Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

13.7.2016 klo 11:50

”Markkinat vääristyy” -mantra

OSMO PÖPPÖNEN
AL:Tämän sote-säästölistan hallitus piilotti – vanhuspalvelut rajuun leikkuriin: Nordic Healthcare Groupin (NHG) sote-raportti:

“Hallitus piti sote-uudistuksesta ison tiedotustilaisuuden 29. kesäkuuta. Paikalla oli neljä ministeriä, jotka kertoivat, että sote-kustannusten kasvua hillitään vuoteen 2029 mennessä vuositasolla kolmella miljardilla eurolla.

Vastuuministerit jättivät kuitenkin kertomatta, että tutkijat ovat jo laatineet hallitukselle tarkan laskelman siitä, miten säästöt on mahdollista toteuttaa.

Nordic Healthcare Groupin raportti ladattiin kaikessa hiljaisuudessa ministeriön verkkosivuille vasta seuraavana päivänä.” (Aamulehti 10.7.2016)

Siis seniorikansalaiset halutaan asuttaa taajama- tai keskustayksiöihin – ylihinnoteltuihin asuntoihin joista jo nyt on pula?

Miksi tämä raportti piti näin salamyhkäisesti hivuttaa sote-uudistukseen? Olisiko niin ettei millään taholla ole puolueettomia laskelmia onko tosiaan halvempaa majoittaa vanhus keskusta- tai taajamayksiöön, saati realistista näkemystä kuinka tämä poliittinen linjaus toteutetaan?

Aspa:n arvion mukaan tarvitsemme vuoteen 2030 mennessä noin miljoona esteetöntä ja turvallista asuntoa. Eikö siis nyt olisi valtion aika ottaa halpakorkoista lainaa ja laittaa väylät, sekä tämän raportin mukainen selkeä asuntopula kuntoon?

Eikö nyt pitäisi tarjota halpakorkoista remonttilainaa yksityishenkilöille sekä taloyhtiöille asuntojen muuttamiseksi seniorikansalaisille sopiviksi ja kehittää valtiorahoitteista soveltamis- ja uudisrakentamista sekä reipasta otetta kaavoittamiseen?

Esimerkiksi äidilläni on vuonna -75 rakennettu omakotitalo, jossa muutosten jälkeen voisi helposti asua neljäkin ikäihmistä sen sijaan, että heidät teljettäisiin yksiöihin kiireisen hoitajan ollessa ainoa kontakti muihin ihmisiin.

Mutta eihän se sovi koska grynderi huutaa, että markkinat vääristyvät! Mielestäni kyseessä olisi vain aito kilpailutilanne, jossa tehtäisiin kohtuuhintaisia asuntoja.

En ole nähnyt NHG-raporttia, mutta josko joku Kansan Uutisten toimittaja ottaisi selvää, onko raportissa vakavasti otettavia laskelmia ja oikeita käytännön ehdotuksia ilmeisen ongelman ratkaisemiseksi.

 

Juttu Aamulehdessä:

Tämän sote-säästölistan hallitus piilotti – vanhuspalvelut rajuun leikkuriin (10.7.2016)

 

Aspan sivut:

Tämä on Aspa

Miten varmistetaan esteettömien asuntojen riittävyys tulevaisuudessa?

 

Etusivun kuva:

Vanhuspalvelun asiakkaat halutaan esteellisistä kodeista esteettömiin (Kuva: Cai Melakoski)
Vanhuspalvelun asiakkaat halutaan esteellisistä kodeista esteettömiin (Kuva: Cai Melakoski)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *