Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

28.11.2015 klo 10:48

Pitäisikö Stubbin erota?

PANU RAATIKAINEN
Valtiovarainministeri Alexander Stubbilla alkaa olla jo paha tapa puhua niin kutsuttua muunneteltua totuutta.   

Viimeisin tapaus nähtiin torstaina, kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki otti eduskunnassa puheeksi viranomaisten kriittisen suhtautuminen oikeiston ajamaan kiistanalaiseen hallintarekisteriin. Stubb totesi vastauksena tähän ykskantaan, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Helsingin Sanomat teki oikeaa journalismia, ja kävi todella läpi asiasta annetut lausunnot: todellisuudessa vain alle 10% lausunnoista kannattaa hallintarekisteriä ja melkein 50% on selvästi sitä vastaan (loput eivät ota selvää kantaa).

Stubb toisin sanoen valehteli kirkkain silmin eduskunnalle!

* * *

Syyskuun alussa hallitus tiedotti heikentävänsä tiettyjä työntekijöiden etuja: muun muassa sairasajan palkkaa sekä ylityö- ja sunnuntaikorvauksia. Seuranneessa keskustelussa kyseltiin, eivätkö tällaiset heikennykset ole perustuslain vastaisia. Ministeri Stubb totesi radiohaastattelussa:

”Me kävimme tottakai läpi juurta jaksain virkavastuulla sekä työ- ja elinkeinoministeriön työlainsäädäntöammattilaisten välityksellä että sitten myös perustuslakiprofessoreiden ja muiden kanssa sen kokonaisuuden, että me toimimme tässä lain puitteissa”.

MTV Uutiset teki asiasta valtioneuvostolle tietopyynnön ja kysyi, keitä perustuslain asiantuntijoita asiassa tarkalleen oli kuultu, sekä pyysi kopiot heidän lausunnoistaan. Eri ministeriöt pompottelivat pyyntöä toinen toisilleen puolitoista kuukautta (julkisuuslain mukaan tietopyyntöön vastaaminen saisi kestää korkeintaan kaksi viikkoa). Lopulta myönnettiin, ettei mitään asiantuntijoiden lausuntoja tai edes listaa kuulluista asiantuntijoista ole olemassakaan.

MTV Uutisten toimittaja Salla Vuorikoski käyttää tapauksen jälkeen poikkeuksellisen kovaa kieltä: ”Se mitä hallitukselta ja ministereiltä ei perinteisesti ole siedetty, on pötypuhe.”

* * *

Ministeri Stubb on näin jäänyt lyhyessä ajassa kaksi kertaa kiinni ”housut kintuissa” valehtelemisesta julkisuudessa.

Suomen perustuslain (§60) mukaan  ”Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.”

Demokraattisessa sivistysvaltiossa ministeri, joka on toistuvasti jäänyt kiinni julkisuudessa valehtelemisesta, eroaisi, tai hallituskumppanit eivät antaisi hänelle muuta vaihtoehtoa.

 

Kirjoittaja on professori Tampereen Yliopistossa

Lisää asiasta muualla verkossa

Pöytäkirja eduskunnan suullisesta kyselytunnista 26.11.2015, Arhinmäki/Stubb

Vain kymmenen prosenttia viranomaisista myönteisiä hallintarekisterille – ministeri Stubb puhui 90 prosentista (Helsingin Sanomat 27.11.2015)

Pitkän farssin lopputulos: Stubbin ”juurta jaksain” tehtyjä selvityksiä ei löytynyt (MTV.fi 3.11.2015)

Kommentti: Voiko ministeri puhua mitä sattuu? (MTV.fi 26.9.2015)

Suomen perustuslaki

*

 

Kommentteja: 7

  1. Kyllä, Stubbin täytyy erota välittömästi tai jos ei eroa, on eduskunnan hajotettava hallitus. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *