Pääministeri Sipilä ja tiedotusvälineiden vapaus

PANU RAATIKAINEN
Pääministeri Sipilän nyt kohua herättänyt toiminta erityisesti Yleä kohtaan ei ole mikään yksittäistapaus.

Koeajalla olleen Yrittäjät.fi:n toimittajan Teppo Kuittisen työsuhde purettiin yllättäen lokakuussa 2014. Tämä tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen kun toimittaja oli kirjoittanut julkaisuun keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän haastattelun otsikolla ”Sipilä: ’Suomi vaipunut apatiaan, virkamiesten määrä alas kymmenillä tuhansilla’”. Yrittäjät.fi:n päätoimittaja kertoi Kuittiselle jutun julkaisua seuraavana päivänä, että jutusta on noussut ”aikamoinen haloo” Sipilän esikunnassa. Sipilä-uutinen julkaistiin lauantai-iltana, päätoimittaja soitti sunnuntaina kolme kertaa tarkistaakseen jutun paikkansapitävyyden ja maanantaiaamuna työsuhde purettiin. Irtisanomista puidaan oikeudessa.

Keväällä 2016 hallitusta arvostellut Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen kertoi Twitterissä, että pääministeri Sipilä on ilmoittanut laittaneensa hänet boikottiin.

Syyskuussa 2016 pääministeri Sipilä suivaantui, kun media pui kriittisesti hänen ministerinsä Anne Bernerin erikoisia toimia Finavia-jupakassa. ”Mitä jos Yle loppuu ja Maikkari loppuu, mitä sitten”, Sipilä tuhahti. Tätä on laajasti pidetty median uhkailuna.

Nyt paljastunut Ylen painostaminen on vain viimeisin näytös tässä moniosaisessa näytelmässä. Tuohtunut pääministeri lähetti perjantai-iltana peräti 17 sähköpostiviestiä Ylen toimittaja Salla Vuorikoskelle sekä vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle. Tämän jälkeen Ylen johto jäädytti kaikki Sipilän tapausta koskevat uutiset. Oli sillä merkitystä tai ei, päätoimittaja Jääskeläisellä on sattumoisin keskustatausta. Lapsikaan ei usko, että uutisten julkaisematta jättäminen tapahtui riippumattomasti journalistisin perustein.

Terrafame-tapauksen jatkouutisten julkaisematta jättämistä paljon isompi asia on se, että Yle jätti uutisoimatta pääministerin hyvin poikkeuksellisen painostuksen sitä kohtaan. Se oli todella iso uutinen, ja sen uutisoimatta jättäminen Yleltä vakavaa itsesensuuria ja ilmeinen merkki painostukseen alistumisesta. Radio- ja televisiotoimittajien liiton kannanoton mukaan ”Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea [Julkisen sanan neuvoston, JSN:n] journalistin ohjetta.”

Vapaa tiedonvälitys on yksi demokraattisen yhteiskunnan tukipilareista. Jos henkilö, jolla on eniten valtaa maassa, painostaa tiedotusvälineitä, ollaan todella huolestuttavalla tiellä.

|||

Etusivun kuva:
Jennifer Moon kuva You can’t shut me up on julkaistu lisenssillä CC BY-ND 2.0

*

One Response to “Pääministeri Sipilä ja tiedotusvälineiden vapaus”

  1. Risto Koivula, DI, Tampere

    Hallituksellahan on laillinen kanava vaikuttaa YLE:en: Eduskun- nan ja sen nimittämän Hallintoneuvoston kautta. Sitä tietä pitäisikin käyttää, mutta kun hallitus tekee hämäriä, se ei käytä sitä tietä, koska silloin oppositionkin edustajat kuulisivat, mitä on tekeillä.

    TOIMITTAJIA PITÄÄ VALVOA DEMOKRAATTISESTI, he eivät suinkaan ole mitään pulmusia eivätkä omista pölhöpyyteistä vapaita ”totuuden ritareita”! kaikkea muuta jo siksikin, että toimittajakunta on puhdistettu sellaisista!

    Vastaa

Leave a Reply