Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.5.2016 klo 12:48

Kirjallisuuskerhon 50-vuotisjuhla avasi upean näyttelyn

Etualalla tilaisuudessa vanhoja muistelleet perustajajäsenet Jussi Kestilä, Erkki Minkkinen ja Juhani Hildén. Etuoikealla juhlan juontaja Jaana Mäkinen ja hänen takanaan valokuvaamassa juhlaan Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin tervehdyspuheen pitänyt liiton Intiim-lehden päätoimittaja Tuomo Lilja.
Vaikuttava, takautuva kirjatyöntekijäin taidenäyttely avattiin Emil-Galleriassa TKY:n kirjallisuuskerhon 50-vuotisjuhlassa. Etualalla tilaisuudessa vanhoja muistelleet perustajajäsenet Jussi Kestilä, Erkki Minkkinen ja Juhani Hildén. Etuoikealla juhlan juontaja Jaana Mäkinen ja hänen takanaan valokuvaamassa juhlaan Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin tervehdyspuheen pitänyt liiton Intiim-lehden päätoimittaja Tuomo Lilja.

 

Teksti: LIISA AHOLA, kuvat: CAI MELAKOSKI   
Ajatus, sivistys, tieto ja tunne materialisoituvat taideteokseksi. Taideteos herättää katsojassaan uusia ajatuksia ja tunteita. Ne materialisoituvat uusiksi taideteoksiksi, parhaimmillaan uusiksi tiedoiksi ja entistä paremmiksi käytännöiksi. Hyvä ja merkittävä taide syntyy työn ääressä ja sen lomassa. Tämän voi nähdä ja kokea Tampereella Vanhan kirjastotalon näyttelysalissa avatussa kuvataidenäyttelyssä.

Kirjallisuuskerho perustettiin vuonna 1966, jolloin kulttuuri ja taide olivat vielä jakautuneet voimakkaasti elitistiseksi korkeakulttuuriksi ja taiteeksi sekä tavallisen kansan rillumarei-meiningiksi. Tässä oli ylittämätön ja tänä päivänä käsittämätön kuilu. Eliitti olisi laittanut työväen tanhuamaan ja pysymään Koivu ja tähti -nostalgiassa.

Jussi Kestilän veistoksia: Peltikristus - Voi, Syyriaa - Katedraali.
Jussi Kestilän veistoksia: Peltikristus – Voi, Syyriaa – Katedraali.

 

Eliitti ei uskonut työväen arvokkaaseen ja korkeatasoiseen omaehtoiseen kulttuuriin. Se halusi määritellä mitä taide ja kulttuuri on. Tähän kapinaan vastattiin työväestön parissa monella tavalla. Taiteilijat, opiskelijat, vasemmistolaiset yhdistivät voimansa.

Vuonna 1966 tapahtui paljon.  Yksi merkittävistä tapahtumista oli Tampereen kirjatyöväen kirjallisuuskerhon perustaminen. Nyt kerho on päässyt aikuiseen ikään ja juhlii sitä kuvataidenäyttelyn muodossa.

Näyttelyssä on  myös kirjatyöntekijöiden työtä kuvaavia historiallisia kuvia. Kollaasi on Markku Yleniuksen käsialaa.
Näyttelyssä on myös kirjatyöntekijöiden työtä kuvaavia historiallisia kuvia. Kollaasi on Markku Yleniuksen käsialaa.

 

Kirjatyöntekijät ovat olleet monissa asioisssa edelläkävijöinä. Heillä on Suomen vanhin ammattiliitto (150 vuotta), mutta ammattiliittoaankin pari vuotta vanhempi on heidän työttömyyskassansa. Tämän ammattikunnan edustajat olivat ja ovat sivistynyttä väkeä. He olivat luku- ja kirjoitustaitoisia, ja heidän käsiensä kautta tulivat suuren maailman uutiset lehtien etusivuille.

Juhani Hildénin öljytöitä (vasen ja oikea) ja rasvaliidulla tehtyjä (keskimmäiset).
Juhani Hildénin öljytöitä (vasen ja oikea) ja rasvaliidulla tehtyjä (keskimmäiset).

 

Ennen kuin mikään kirja julkaistiin, sen oli kirjaimista latoja latonut. Uusi tekniikka on tappanut kirjapainoja ja alan ammatteja, mutta ihmisten sivistys- ja taideharrastukset elävät.

Uusi tekniikka on tuonut uusia välineitä myös kuvataiteeseen. Valokuvaus kehittyy. Ehkä meidän pitäisi miettiä näyttelyn valokuvaosastolla, mitä sanomaa se haluaa meille kertoa.

Lue lisää:

Taide antaa ihmisen kasvaa mittoihinsa (Vasen Kaista 11.5.2016)

Kirjallisuuskerho – 50 vuotta kulttuuria (Vasen Kaista 3.5.2016)

Tampereen Kirjatyöntekijäin Yhdistys (TKY)

TKY:n kirjallisuuskerho

Pekka Terhon Vihreätukkainen tyttö.
Pekka Terhon Vihreätukkainen tyttö.

|||

50 vuotta kulttuuria – Tampereen kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon takautuva näyttely
8.5.2016 – 28.5.2016
Galleria Emil, Vanha kirjastotalo, Keskustori 4
Ei pääsymaksua

Aukioloajat toukokuussa:
ma ja pe 10 – 15.45
ti – to 10 – 18
la – su 11 – 16.30

Suljettu helluntaina 15.5.

Ritva Lindforsin öljyväritöitä.
Ritva Lindforsin öljyväritöitä.

 

Tässä on kuvia vain pienestä osasta näyttelyn teoksia, ja nämäkin ovat vieläkin komeampia paikan päällä nähtynä.

*

Kommentteja: 1

  1. Kiva huomata että joku taho meidän pitkäaikaista työtämme arvostaa. Olemme tehneet kulttuurityötä.50 vuotta kansalaisten parissa. Valtalehdistö ei huomioi eikä arvosta perustason kulttuurityötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *