Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

4.5.2017 klo 12:55

Muksun matkassa Rullassa

 

Teksti ja kuva: MEERIT HEIMLANDER   
Lastenkulttuurikeskus Rullassa kevät touhutaan Piipa Toivosen suunnitteleman ja toteuttaman Tehtäväkirja- näyttelyn parissa. Huhtikuun alussa auenneeseen näyttelyyn pääsee tutustumaan 4.6. asti Rullan aukioloaikoina, torstaista perjantaihin kello 9–14 sekä viikonloppuisin kello 11–16.

Esitteen mukaan toiminnallinen näyttely sopii 0-100 -vuotiaille lapsille. Otimme esikouluikäisen tyttäreni kanssa haasteen vastaan ja päätimme lähteä tutustumiskäynnille. Nuoren neidin mukaan parasta Rullassa ovat vaihtuvat näyttelyt. Samaan aikaan se on kuulemma myös kurjinta, sillä parhaat näyttelyt ovat aina nähtävissä ja koettavissa vain rajoitetun ajan.

Tehtäväkirja-näyttelyssä monet tutut pulmat ja tehtävät heräävät eloon. Ohjeita tai oikeita ratkaisuja ei kuitenkaan ole, vaan pulmat saa ratkoa parhaiten katsomallaan tavalla ja mielikuvitustaan käyttäen. Pikkuvanhan tytön mielestä juuri tämä olikin parasta koko näyttelyssä. ”Eskarissa kun joutuu aina tekemään tehtävät ohjeiden mukaan, eikä silloin voi itse vaikuttaa.” Niinpä. Joskus vaan on paljon hauskempaa laittaa koira syömään silakoita ja lammas lapasia.

Kuitenkin, myös lapset osaavat olla vaativia itseään kohtaan. Katosta roikkuvan mollamaijan hiusten letitystä ei lyhyen pinnan omaava neiti kestänyt. Se rankattiin näyttelyn surkeimmaksi tekemiseksi siitä huolimatta, että hiuksia olisi toki voinut käsitellä muutenkin kun letittämällä.

Rullan Tehtäväkirja-näyttely sopii hyvin koko perheen yhteiseksi kulttuurikohteeksi. Älynystyröitä voi vaivata keksimällä mahdollisimman monta eri suoritustapaa tehtävään ja hämmästyä, kun lapsi keksii kuitenkin vielä mielenkiintoisemman ratkaisun.  Esitteen lupauksen mukaisesti myös aivan perheen pienimmät voivat turvallisesti ottaa osaa tekemiseen.

Lisäksi näyttelyllä on opettavainen puoli. Vaikka kaveri vieressä tekee tehtäviä eri lailla, on lopputulos aivan yhtä hyvä ja arvokas. Myös aikuiset saavat pitää mielipiteensä oikeista suoritustavoista ominaan. Taiteessa kun ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Ja onhan ottaminen, laittaminen, kuljettaminen, letittäminen, solmiminen, liikuttaminen, pyydystäminen ja leikkiminen yksinkertaisesti myös hauskaa!

|||

Lue lisää aiheesta:

Lastenkulttuurikeskus Rulla

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *