Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

20.12.2015 klo 14:58

Valopilkkuja SSSynkkyyteen

Jouni_Siren_kapeaJOUNI SIRÉN
Tiistai 15.12. oli synkkä päivä. Silloin tuli taas kerran selväksi, kenen keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten mielestä kuuluu maksaa Suomen lama.

Hallituspuolueet päättivät romuttaa lasten tasavertaisen oikeuden päivähoitoon, heikensivät itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa, leikkasivat yliopistojen rahoitusta, vaikeuttivat entisestään vuorotteluvapaalle pääsyä ja tekivät sairastamisesta entistä kalliimpaa korottamalla lääkekorvausten omavastuutta.

Hallituksen mukaan Suomesta on rahat loppu ja kaikkien pitää kiristää vyötä. Monilla silti menee lujaa. Suomalaiset pörssiyritykset ovat keränneet tänä vuonna 11 miljardia euroa, jotka ne jakavat omistajilleen ensi keväänä. Lähestytään ”kaikkien aikojen huippuosinkovuotta”, sijoitusanalyykot hehkuttavat.

Eikä hallituksen huoli valtiontaloudesta tunnu uskottavalta, kun ministeri toisensa jälkeen jää kiinni veroketkuilusta omissa firmoissaan.

Mennyt syksy on kuitenkin osoittanut, että oppositio voi vaikuttaa. Hallitus on saatu perääntymään monesta vastuuttomasta ja vaarallisesta hankkeesta.

Omistusten piilottamista hallintarekisterin taakse ei sallita, sunnuntai- ja ylityölisiä ei heikennetä, eläkeläisten asumistukea ei leikata, rikkaiden veronkiertäjien armahduslaki peruttiin ja poliisin talousrikostutkimuksen määrärahoja ei supisteta.

Kampoihin on laitettu myös Tampereella. Vasemmiston kamppailun ansiosta hallituksen typerä päätös ei päde täällä: kaikki lapset pääsevät edelleen päivähoitoon eikä ryhmäkokoja kasvateta. Lääkäriin pääsyä parannetaan luopumalla kankeasta omalääkärijärjestelmästä, ikäihmisten palveluasumispaikkoja lisätään ja kotihoitoon palkataan lisää henkilökuntaa. Vammaisille tarjotaan kodinomaista asumista laitosten sijaan.

Ihmisten syrjäytymistä ja ylivelkaantumista ehkäisemään otetaan käyttöön sosiaalinen luotto. Se tarkoittaa sitä, että ne pienituloiset, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuullisilla ehdoilla lainaa muualta, voivat saada sosiaalitoimistosta luottoa asioidensa järjestämiseen. Lisäksi kaikkein vähävaraisimmille tarkoitettua aktiivipassikokeilua jatketaan.

Tampereen vasemmiston kuntavaaliohjelman 2012 keskeinen tavoite oli sosiaali- ja terveydenhuollon tilaaja-tuottajamallin uudelleen arvioiminen. Moni kritisoi mallia kalliiksi ja sekavaksi, ja sitä pidettiin julkisten palvelujen yksityistämisen välineenä. Nyt sitä on arvioitu muun muassa Tampereen yliopiston tutkimuksessa, ja tulos on, että Tampere luopuu siitä.

Työtä silti riittää. Seuraava vääntö koskee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja, joita hallitus haluaa korottaa lähes 30 prosenttia. Kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat kuitenkin itse päättää, toteuttavatko ne korotukset.

Suurin työsarka on kuitenkin taistelu inhimillisyyden ja solidaarisuuden puolesta. Syksyn aikana on tehty toistakymmentä väkivaltaista iskua turvapaikanhakijoiden majoitustiloja vastaan. Polttopullohyökkäyksiä ei voi sivuuttaa ”humalaisten päähänpistoina”. Vaikka kuolonuhreilta on Suomessa vältytty, täkäläinen rasistinen väkivalta on terrorismia siinä missä ISISin pommi-iskutkin.

Jopa hallituksen sisältä lietsotaan mielialaa, että sotaa ja vainoa pakenevista ihmisistä huolehtiminen olisi pois oman maan vähäosaisilta. Ajatus on järjenvastainen. 5,4 miljoonan ihmisen Suomen kykyyn turvata asukkaidensa hyvinvointi ei vaikuta se, että tänne tulee Kangasalan kunnan väkiluvun verran turvapaikanhakijoita, joista noin kolmasosa jää maahan.

Hallituspuolueiden taustajoukot ovat sopineet leikkauslistoista jo vuosia sitten. Hallitus ajaisi niitä aivan yhtä vimmaisesti, vaikka Suomeen ei olisi tullut yhtä ainutta pakolaista.

Mikään pimeys ei kestä loputtomiin. Aatonaattona päivä alkaa taas pidentyä. Joulun jälkeen jatkuu työ myös hallituksen aikaansaaman synkkyyden poistamiseksi.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja.

 

Luvassa huippuosingot keväällä 2016 (Danske Bank, marraskuu 2015)

Ministeri Toivakka järjesteli suuren kauppakeskuksen omistuksia Belgiaan perheensä holdingyhtiölle (Yle 11.11.2015)

Liikenne- ja viestintäminister Berner mukana veroparatiisiyhtiössä (Yle 15.9.2015)

Vastaanottokeskusten häirintä vaikuttaa humalaisten illan aikana saamilta päähänpistoilta (Helsingin Sanomat 19.12.2015)

 

III

Etusivun kuva on joukkkovoima hallituspolitiikkaa vastaan -mielenosoituksesta elokuulta 2015. Kuvaaja: Cai Melakoski

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *