Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.12.2015 klo 11:32

Yliopistolaiset vastustavat koulutusleikkauksia Tampereella

Tampereen yliopiston päärakennuksen aula täyttyi eilen mielenilmauksen osallistujista.
Tampereen yliopiston päärakennuksen aula täyttyi eilen mielenilmauksen osallistujista.

 

Teksti: TUULIA LERKKANEN, kuvat: ANTTI YRJÖNEN   
Nykyisen hallituksen uhkaamat leikkaustoimet ovat kuohuttaneet sekä eläkeläisiä että lapsiperheitä, mutta eilen opiskelijat ja koulutuksen parissa työskentelevät nostivat kissan pöydälle.

Syyskuussa järjestetyn Helsingin yliopistovaltauksen myötä perustettu Koulutuslakko-sivusto kutsui opiskelijoita ja henkilökuntaa koulutusjärjestelmän eri asteilla osoittamaan mieltään vastustaakseen hallituksen suunnittelemia koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen kohdistuvia leikkauksia.

Myös Tampereen yliopistolla järjestettiin mielenilmaus koulutusleikkauksia vastaan. Yliopistolaiset koulutusleikkauksia vastaan -mielenilmausta valmisteltiin nopealla aikataululla opiskelijoiden toimesta. Tiina Heikkilä vastasi mielenilmauksen järjestämisestä ja koolle kutsumisesta.

Tilaisuus järjestettiin Tampereen yliopiston Päätalo-rakennuksen aulassa, jonne kokoontui noin 250 osallistujaa. Tilaisuuden tavoitteena oli tapahtuman Facebook-sivuston mukaan koota opiskelijat ja työntekijät yhteen koulutuksellisen tasa-arvon, riittävien resurssien ja itsenäisen tieteellisen tutkimuksen puolesta. Lisäksi mielenilmauksella halutaan osoittaa tukea kaikille Suomen yliopistolaisille, jotka ovat leikkausten vuoksi menettämässä työpaikkansa.

Mielenilmaukseen oli kutsuttu puhumaan sekä henkilökuntaa että opiskelijoita. Tiina Heikkilän napakan aloituspuheenvuoron jälkeen ensimmäisenä äänensä kuuluviin sai politiikan tutkija Saara Särmä, joka kertoi olevansa syvästi huolissaan sivistyksen ja kriittisen ajattelun puolesta. Tämä ajatus yhdisti selkeästi kaikkia mielenilmauksessa puheenvuoron pitäneitä.

Yliopistolaiset koulutusleikkauksia vastaan -mielenilmauksen järjestäjä Tiina Heikkilä juonsi tilaisuuden. Toisena puheenvuorona kuultiin sosiologian professori Pertti Alasuutarin puhe.
Yliopistolaiset koulutusleikkauksia vastaan -mielenilmauksen järjestäjä Tiina Heikkilä juonsi tilaisuuden. Toisena puheenvuorona kuultiin sosiologian professori Pertti Alasuutarin puhe.

 

Sosiologian professori Pertti Alasuutari totesi omassa osuudessaan, miten tämän hallituksen politiikkaan on todella syytä puuttua. Alasuutarin mukaan kaikki koulutukseen kohdistuva kehitys ei ole pahasta, mutta tutkimuksesta ja opetuksesta leikkaaminen on täysin järjetöntä tällaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa.

Myös Suomen kirjallisuuden professori Mari Hatavara painotti puheessaan, että juuri koulutuksen avulla Suomesta on tullut vauras, mutta tällä hetkellä henkinen köyhyys kuitenkin lisääntyy. Hatavaran mukaan tulevaisuus vaatii panostamista koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen.

Suomen kirjallisuuden professori Mari Hatavara painotti puheessaan, että tulevaisuus vaatii koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen panostamista.
Suomen kirjallisuuden professori Mari Hatavara painotti puheessaan, että tulevaisuus vaatii koulutukseen, tutkimukseen ja tieteeseen panostamista.


Sosiaalitieteiden opiskelija
Roosa Eriksson painotti omassa puheessaan, miten uhatut koulutusleikkaukset tulevat vaikuttamaan opiskelijan elämään ja muistutti läsnäolijoita siitä, ettei koulutusleikkauksia vastustaessa kuitenkaan tulisi hiljaisesti hyväksyä toisiin ihmisryhmiin kohdistuvia perusteettomia leikkauksia.

Politiikan tutkimuksen lehtori Mikko Lahtinen korosti, ettei yhteiskunta ole vain jossain yliopiston ulkopuolella, vaan yliopisto on osa yhteiskuntaa ja siksi yliopistolaisten tulee ryhtyä täältä käsin vastarintaan yhteiskuntakritiikin avulla. Tutkijatohtori ja Tampereen yliopiston pääluottamusmies Sinikka Torkkola toivoi nykyisen ”renkkahallituksen” perumaan leikkaukset ja kehotti paikalla olevia olemaan tiukkoja.

 

Jokainen puhuja sai aulaan kokoontuneelta ihmisjoukolta raikuvat aplodit, ja tilaisuuden lopuksi myös yleisöstä oli mahdollisuus tulla pitämään puheenvuoro. Mielenilmauksen päätteeksi osallistujia kehotettiin siirtymään yliopiston Alakuppila-kahvioon Koulutuslakko Tampere -yleiskokousta varten, jossa pohdittiin koulutusleikkauksien vastaisia jatkotoimenpiteitä.

 

Lue asiasta muualla verkossa:

Helsingin yliopistovaltauksesta alkaneen Koulutuslakko-liikkeen Facebook-sivu

Koulutuslakko Tampere (Facebookissa)

Koulutuslakko Tampere (Twitterissä)

Saara Särmän puhe: Kriittinen ajattelu siirtyy pois yliopistoista

Sinikka Torkkolan puhe: opetusministerin puppupuhe ei vakuuta

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *