Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.9.2016 klo 17:21

Lääkesäästöt lisäävät sairautta ja kuluja

Teksti: SINIKKA TORKKOLA
Lääkkeet ovat ensi vuonna aiempaa kalliimpia. Perusporvarihallitus leikkaa lääkekuluista ensi vuonna 130 miljoonaa euroa. Eniten säästöt koskevat tyypin 2 diabetesta sairastavia, sillä hallitus esittäää tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden sairausvakuutuskorvausten vähentämistä merkittävästi. Sadan prosentin korvauksen sijaan lääkkeistä korvattaisiin vain 65 prosenttia.

Marjatta Stenius-Kaukonen huolissaan lääkekorvausten leikkausten vaikutuksista tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Pienituloisilla ei ole rahaa lääkkeisiin. Kuva Cai Melakoski.
Marjatta Stenius-Kaukonen on huolissaan lääkekorvausten leikkausten vaikutuksista tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Pienituloisilla ei ole rahaa lääkkeisiin. Kuva Cai Melakoski.

Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen ei ymmärrä hallituksen leikkausaikeita. Käytännössä lääkkeiden omavastuun nosto tarkoittaa, ettei pienituloisilla, eläkeläisillä ja työttömillä ole enää varaa hoitaa tyypin 2 diabetesta yhtä hyvin kuin nyt. Puutteellinen lääkehoito aiheuttaa liitännäissairauksia ja lisää terveydenhuollon kustannuksia.

– Uudet kakkostyypin diabeteslääkkeet ovat kalliita, mutta parantavat hoitotasapainoa. Lääkekulujen leikkaukset eivät siksi säästäkään mitään, sillä diabeteksen liitännäissairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, lisääntyvät ja kasvattavat terveydenhuollon kokonaiskuluja, tiivistää Marjatta Stenius-Kaukonen.

Jos perusporvarihallituksen esitys lääkekorvausten alentamisesta hyväksytään, niin tyypin 2 diabetesta sairastavat joutuvat ensi vuonna maksamaan lääkkeistään satoja euroja enemmän. Hallituksen säästöaikeet vaarantavatkin tyypin 2 diabeteksen hoidossa saavutetut hyvät hoitotulokset ja potilasturvallisuuden, sillä  yhä suuremmalla osalla potilaista ei ole varaa toteuttaa asianmukaista lääkehoitoa. Pirkanmaalla tyypin 2 diabetestä sairastavia on noin 30 000.  Koko Suomessa heitä on 300 000.

Suomen Diabetesliitto kerää adressia, jossa vaaditaan tyypin 2 diabeteslääkkeiden korvaustaso säilytettäväksi.  Allekirjoita adressi täällä.

 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Lääkekorvausten leikkaus diabeetikoilta ei säästä rahaa vaan lisää ongelmia, (Diabetes-liiton blogi 1.7.2016)

 

III

Etusivun kuvan Pills on julkaissut nimimerkki Jamie Flickr-kuvanjakopalvelussa Creative Commons lisenssillä 2.0.

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *