Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

5.8.2017 klo 13:03

Kangasalle tarvitaan koko kunnan kulttuurikeskus

IIKKA NIKKINEN   
Pirkanmaalaiset eivät tunne yhtä maakunnan parasta kulttuurikeskusta, missä vika? Kangasala-talo on upea kokonaisuus, jota varjostaa suppea elämystarjonta ja heikko markkinointi. Kangasala-talon tarjonta on jäätävää: koko loppuvuonna ei ole ainuttakaan keikkaa, jota menisin katsomaan. Toki Kangasala-talo tarjoaa muitakin kokemuksia kuin konsertteja, kuten esimerkiksi Kimmo Pyykkö -taidemuseon, mutta musiikki vain on ainakin minulle se kaikista helpoiten lähestyttävä kulttuurikokemus.

Kangasala muuttuu vuoden 2018 alussa kaupungiksi, ja jokaisella varteenotettavalla kaupungilla on oltava kulttuurikeskus, joka palvelee kunnan asukkaita mahdollisimman laajasti. Kangasalla varmasti riittää ihmisiä, jotka haluaisivat nauttia taide- ja kulttuurikokemuksista kotipaikkakunnallaan. Oikealla markkinoinnilla ja pelottomalla asenteella kävijöitä on mahdollisuus saada myös muualta Pirkanmaalta ja miksei koko Suomestakin..

Ylen teettämässä kyselyssä selvitettiin, millaisia taiteen ja kulttuurin kohteita vastaajat halusivat valtion tukevan. Selvästi eniten vastaajat halusivat tuettavan teatteria, toiseksi eniten elokuvaa ja kolmanneksi kirjallisuutta. Mielenkiintoisia ja huomionarvoisia ovat 15–24-vuotiaiden ihmisten vastaukset. Tämän ikäryhmän ihmiset nostivat esiin selvästi populäärimusiikin tukemisen tärkeyden. He arvostivat myös katutaiteen tukemisen kirkkaasti ylemmäs verrattuna muihin ikäryhmiin.

Monet tamperelaiset ystäväni ovat ihmetelleet Kangasala-talon keikkatarjontaa. Tilat olisivat upeat ja Tampereelta pääsee bussilla todella helposti Kangasalle, mutta tällä hetkellä suurin osa mielenkiintoisista keikoista jää Tampereelle.

Kunnat ovat taiteen ja kulttuurin suurimpia rahoittajia. Kuntien päättäjillä on siis suuri vastuu herättää ajatuksia, herättää toivoa ja mahdollistaa värikäs yhteiskunta. Taiteella ja kulttuurilla on myös huomattavasti positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.

Neurologi Markku T. Hyyppä vertaa teoksessaan Kulttuuri ja terveys luovan toiminnan terveysvaikutuksien olevan yhtä todellisia kuin lääketieteen. Taide ja kulttuuri ovat erinomaisia sijoituskohteita kunnalle, niillä turvataan ihmisten hyvinvointi ja ne ovat ihmisille alusta rakentaa omaa identiteettiä. Taide ja kulttuuri ovat ihmisille yhteisö, rentoutumiskeino ja monelle elintapa sekä hyvin tärkeä osa elämää.

Tammikuussa koin suuren (positiivisen) yllätyksen, kun eläkeikäinen kaverini mainitsi minulle, että Paleface on tulossa keikalle Kangasala-taloon. Valitettavasti tuo tammikuun kuudennen päivän keikka siirrettiin aluksi myöhemmälle ajankohdalle ja loppujen lopuksi peruutettiin kokonaan. Olen Suomalaisen hip-hopin suurkuluttaja ja diggaan Palefacea ja seuraan häntä useassa sosiaalisen median kanavassa, silti ensimmäisen kerran keikasta kuulin tältä kaveriltani. Keikat todennäköisesti peruutettiin, koska lippuja ei myyty tarpeeksi. Syitä myynnin heikkouteen voi olla monia, mutta huono markkinointi ja todella korkeat lippuhinnat ovat merkittäviä syitä.

Voisiko kunta esimerkiksi osoittaa tukea siihen, että kunnan asukkaat saisivat nauttia taiteesta ja kulttuurista omassa kunnassaan? Monien ihmisten mielestä jokainen taiteeseen ja kulttuuriin sijoitettu euro tuottaa itsensä takaisin, joten mikäs sen järkevämpää rahankäyttöä?

Kangasala uudistuu hurjaa vauhtia ja toivonkin, että tulevaisuudessa Kangasala-talon tarjonta ottaa harppauksen eteenpäin. Kangasalalaisena olen erittäin ylpeä Kangasala-talosta ja niistä mahdollisuuksista mitä tämä talo edustaa. Nyt tarvitaan rohkeita päättäjiä tuomaan uutta pöytään.

 

Kirjoittaja on Kangasalan Vasemmiston ensimmäinen varavaltuutettu.

 

Kangasala-talo avattiin talvella 2015. Kuva: Iikka Nikkinen

 

*

Kommentteja: 1

  1. Isompia keikkoja varten tarvitaan – anteeksi nyt vaan – yleensä riittävän ison yleisömäärän mahdollistava tila esiintymiseen. Kun vieressä on Tampere, kuka Kangasalle erityisemmin haluaisi? Varsinkin, kun majoitus kuitenkin tapahtuisi Tampereella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *