Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

9.9.2015 klo 14:04

Hallitus loikkii kohti yleislakkoa

Elokuinen suurprotesti Helsingissä vastusti työajan pidentämistä ja muita työehtojen heikennysaikeita. (Kuva: Cai Melakoski)
Elokuinen suurprotesti Helsingissä vastusti työajan pidentämistä ja muita työehtojen heikennysaikeita. (Kuva: Cai Melakoski)

 

SINIKKA TORKKOLA

Perusporvarihallitus yrittää vääntää suomalaista sopimusyhteiskuntaa pois raiteiltaan. Aikeet puuttua työmarkkinajärjestöjen keskinäiseen sopimiseen ja määrätä palkka-ale on röyhkeä yritys kävellä työntekijöiden edunvalvonta oikeuden yli. Oikeus neuvotella ja sopia on yhteiskunnallinen perusoikeus. Sen muuttaminen merkitsee demokraattisen yhteiskunnan perusoikeuksien rajoittamista. Joku kutsuisi sitä diktatuuriksi. Tuottavuusloikkien sijaan perusporvarit askeltavatkin kohti yleislakkoa.

Neuvottelutaidoton hallitus ei näytä virheistään oppivan. Yhteiskuntasopimuksen nimellä kulkenut määräyskirja karahti kiville hallituksen sanelupolitiikan eikä ammattiyhdistyksen jääräpäisyyden vuoksi. Ammattiliitoilla ei ollut eikä ole mitään syytä luovuttaa jäseniltään saamaansa edunvalvontavaltakirjaa pois.

Hallituksen esitykset  vuosityöajan pidentämisestä, sunnuntai- ja ylityökorvauksien leikkaamisesta ja sairausloman palkan alentamisesta laskevat työntekijöiden palkkoja. Suunnitellut työehtojen heikennykset kurittavat erityisesti naisvaltaisia palvelualoja, joilla sunnuntaityölisät ovat paikanneet matalaa peruspalkkaa. Vuosiloman lyhentäminen kahdeksalla päivällä rankaisee sairaanhoitajia, perushoitajia ja muita raskasta hoitotyötä tekeviä työntekijöitä. On täysin selvää, etteivät työntekijät voi tällaisiin työehtojen heikennyksiin suostua.

Kansalaiset eivät ole jääneet sivusta katsomaan, millaisia askelmerkkejä hallitus Suomelle rakentaa. Varhaiskasvatuksen heikennyksiä ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttamista vastustivat tuhannet mielenosoittajat ympäri Suomea kesäkuussa. Elokuussa yli 10 000  kansalaista vastusti hallituksen leikkauksia Helsingissä. Eilen luovutettiin eläkeläisten asumistuen lakkauttamista vastustava adressi. Tänään yliopistoissa käännetään takit ja kerrotaan, mitä mieltä yliopistolaiset ovat koulutusleikkauksista. Iltapäivällä neljältä joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan kokoaa mielenosoittajia Tampereen Keskustorille.

Hallitus voi toki olla kuuntelematta kun kansalaiset huutavat. Yksittäisen kansanedustajan sen sijaan voi olla vaikeampi sulkea kokonaan korviaan. Ensimmäisiä viitteitä hallituspuolueiden kansanedustajien rivistä lipsumisesta on jo ollut, lehtitietojen mukaan keskustan kansanedustajat ovat ryhtyneet empimään eläkeläisten asumistuen lakkauttamista. Kansalaisten on syytä huutaa kovempaa, jotta loputkin paksukorvat kuulevat ja ryhtyvät pitämään kiinni vaalilupauksistaan puolustaa kansalaisten hyvinvointia ja demokraattisia oikeuksia. Torilla tavataan.

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Terveisiä hallitukselle tänään Keskustorilta (9.9.2015)
Joukkovoimaa koko maasta Helsingissä (24.8.2015)
Somen mahti -tuhannet puolustivat päivähoitoa (15.6.2015)

 

 

 

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *