Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

9.9.2016 klo 11:39

Tampereen aarteet: tunnetko veistospuiston?

Sara Hildénin taidemuseon kyljessä, Särkänniemen huvipuiston takana on patsaspuisto ja komea näköalapaikka, kahvilakin tarjoaa palvelujaan aivan vieressä.
Sara Hildénin taidemuseon kyljessä, Särkänniemen huvipuiston takana on veistospuisto ja komea näköalapaikka, kahvilakin tarjoaa palvelujaan aivan vieressä.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Sara Hildénin taidemuseon veistospuisto tarjoaa kuvataidetta luonnonkauniissa ulkoilmagalleriassa ja yhden Tampereen komeimmista näköalapaikoista. Särkänniemen huvipuiston nyt hiljennyttyä puisto antaa kaupunkilaisille oivan paikan virkistäytyä kuin maalaismaiseman rauhassa ja hiljaisuudessa.

Vasemmassa kuvassa Hannu Sirénin Lähtö (1979, teräs) ja Harry Kivijärven Maamerkki (1970, Gabro), keskimmäisessä kuvassa Harry Kivijärven Teema VI (1974, dioriitti), ja kuvaassa oikealla Arvo Siikamäen Naamari (1970-luku, alumiini).
Vasemmassa kuvassa Hannu Sirénin Lähtö (1979, teräs) ja Harry Kivijärven Maamerkki (1970, Gabro), keskimmäisessä kuvassa Harry Kivijärven Teema VI (1974, dioriitti), ja kuvaassa oikealla Arvo Siikamäen Naamari (1970-luku, alumiini).

 

Veistospuistossa on parikymmentä taidemuseon kokoelmiin kuuluvaa veistosta. Niistä tunnetuin lienee Rauni Liukon upea Ruuhkaratikka vuodelta 1973. Muut veistospuiston taiteilijat jutun kuvateksteissä esiteltyjen lisäksi ovat Bård Breivik ja Kimmo Pyykkö.

Teokset ovat 1970- ja 1980-luvuilta, vain Olo-ryhmän Olo nro 45 -teoksen teräspallot edustavat tämän vuosisadan veistostaidetta.

Lumiukot, virallisemmin Olo nro 46 (2007‒2009, kiillotettu teräs) on Pasi Karjulan ja Marko vuokolan 46. yhteinen teos. Sen kolme kolmiosaista, teräksestä valmistettua osaa löytyvät eri puolilta veistospuistoa.
Lumiukot, virallisemmin Olo nro 45 (2007‒2009, kiillotettu teräs) on Olo-ryhmän, Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan 45. yhteinen teos. Sen kolme kolmiosaista, teräksestä valmistettua osaa löytyvät eri puolilta veistospuistoa.

 

Tampereen kaupunki avasi ylläpitämänsä Sara Hildénin taidemuseon veistospuistoineen vuonna 1979. Museon päätehtävä on hoitaa ja pitää näytteillä Sara Hildénin säätiön kokoelman viittä tuhatta teosta, jotka edustavat nykytaidetta viiden vuosikymmenen ajalta.

Museorakennuksessa on myös vaihtelevia näyttelyitä, veistospuiston teokset ovat yleisön nähtävillä joulupyhinäkin ja museorakennuksen ollessa suljettuna näyttelyn vaihdon vuoksi.

Hannu Sirén: Tänään (1982)
Hannu Sirén: Tänään (1982)

 

Vaikka puisto on pintalaltaan melko pieni, on veistokset onnistuttu sijoittamaan väljästi hyvin vaihtelevaan ympäristöön. Puistossa on penkkejä kävijän levähtää, ja taidemuseon kahvila Café Sara tarjoaa helpotusta muihin tarpeisiin. Kahvilan terassilta avautuvat myös komeat näkymät puistoon ja Näsijärvelle.

Puistossa järjestetään myös ohjelmallisia taidetilaisuuksia, kannattaa seurata ilmoittelua museon verkko- ja Facebook-sivuilla.

Ron Mueckin näyttely on maan toiseksi suosituin näyttely Museokortin omistajien keskuudessa. Näyttelyyn ehtii vielä tutustua vaikka syyslomalla, kenellä sellainen on.
Ron Mueck  -näyttely on museokortin haltijoiden toiseksi eniten suosima näyttely koko maassa. Kuvan oikeassa reunassa näkyy toinen osa Olo-ryhmän kolmiosaista veistosta.

 

Ron Mueck -näyttelystä ovat tiedotusvälineet olleet juttuja ja valokuvia koko kesän pullollaan. Mediatulva ei kuitenkaan korvaa kokemusta. Vaikka olisi nähnyt valokuvat kaikista kymmenestä esillä olevasta teoksesta, se ei vastaa teosten näkemistä näyttelyssä.

Valokuvista voi päätellä, että osa veistoksista on hyvin suuria, ja että ne kaikki on tehty hyvin todentuntuisesti pienintä yksityiskohtaa myöten. Omin silmin nähtynä ne ovat paljon enemmän. Tämä on niitä näyttelyitä, jotka on pakko nähdä. Aikaa on vielä.

Näyttelyssä kannattaa käydä jo sen vuoksi, että siellä näkee myös elokuvan ja valokuvanäyttelun siitä, miten Ron Mueck avustajineen työskentelee, miten jätit syntyvät pikkutarkkoine yksityiskohtineen.

Senioreille ja työttömille erikoiskohtelu

Veistospuistossa voi tietenkin käydä maksutta, mutta käynti museon sisätiloissa maksaa kympin. Eläkeläiset, lapset, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät maksavat neljä euroa. Kerran kuukaudessa museon Taidetorstai tarjoaa opastetut kierrokset, joista seniorit ja työttömät maksavat vain kaksi euroa.

Veistospuistosta avautuvat komeat näköalat muun muassa Pispalaan, purjehdustapahtumiin ja Siilinkarille

Veistospuistosta avautuvat komeat näköalat muun muassa Pispalaan, purjehdustapahtumiin ja Siilinkarille.

 

Lue lisää muualta verkossa:

Sara Hildénin museon kotisivut

Sara Hildénin museo Facebookissa

Tampereen puistoja Vasen Kaistassa:

Tampereen puistot: Sorsapuisto (27.8.2016)

Onko Eteläpuisto ylellisyyttä (29.6.2016)

Kesäkaista: Hatanpään arboretum (14.7.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *