Artikkeli: Uutiset 2013–2018

3.10.2015 klo 17:33

Mielenosoitukset: Solidaarisuus 10 – 0 rasismi

2015-10-02_Joukko2_900x500_cm
Rasismin vastaisiin mielenosoituksiin Tampereella osallistui satoja, rasistien mielenosoitukseen kymmeniä osanottajia. Kuva ensimmäisestä rasismin vastaisesta mielenosoituksesta. Mellakkapoliisit eristivat tapahtumat toisistaan.

 

Teksti: LIISA AHOLA Kuvat: CAI MELAKOSKI   
Perjantaina Tampereella nähtiin kolme mielenosoitusta ja suuri poliisioperaatio pitämässä demonstraatiot rauhallisina. Etukäteen osattiin odottaa rähinähaluja.

Joukko kansalaisia oli ilmoittanut vaativansa Suomen rajoja kiinni estääkseen pakolaistulvaa. Tätä tarkoitusta varten he kutsuivat koolle väkeä Koskipuistoon. Rajojen kiinni laittamista vaativan ryhmän aktiivit lienevät pääasiassa helsinkiläisiä ja turkulaisia.  Tamperelaiseksi tiedettyjä ei joukossa monta ollut. Rasistisia mielenilmauksia on tässä viime viikkojen kuluessa esiintynyt huolestuttavan paljon. Selväksi on tullut, että Tampereellakin on kotoperäistä rasismia ihan riittävästi. Ei sitä tänne tarvitsisi enää muualta tuoda.

 

Rajat_auki_kollaasi1_600x375
Joukko aktiiveja päätti järjestää vastamielenosoituksen, jossa toivotetaan pakolaiset ja muut maahanmuuttajat tervetulleiksi. Taustalla on ajatus yhteisestä maapallosta. Ideana oli tulla mielenilmauspaikalle puolta tuntia aikaisemmin mahdollisimman suurella joukolla. Ja koska  tapahtuma alkoi niin varhain, haluttiin töissä käyville ihmisille antaa mahdollisuus tulla mukaan Tullinaukiolle neljän jälkeen.

Rajat kiinni -mielenosoitus näyttäytyi hämmentävänä. Ensivaikutelmaksi tuli, että se onkin hallituksenvastainen demonstraatio. Mielenosoittajien lakanoissa komeilivat Stubbin ja Sipilän kuvat rajojen kiinnilaittamisvaatimusten lisäksi. Tosin Soini puuttui, joten arvatenkin tämä joukko on persuja tai heidän lähipiiriään. Perussuomalaisten äänestäjäkunnassa on ollut aggressioksi asti purkautuvaa vihaa vaalilupausten syönnistä. Näistä syistä mielessä häivähti ajatus, että mielenosoituksen olikin tilannut persujen johto kanavoidakseen kannattajiensa vihaa kohdistumaan maahanmuuttoon ja toisiin hallituskumppaneihin.

 

Refugees_welcome_600x400_CM
Rajat auki -demonstraatio olisi halunnut päästä keskustelemaan vastapuolen kanssa, mutta nähtyään kymmenkertaisen joukon rajojen sulkijat perääntyivät keskustelumatkan ulkopuolelle. Vahinko, sillä olisi ollut hyödyllistä kuulla, millä argumentoinnilla osapuolet perustelevat kantojaan. Mielenosoitusten osoitetta pitää vakavasti miettiä: Rajat kiinni -mielenosoituksessa puhunut nainen valitti You tubesta katsottuna, että vastamielenosoittajat osoittavat mieltään toisia suomalaisia vastaan, he sentään osoittavat mieltään päättajiä vastaan! Ja että he edustavat suurta suomalaista joukkoa. Että mitä? Puhuja ei kyennyt tekemään edes yksinkertaista havaintoa. Mielenosoittajia heidän ryhmässään oli noin 30 ja seurailijoita ehkä saman verran. Olisi ollut rehellistä todeta: meitä on vähän, mutta olemme peloissamme ja vihaisia. Vastamielenosoittajia oli Ylen arvion mukaan ainakin 300.

 

Rajat_auki_kollaasi2_600x276
Muutamat tamperelaiset yritykset olivat luvanneet maksaa euron jokaisesta minuutista maahanmuuttajien auttamiseksi, minkä ajan rajat kiinni -mielenosoitus kestää. Rajojen avoimuutta kannattava joukko kannusti sulkijoita jaksamaan oikein kauan, sillä jokainen euro helpottaa maahanmuuttajien tukalaa tilannetta. Varmaan joku oli ottamassa Koskipuistossa aikaa mielenosoituksen kestosta.

 

Rajat_auki_kollaasi3_600x395


Maahanmuuttomyönteiset ihmiset siirtyivät kulkueena rasisminvastaisia iskulauseita huudellen rumpujen päristessä Koskipuistosta toiseen mielenilmaukseen Tullinaukiolle. Sieltä marssittiin vielä takaisin Koskipuistoon vankassa poliisisaattueessa. Poliisien suuri määrä hämmensi ihmisiä, mutta ilmeisesti virkavallan näkyvyys oli perusteltua. Kaapin kokoisia kaljupäitä oli kerääntynyt aseman vaiheille kulkueen paluureitin varrelle porukkahenkeä nostattelemaan. Vakavalta kahakoinnilta mielenilmauksissa vältyttiin. Vain yksi ihminen päätyi putkaan ja kaksi kahinaa raportoitiin. Maahanmuuttomyönteisiä nimiteltiin, mollattiin laiskoiksi luusereiksi, käskettiin menemään töihin, näytettiin keskisormea jne. Vastapuolella oli selkeä halu provosoida. Siihen ansaan ei menty.

 

No_borders_600x400_CM

 

*

Kommentteja: 1

  1. Olin tänään Hesassa. Koko Kampin tori oli eristetty poliiseilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *