä puolestaan tehokkuus nousee työaikaa lyhentämällä – ei sitä pidentämällä, huomauttaa eduskuntaryhmä kannanotossaan.

Nyt olisi yhteiskuntasopimuksen sijasta keskityttävä työllisyyden parantamiseen, eduskuntaryhmä vaatii. Työelämää on uusittava:

‒ Työelämän laatua ja työn tehokkuutta parantavat työssä jaksaminen, työterveydestä huolehtiminen, ja mahdollisuudet vuorotteluvapaaseen ja opiskeluun. Vuosityöajan lyhentäminen, työaikapankki ja perustulo ovat nykyaikaisen työelämän tukipilareita, vasemmiston kansanedustajat esittävät.

‒ Perustulo takaa kaikille perusturvan, mahdollistaa lyhyenkin työpätkän vastaanottamisen. Se lisää ostovoimaa ja vapauttaa silppu- ja pätkätyöläiset osallistumaan yhteiskuntaan ja Suomen talouden nostamiseen.

Lue koko kannanotto:
Parempaa työelämää työajan pidentämisen sijaan

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *