Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

23.9.2015 klo 07:39

Unkarin oikeistohallitus kurittaa kansaa

Budapest Keleti rautatieasema
Budapest Keleti rautatieasema

 

Teksti ja kuvat: HEIKKI TOIVAINEN   
Pakolaisia asustelee Budapestissä maantiesiltojen alla telttayhdyskunnissa ja monissa väliaikaismajoituspaikoissa. Rahattomimmat viettävät aikaa puistoissa odotellen mahdollisuutta saada elämänsä jaloilleen. He haaveilevat mahdollisuutta päästä pois maasta. Kenties saada töitä maasta, joka ei halua heitä sinne. Maassa, jossa poliittinen järjestelmä on sekaisin. Unkarin oikeistodiktatuurinen hallitus sanelee ehtoja kansalle kuten Suomessa. Oppositiot ovat hajanaisia. Opposition ääni on muserrettu valtamedian alle kuten Putinin diktatuurissa ja Sipilän Suomessa.

Olimme perheeni kanssa lomamatkalla Unkarissa syyskuun toisella viikolla. Maassa, joka on sulkenut rajat pakolaisilta. Maassa, jossa on Suomeen verrattava oikeistolainen hallitus. Unkarissa on vaurautta ja köyhyyttä. Perheiden tuloerot ovat toista luokkaa kuin Suomessa. Unkarin ja Portugalin taloustilanne on samanlainen. Unkarilaisen työläisen minimipalkka on 300 euroa  kuukaudessa ja portugalilaisen on 500 euroa kuukaudessa. Merkittävä osa väestöstä elää toimeentulon rajamailla. Unkariin on tullut viimeisen vuoden aikana 130 000 pakolaista ja viimeisen kuukauden aikana 40 000. Maa on lyönyt rajat kiinni  eikä salli enää hädänalaisten ihmisten kauttakulkua länteen.

Unkari on Euroopan toiseksi suurin viinintuottaja

Matkustimme vuokra-autolla Budapestistä etelään noin 150 kilometriä, Szecszardiin. Maa on täynnä viljapeltoja, joissa viljellään etupäässä viinirypäleitä, maissia ja auringonkukkia. Myös perinteiset viljat ja puutarhakasvit ovat suosiossa. Etenkin perheviljelmiä on paljon. Unkari on Euroopan toiseksi suurin viinintuottajamaa. Matkailu on hyvin tärkeä elinkeinona Unkarille. Se tuo tuloja yhteiskunnalle. Siksi maan talous on haavoittuvainen, kuten on Portugalissa.

USA:n on autettava Eurooppaa

Unkari kuuluu Euroopan unioniin ja sen tulisi sitoutua niihin päätöksiin mitä EU:n sisällä sovittu pakolaisasioissa. En ryhdy tuomitsemaan Unkaria vaan kysyn itseltäni, miksi pakolaisuus on alkanut Afganistanissa, Irakissa ja Syyriassa. Kriisi on todella vaikea nyt koko Euroopassa ja apua annetaan kaikkialla, myös Suomessa. Yksi iso syy on Yhdysvaltojen hyökkäys Afganistaniin ja Irakiin. USA:n kongressin ja edustajainhuoneen tulisi kantaa myös vastuunsa näiden maiden sekasortoisesta tilanteesta. USA:n tulee auttaa Eurooppaa selviämään siitä inhimillisisti ja taloudellisisti valtavasta haasteesta, jonka pakolaisuus ja välillisesti myös USA:n hyökkäykset ovat aiheuttaneet.

 

Budapest_Keleti4_900x600_Heikki_Toivainen
Budapestin rautatieasema on ollut kymmenille tuhansiille pakolaisille yksi etappi matkalla turvaan.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *