Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

5.8.2016 klo 15:46

Irakissa on vain kuolema

Äiti Manar ja koko ikänsä Tampereella asuneet  tyttäret Farah ja Rahaf  uhkaavat jäädä ilman perheenisää, Omar Salahia Maahanmuuttoviraston kiristyneen politiikan vuoksi.
Äiti Manar ja koko ikänsä Tampereella asuneet tyttäret Farah ja Rahaf uhkaavat jäädä ilman perheen isää, Omar Salahia Maahanmuuttoviraston kiristyneen politiikan vuoksi.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI   
‒ Haluan että isä saa asua meidän kanssamme kotona Tampereella, sanoo pian kuusi vuotta täyttävä Farah, ja kolmevuotias sisar Rahaf nyökyttää päätään vieressä. Olemme juuri palanneet kävelyltä, jonka aikana Farah on esitellyt ylpeänä päiväkotinsa pihamaata ja kertonut ystävistään. Molemmat tytöt ovat syntyneet Tampereella ja eläneet täällä äitinsä Manarin kanssa. Perheen isän, Omar Salahin turvapaikkahakemus on äskettäin hylätty. Perhe on elänyt viiden erossa eletyn vuoden jälkeen vuoden yhdessä, nyt uhkaa taas ero.

‒ Valitsin Suomen asuakseni perheeni kanssa täällä rauhassa, Omar Salah kertoo.
‒ Jo ennen kun tulin Suomeen vaimoni kertoi minulle oppineensa suomalaisilta mitä ihmisyys oikeasti tarkoittaa, ja kuinka voi elää arvokkaasti käytännössä. Hän toisti myös lakkaamatta, että Suomessa voimme varmistaa erinomaisen koulutuksen lapsillemme. Siksi Suomi oli valintani.

‒ Irakissa olen pysyvästi kuolemanvaarassa. Kuolemanpartiot ovat aina perässäni, ne kontrolloivat Irakia yleensä ja erityisesti Bagdadia. Henkeni on ollut monta kertaa uhattuna kun olen ollut tappoyritysten kohteena, Jumalan siunauksella olen yhä elossa!

‒ Olen hylännyt Irakin ikuisiksi ajoiksi, minulla ei ole sinne mitään siteitä. Äitini kuoli vuonna 2014 ja isäni sekä kaksi muuta lastani ‒ 14-vuotias poika ja 16-vuotias tytär ‒ asuvat Turkissa, koska loppujen lopuksi heidän on mahdotonta elää Irakissa.

Suomen maine ihmisoikeuksia ajavana maana on kuluneen vuoden aikana pahasti rapistunut. Länsimaisia arvoja julistavat poliitikot ovat hajottmassa tämänkin perheen.
Suomen maine ihmisoikeuksia ajavana maana on kuluneen vuoden aikana pahasti rapistunut. Länsimaisia arvoja julistavat poliitikot ja virkamiehet ovat hajottamassa tämänkin perheen.

 

‒ Suomella on maailmalla maine maana, joka toimii Euroopan ihmisoikeussopimuksen ihanteiden mukaisesti. Sopimus takaa jokaiselle oikeuden nauttia perhe-elämän kunnioitusta, ja täällä on voimassa useita lakeja varmistamassa lapsille mitä parhaimman hyvinvoinnin ja aseman, Salah sanoo.

‒ Valitettavasti maahanmuuttoviraston päätös olla myöntämättä minulle turvapaikkaoikeutta tehtiin ottamatta huomioon päätöksen seurauksia perheelleni, vaikka heillä on pysyvä oleskelulupa.

‒ Vai toivovatko he, että vaimoni ja Tampereella koko elämänsä asuneet lapseni muuttaisivat pois mukanani?

‒ Mutta minne menisimme? Irakissa on vain kuolema.

Kysymykseeni varasuunnitelmasta, olisiko muutto Turkkiin mahdollinen jos Suomesta tulee lähtö, Salah vastaa:

‒ Ennen kuin puhumme Turkista, haluan sanoa, että olen ymmärtänyt, että minulla on vielä oikeus valittaa hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen, ja mikäli tarpeellista Euroopan unionin oikeusistuimiin, ennen kuin alan miettimään muita maita.

‒ Mitä Turkkiin tulee, se myönsi aikaisemmin Irakin kansalaisille avokätisesti viisumeita, mutta ei enää. Tilanne muuttui Euroopan unionin ja Turkin tekemän sopimuksen myötä. Nyt Turkki ei ole meille vaihtoehto, sillä maa on asettanut erittäin korkean tason ‒ Schengenin sopimuksen kaltaiset ‒ ehdot viisumeille. Niitä vaatimuksia en täytä.

Aidolla perussuomalaisella on suuri sydän

‒ Vaikka maahanmuuttoviraston päätös häiritseekin perheeni yöunta, uskon, että kaikki lopulta järjestyy. Meille on kerrottu, että virallinen Suomi on muuttanut pakolaispolitiikkaa epäinhimilliseen suuntaan hallituksessa olevien pakolaisvastaisten poliitikkojen vaikutuksesta.

‒ Olkoon puolueen nimi ja politiikka mikä tahansa, meidän kokemuksemme mukaan enemmistö suomalaisista, aidot perussuomalaiset, ovat avarakatseisia ja ystävällisiä, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kunnioittavia kansalaisia. Tämä ehkä juontuu Suomen historiasta, suomalaisten periaatteesta, että ystävää ei jätetä pulaan, arvelee Salah.

‒ Aamulehden kerrottua perheemme tilanteesta viime viikolla, on perheeni saanut suunnattomasti yhteydenottoja ja tukea, Omar Salah kiittää.

‒ Etsinkin yhteyttä kaikkiin tahoihin, joita asiani koskee. Toivotan yhdistykset, ihmisoikeuksia ja lasten etuja puolustavat järjestöt ja tiedotusvälineet, myös yksityiset ihmiset, tervetulleeksi tukemaan oikeutettua asiaani.

Maahanmuuttoviraston edustaja sanoi viikko sitten heinäkuun lopulla, että terrorismi on tappanut vain 500 ihmistä Bagdadissa tänä vuonna. Tosiasiassa Bagdadissa kuoli jo pelkästään heinäkuussa 594 väkivallan uhreja, joukossa paljon lapsia.
Maahanmuuttoviraston edustaja sanoi viikko sitten, heinäkuun lopulla, että terrorismi on tappanut vain 500 ihmistä Bagdadissa tänä vuonna. Tosiasiassa Bagdadissa kuoli jo pelkästään heinäkuussa 594 väkivallan uhria, joukossa paljon lapsia.

 

‒ Ymmärrän hyvin, että viranomaisille tuottaa vaikeuksia hoitaa kaikki asiat mallikkaasti, kun turvapaikanhakijoita yhtäkkiä tulee valtavasti. Mutta sen sijaan, että voimat keskitetään vaarassa olevien ihmisten torjuntaan, kannattaisi nähdä ne valtavat voimavarat, joita turvapaikanhakijat tarjoavat Suomelle, jonka väestö vanhenee, Salah vinkkaa.

Turvapaikanhakijoilla koulutusta, kokemusta ja kykyjä auttaa Suomi nousuun

‒ Ajattelen vaihtoehtoisia positiivisia ratkaisuja. Etsin työtä. Olen ymmärtänyt että Suomella on taloudellinen kriisi. Minulla on vuosien työkokemus monikansallisissa yrityksissä ja olen opiskellut Yhdysvalloissa. Voisin olla suureksi avuksi viennin lisäämisessä arabimaihin, joiden markkinoille Suomi pyrkii.

‒ Jos saisin töitä, olisi perheeni tilanne täysin toinen. Mutta Suomessa nämä asiat on tehty turhan monimutkaisiksi ja byrokraattisiksi. Suurin osa työpaikoista, joita olen hakenut, eivät takaisi työntekijän oleskelulupaa.

‒ Hiljan muuttuneen lainsäädännön vuoksi voimme unohtaa hakemuksen perheenyhdistämisestä. Vaimollani on maisterin tutkinto, mutta hänelle on mahdottomuus päästä vaadittuihin 2600 euron nettotuloihin – suomalaisten enemmistö ei pääse.

‒ Mutta emme anna periksi, perheemme tulee antamaan panoksensa suomalaisen yhteiskunnan hyväksi yhdessä, Omar Salah vakuuttaa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Isä ei saanut turvapaikkaa vaikka vaimo ja kaksi tytärtä nauttivat pysyvästä oleskeluluvasta (Aamulehti 27.7.2016)

VAS Andersson: Maahanmuuttoviraston maakohtaisia linjauksia on arvioitava uudelleen (Debaattimedia)

Turvapaikanhakija ei sohvalla makoile

Omar Salah ei toimettomana viihdy, vaikka työpaikkaa ei olekaan saanut. Hän on osallistunut useisiin pakolaisten tilannetta käsitteleviin tilaisuuksiin puhujana ja keskustelijana, tuottanut seurakuntien tarpeisiin opintoaineistoa Irakista ja osallistunut itse koulutuksiin Tampereella ja Helsingissä.

Salah on myös ylläpitäjiänä arabian- ja englanninkielisessä Facebook-yhteisössä, jossa keskustellaan ja etsitään yhdessä tietoja koulutuksesta, työpaikoista ja työelämästä Suomessa. Hän on myös itse kuvannut videolle ja levittänyt verkossa lukuisia haastatteluja, jotka auttavat ymmärtämään pakolaisten asemaa ja valaisevat sellaisia kysymyksiä kuin suomalainen lainsäädäntö ja koulutus.

Tässä muutama esimerkki aktiviteeteista, joissa Salah on ollut osallisena:

Turvapaikanhakijat (Video, tekstitetty suomeksi)

”Olkaa ystäviä” – Tampereen hiippakunnan turvapaikkafoorumi 29.9.2015 (Salahin puhe videolla sivun lopussa)

Education and Work in Finland (Facebook-ryhmä)

Aiheesta Vasen Kaistalla:

Mahmoud Machaal – suomalainen sillanrakentaja Libanonista (25.7.2016)

Mielenosoitus kääntyi kansanjuhlaksi ihmisyyden puolesta(13.7.2016)

Vastuuta ihmisoikeuksista ei voi ulkoistaa (30.3.2016)

Tampereen puusepät yhteistä hyvää tekemässä (18.3.2016)

Solidaarisuutta silmukka kerrallaan (16.2.2016)

Tampere pystyy kantamaan vastuunsa ihmisten hädästä (15.2.2016)

Siirtolaisuus ja rasismi Suomessa puhuttaa (9.11.2015)

Rajaton rauha rajattomassa auringossa (26.10.2015)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *