Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.5.2017 klo 10:05

Valtuustoaloite: mielenterveyskuntoutujien hoitopolut sujuviksi

Maanantainen valtuuston kokous oli Varpu Jutilalle viimeinen, ainakin tällä erää. Kuva: Sinikka Torkkola.

 

Toimittaja: SINIKKA TORKKOLA   
Mielenterveyspalveluiden hoitoketjut katkeilevat eikä siirtyminen psykiatrisesta erikoissairaanhoidosta avopalveluihin ole sujuvaa. Tähän ongelmaan puuttuu Varpu Jutilan maanantaina jättämä valtuustoaloite.

– Tällä hetkellä esimerkiksi psykiatrisesta sairaanhoidosta kotiutettu saattaa jonottaa jopa kuukausia jatkotutkimuksiin ilman, että jonotuksen ajaksi on tarjolla minkäänlaista psykiatrista hoitoa tai tapaamisia. Juuri kotiutetut ja haavoittuvaisessa tilassa olevat potilaat jäävät näin käytännössä heitteille, ja todennäköisyys erikoissairaanhoidon hoitojakson uusiutumiseen kasvaa, todetaan aloitteessa.

Tehokkaan kuntoutumisen kannalta olisi järkevintä, että sairaanhoitopiirin psykiatrinen osastohoito ja kuntien mielenterveys- ja sosiaalityö tekisivät mahdollisimman tiivistä yhteistyötä keskenään mielenterveyspotilaiden arjen järjestämiseksi. Tällä hetkellä alueellisten ja kunnallisten palveluntuottajien sekä kaupungin palvelualueiden välillä ei kuitenkaan ole riittävän tiivistä keskusteluyhteyttä, jotta potilaan nopea ja turvallinen kuntoutuminen voitaisiin taata.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Tampereen kaupunki ryhtyy toimeen mielenterveyspalveluiden hoitopolkujen tiivistämiseksi ja yhteistyömallin rakentamiseksi sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin sosiaalityön kanssa. Sairaalassa aloitetun sosiaalityön on jatkuttava myös sairaalajakson jälkeen. Hoitopolun suunnittelu on aloitettava jo sairaalajakson aikana ja hoitopolun katkeamattomuus on varmistettava esimerkiksi niin, että ainakin yksi sama henkilö on seuraamassa hoitopolun kulkua sen alusta loppuun saakka.

Jutila ja Kontula jättävät valtuuston

Aloitteen jättäminen oli Varpu Jutilan viimeisiä toimia kaupunginvaltuutettuna. Hän ei ollut enää ehdolla vaaleissa. Jutila sanoo 4,5 vuoden valtuutetun pesti opettaneen paljon. 

Myöskään  kansanedustaja Anna Kontula ei ollut ehdolla kuntavaaleissa. Kontulan on vaikuttanut Tampereen kaupunginvaltuustossa vuodesta 2004.

– Valtuustotyön hyvä hoito vaatii mielestäni osallistumista myös lautakuntatyöhön, eikä se ollut kansanedustajan pestin vuoksi mahdollista, kun lautakunnat päällekkäin täysistuntojen kanssa, perustelee Kontula luopumistaan valtuutetun tehtävästä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Valtuuston viimeinen kokous äänesti valtuutettujen kaksoisrooleista (17.5.2017)

Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.2017)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *