Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

1.10.2015 klo 08:06

Veronkierto syö yhteiskuntaa sisältäpäin

Kyllönen_ffffff_300x429MERJA KYLLÖNEN
Euroopan unionin ideana on poistaa rajat ihmisiltä, rahalta, tavaroilta ja palveluilta, jotta ne voivat liikkua vapaasti maasta toiseen. Vapaus on upea asia, kunhan se ei tarkoita mahdollisuutta laistaa vastuusta.

Nykyinen EU tarjoaa todellisia vapauksia lähinnä kaikkein rikkaimmille yrityksille ja ihmisille. Kun suuryritykset siirtelevät voittojaan pimeillä järjestelyillä ja jättävät verot maksamatta, ei meille jää rahaa hyvinvointivaltion palveluihin. Eurooppalaiset lapset menettävät vapauden käydä laadukasta koulua ja sairaat vapauden kunnolliseen terveydenhuoltoon.

Verosuunnittelu myös tuhoaa vapaan kilpailun. Suomalaiset pienyritykset ovat viime vuosina maksaneet voitoistaan yli 20 prosenttia veroja, kun suuret yritykset ovat selvinneet reilun kuuden prosentin veroilla.

Vasemmisto on tehnyt pitkään työtä, jotta näkymättömät rahavirrat saataisiin esiin. Verot on aina maksettava siihen maahan, missä yrityksen voittokin tehdään.

Oikeisto on sen sijaan tehnyt kaikkensa jarruttaakseen avoimuutta. Kuvaavaa on, että pahimpia veroparatiiseja ovat sekä Belgia että Luxemburg, joissa sijaitsevat kaikki EU:n tärkeimmät elimet. Komissiota kokoomusryhmän mandaatilla johtava Jean-Claude Juncker ryvettyi pahoin, kun paljastui, että hän oli Luxemburgin pääministerinä luomassa muiden EU-maiden yrityksille mahdollisuuksia kiertää veroja. Luxemburg tienasi aina muutamia tuhansia samalla kun joku toinen jäsenmaa menetti miljoonia.

Yhdysvallat on Barack Obaman aikana puuttunut määrätietoisesti veronkiertoon. Se on jopa pakottanut Sveitsin avaamaan pankkisalaisuuttaan. Yhdysvallat myös pakotti EU:n jakamaan kanssaan verotietoja, jonka ansiosta EU-maat jakavat niitä toisilleenkin.

Valtameren takana on ilmeisesti ymmärretty, että kapitalismi on yritettävä pelastaa siltä itseltään, ellei haluta totaalista romahdusta.

Suomessa sen sijaan hallitus antaa kenkää edellisen hallituksen aloittamalle menestyksekkäälle harmaan talouden vastaiselle yksikölle ja aikoo säätää lain, jolla veronkiertäjät armahdettaisiin.

Suomi oli vuonna 2011 hetken aikaa reilun talouden ja avoimuuden kärjessä, kun vasemmisto sai läpi hallitusohjelmaan kirjauksen maakohtaisen kirjanpidon edistämisestä. Maakohtainen kirjanpito toisi näkyviin yritysten toiminnan kokonaisuutena, eivätkä ne enää pystyisi kirjanpidon avulla kiertämään veroja näyttämällä harhaanjohtavia lukuja eri valtioiden toimintaa koskien.

Hallitusohjelmassa kannatettiin myös eurooppalaista transaktioveroa, joka toisi rajat ylittävän rahaliikenteen kunnolla päivänvaloon, sekä sitouduttiin säilyttämään sijoittamisen avoimuus, joka oli uhattuna oikeiston vaatiessa hallintarekistereitä.

Valitettavasti vastuuministereiden toiminta oli sateenkaarihallituksessakin parhaimmillaan vaatimatonta ja pahimmillaan hallitusohjelman vastaista. Suomi ei tehnyt juuri mitään tilanteen parantamiseksi. Tämänhetkinen oikeistohallitus lupaa toimia ”aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi”, mutta käytännössä tekee kulisseissa päinvastoin jarruttamalla veronkierron vastaisia toimenpiteitä EU:ssa.

Onneksi maakohtainen kirjanpito EU:n rakenteissa kuitenkin etenee ja verotietojen vaihdossa on edistytty, nuivasta Suomesta huolimatta.

Vasemmisto tulee yhdessä kansalaisjärjestöjen kanssa pitämään avoimuutta esillä. Hyvinvointiyhteiskunnan kestävyysvaje katoaa, kun veronkierto loppuu.

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton europarlamentaarikko

 

III
Etusivun kuvassa Merja Kyllönen on puhumassa Euroopan parlamentissa,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *