Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

21.1.2016 klo 09:41

Varis ja harakka nauravat katollasi

Kun taloyhtiö investoit lämmön talteenottoon, saa investoinnin maksettua säästyneellä energialla 6-8 vuodessa.
Kun taloyhtiö investoi lämmön talteenottoon, saa investoinnin maksettua säästyneellä energialla 6‒8 vuodessa. (Kuva: Cai Melakoski)

 

HEIKKI TOIVAINEN
Me suomalaiset olemme erityisen hyviä lämmittämään talojamme eri lämmitystavoilla. Huonelämmöt vaihtelevat +20 ja +25 asteen välillä. Näin talvella paukkupakkasilla varikset nauttivat katoilla ilmanpoistolaitteiden puhaltamasta lempeästä lämmöstä. Ruotsissa tämä sama lämpö on otettu lähes 20 vuotta talteen lämmön talteenotto eli poistoilmalämpöpumpuilla hyvin monessa talossa. Näin saisi olla meillä Suomessa myös.

Varis ei naura kauaa

Tiesitkö, että erityisesti kerrostaloihin on mahdollista asentaa lämmön talteenottojärjestelmä poistoilmapuolelle. Tämä järjestelmä on samanlainen kuin maalämmön talteenotto, mutta poikkeuksena on se, että nyt otetaankin talteen katolle syöksyvä hukkalämpö. Käytännössä tämä tapahtuu lähes ilmaiseksi.

Jos taloyhtiö hankkiin lämmön talteenoton, investointi maksaa itsensä takaisin säästyneellä energialla 6‒8 vuodessa. Tätä eivät ihmiset taloyhtiössä tahdo millään uskoa. Tästä, lähes ilmaisesta investoinnista minulla on kuitenkin vahvaa näyttöä. Minua ei tosin moni tunne eikä minua tarvitsekaan uskoa, mutta kannattaa soittaa Pirkanmaan Kiinteistöliittoon ja kysyä sieltä.

Harakalta hymy hyytyy

Pirkanmaalla on paljon iäkkäitä kerrostaloja. Todella harvassa taloyhtiössä on toteutettu lämmön talteenotto. Lähes kaikilla taloyhtiöillä on se etu, että yhtiöiden tilojen ja huoneistojen lämmittämisen hoitaa kaukolämpöyhtiö. Kaukolämpöön on kätevä yhdistää lämmön talteenottolaitteet.

Asiasta tarvitsee vain ensin keskustella etukäteen kaukolämpöyhtiön kanssa. Jos nyt kumminkin innostuit tästä ideasta ja haluaisit lähteä tutkimaan tätä asiaa, niin pyydä yhtiöösi vierailulle henkilö, joka on alan asiantuntija ja joka voi tehdä alustavan kartoituksen ja raaka-arvion hankkeen toteuttamisesta ja kustannuksesta. Isännöitsijäsi varmasti auttaa tässä asiassa sinua alkuun.

”Ei tännekään voi pesää tehdä!”

Jos satuitkin asumaan rivi –tai paritalossa ja yhtiösi on öljylämmitystalo, niin ei mitään hätää. Maalämpö on silloin järkevä ratkaisu. Maalämmön käyttöönotto vaatii tosin keskustelua etukäteen kaupungin teknisen puolen asiantuntijan kanssa, että onko yhtiöönne mahdollista tuoda maalämpö. Maalämpö investointina maksaa itsensä myös takaisin hyvin nopeasti.

Sähkölämmitteisissä taloissa maalämmön asennus on hankalampaa, mutta ei mahdotonta. Kustannukset voivat vaan kohota korkeiksi, kun pitää asentaa patteriverkosto vesikiertoiseksi. Aurinkolämpö tulee ehkä järkevämmäksi tässä tapauksessa. Asiantuntijan tilaaminen paikalle auttaa aina.

Energian säästö on kaikkien meidän ja meidän jälkipolvien etu. Mitä vähemmän poltamme öljyä, maakaasua, kivihiiltä ja kierrätys –ja bioenergiaa, sitä enemmän teemme hyvää ympäristöllemme ja maapallollemme. Hiilijalanjälkemme muuttuu mustasta vaalean harmaaksi ellei jopa valkoiseksi.

Kirjoittaja on isännöitsijä, luonnon ystävä ja lintujen suojelija

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *