Artikkeli: Uutiset 2013–2018

12.2.2016 klo 08:30

Vasemmisto edistää biotaloutta Orivedellä

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA
Biotalouden bisnesmahdollisuuksista puhutaan Orivedellä maanantaina. Tilaisuuden taustalla on Oriveden Vasemmistoln valtuustoryhmän aloite energiaomavaraisesta Orivedestä.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Reijo Kahelin on pitänyt asiaa esillä jo usean vuoden ajan. Kahelinin esityksestän Tampereen kaupunkiseudun elinkeinoyhtiö Tredea ryhtyi valmistelemaan energiakeskustelun järjestämistä. Oriveden kaupungin ohella tilaisuutta on ollut järjestämässä Innovaatioperustus-pilottihanke.

– Mutta edelleen edetään turhan hitain askelin kohti täysin realistista tavoitetta energiaomavaraisesta Orivedestä. Ensi viikon tilaisuuteen olisikin pitänyt haastaa mukaan myös suuret suomalaiset energiatoimijat eikä jättäytyä lähinnä paikallisten varaan. Mutta hyvä näinkin, toteaa Kahelin.

Maaseutuyrittämiseen vauhtia leiriltä

Oriveden vasemmistoliitto on tehnyt muitakin paikallista elinkeinotoimintaa edistäviä aloitteita. Vasemmisto on esittänyt maaseutuyrittämisen leirin järjestämistä. Muutaman päivän, illan ja yönkin ajan pohdittaisiin, mitä elinkeino- ja palvelutoimintaa Orivedeltä puuttuu ja miten puutteet korjataan.

– Tavoitteena olisi yhdessä yrittäjien ja kaupungin toimijoiden kesken avata näköaloja tulevaisuuteen ja luoda uutta. Kun leirin ohjelmassa olisi myös Orivettä laajempia talouden ja työllisyyden puheenvuoroja, saataisiin uusia ajatuksia ja kenties myös uusia liikeideoita. Toivottavasti ensi maanantain biotalouskeskustelusta saadaan innostusta mennä tälläkin tiellä eteenpäin, sanoo Kahelin.

 

Etusivun kuvassa Oriveden kaupungintalo. Kuvaaja: Tiina Jalava.
Etusivun kuvassa Oriveden kaupungintalo. Kuvaaja: Tiina Jalava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Kommentteja: 2

  1. Aivan, jos tämä hämärä käsite biotalous tarkoittaa metsän hakkuita, ja puun polton lisäämistä, se ei ole ilmastonmuutoksen kannalta katsottuna kestävää kehitystä. Suomi on allekirjoittanut ilmastosopimuksen, jota kuuluu noudattaa. Suomen pitää panostaa uusiutuviin energiamuotoihin, ja kestävään kehitykseen, koska aikaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen ei ole enää paljoa.

    Antamissani alla olevissa linkeissä on lisätietoja asiasta. Hiilivapaa Tampere-FB-ryhmä Maan ystävät ry:stä piti Tampereella toukokuussa 2016 energia-seminaarin, jossa yliopistojen professorit selvittivät puun polton haittoja ja hyötyjä, ja aurinkoenergian etuja ja käyttöönoton esteitä. Tampereen Sähkölaitoksen edustaja oli mukana kommentoimassa aihetta.

    https://www.facebook.com/hiilivapaatampere/?fref=ts
    https://www.facebook.com/ilmastoopas/?fref=ts

  2. Erittäin kannatettavaa pohdintaa, mutta tuo biotalouden käsite pitäisi kaikessa keskustelussa täsmentää. Nykyisin se nimittäin voi tarkoittaa melkein mitä tahansa. Paitsi MTK:lle se tarkoittaa lähes aina hakkuiden lisäämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *