Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

8.1.2017 klo 10:52

Joulukuusen hiilijalanjälki

SINIKKA TORKKOLA
En ole jouluihminen. Tai en ainakaan ole ollut. Sairaalatöiden aikaan valvoin mieluusti joulunpyhät. Aloitin yövuorot aatonaattona tai aattona ja lopetin tapanina. Joulusta muistuttivat vain kaksi asiaa: lanttulaatikko ja joulutortut. Sittemmin kahden asian joulu on paisunut leivonnaisiksi, lahjoiksi, koristeiksi ja kodinkin puunaukseksi.

Viimeisin joulun tulokas on kuusi, lähitorilta ostettu ja kävellen kotiin kannettu. Tämänvuotinen komistus tosin kurvasi pihaan autolla ja saimme joulupuuksi tuttavan tontin harvennuskuusen. Koristeet kiertävät vuodesta toiseen. Vanhin, sukulaislapsen askartelema joulutonttu, on ajalta ennen joulukuusta. Uusimmat koristeet ovat pari vuotta sitten Portlandista hankitut kimaltelevat tähdet. Olen sitä koulukuntaa, joka koristelee joulukuusen värikkääksi kimallukseksi. Yhden värin tyylipuut eivät nyt vain kuulu jouluun.

Joulun paisuminen tarkoittaa lisää kulutusta ja yhä suurempaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeä. Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan ekologisin kuusi on koristeltu pihapuu. Aikaisempi tapani koristella valoin parvekkeen tuija, oli siis nykyistä ekologisempi.  

Ekologisilla syillä on perusteltu myös muovikuuseen vaihtoa. Tiede-lehden artikkelin mukaan yli 10 vuotta käytetty, Kiinassa valmistettu muovikuusi päihittää ekologisuudessa luonnonkuusen. Mutta muovikuusi ei tuo joulua. Se ei tuoksu eikä levitä neulasia.

Kuusen laatu, puuta vai muovia, ei kuitenkaan ratkaise puun ekologisuutta vaan hiilijalanjäljen suuruuteen vaikuttaa ennen muuta puun kuljetustapa. Kiinassa valmistettu, vuosia käytössä oleva muovikuusi päihittää ympäristöystävällisyydessä tanskalaisen tai virolaisen kasvatetun kuusen juuri kuljetusmatkojen aiheuttamien päästöjen vuoksi. Kotimainen harvennuskuusikin häviää ekologisuudessa muovikuuselle, jos kuusen vuoksi autoillaan parinkin kymmenen kilometrin ylimääräinen matka.  

Kuusi tuo joulun tuoksun ja tunnelman. Ympäristöystävällinenkin haluaisin olla, mutta muovikuuseen en vaihtamaan pysty. Tammelantorin kuusikauppias saanee minusta asiakkaan ensi joulunakin. Mutta kulutanhan muutakin kuin kuusia. Sieltä löytyy karsittavaa kuusen jos toisenkin verran. Onneksi.

 

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja.

 

Vanhat koristeet ja kuusen jälkikäyttö energiantuottajana pienentävät kuusen hiilijalanjälkeä. Kuva Sinikka Torkkola.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kuinka ekologinen on muovikuusi (Tiede 13/ 2009)

Luontoystävällinen joulukuusi löytyy läheltä (Suomen Luonnonsuojeluliiton verkkouutinen 19.12.2013)

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *