Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

16.8.2017 klo 08:30

Lumor-teatern kouluväkivallasta

Kuva: Jenny Nordmark. Kuvan jakelu: Tampereen teatterikesä

 

Teksti: LEENA RODRIGUEZ   
Tässä koulussa tapahtuvassa tragediassa fokus on oikeastaan enemmän vanhemmissa ja opettajissa kuin itse koululaisissa. Alkoholisti äiti, vaimojaan hakkaavat isät, kiireiset vanhemmat, itsetietoinen jalkapallovalmentaja, tekopirteä erityisopettaja, jyräävä rehtori, hiirimäinen vararehtori, ihastustaan myötäilevä kollega, hyvää tarkoittavat opettajat ja sosiaalityötekijät ja niin edelleen. itse lapset, kuudesluokkalaiset, on kuvattu vain muutamin vedoin. Monni, Pilli ja Pulla. mutta kuka olikaan Pekka Töpöhäntä?

Jännitysnäytelmä etenee ja lähes karikatyyrimäiset hahmot vievät tarinaa hyvin eteenpäin. Tarinaa, joka on ollut totta valitettavan usein.

Ennusmerkit ovat kyllä näkyvissä, mutta kuka uskaltaa tarttua niihin? Kuka laittaisi palaset kohdalleen? Mitä siitä sitten seuraisi? Joku yrittää sanoa jotain, mutta se tulee väärästä suusta tai väärin ilmaistuna.

”Ei meidän lapsi!”, ”Hehän olivat niin tiivis jengi, ennen kuin nuo ulkopuoliset tulivat!”, ”Hänhän tulee niin hyvin toimeen nuorten kanssa!” ja niin edelleen. Helposti löytyy syntipukki, joka on aikaisemminkin ollut vaikea. Jos jotain muuta ilmenisikin, sitä ei pystytä ottamaan vastaan vahvojen ennakkokäsityksien vuoksi.

Katsojat tajuavat vähä vähältä mitä tulee tapahtumaan. Ja kuitenkin lopussa tarvittiin vain pieni ele, ja naps, valot pois. Tragediahan oli jo tapahtunut, mitä sitä enää alleviivaamaan. Loppukiitosten aikana tajuaa, että tämä vaikuttava henkilö- ja tapahtumagalleria tehtiin vain neljällä näyttelijällä!

Tässä näytelmässä oli kaikki kohdallaan: näyttelijät, lavasteet, valot ja äänet. Kohtaukset vaihtuivat ilman vaivaannuttavaa odottelua, että saadaan seuraavan kohtauksen lavasteet paikoilleen.

Molemmat näytökset olivat loppuunmyytyjä, eikä suotta. Voisin suositella tätä kaikille opettajille, sosiaalityöntekijöille, kuraattoreille ja muille lasten ja nuorten kanssa tekemisissä oleville pakolliseksi. Ei ihme, että näytelmä valittiin vuoden parhaaksi Ruotsissa vuonna 2016.

Lumor Teaternin seuraava vierailua odotellessa kannattaa katsoa HBO:n sarja ”13 Reasons Why”. Vaikka aina olisikin ollut kiusaamista, niin ehkä maailma on sittenkin hieman muuttunut.

Tampereen Teatterikesä 2017 Vasen Kaistassa:

Vapaus! Svoboda! Kuinka itsestään selvää se on joillekin (16.8.2017)
Lumor-teatern kouluväkivallasta (16.8.2017)
Karkotetut teatterikesässä (15.8.2017)
Maailma ilman meitä – haastattelu Karolien De Bleserin kanssa (11.8.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen Teatterikesä

Lumor näyttämötaideseurue

|||

People Respect Me Now

Lumor Teatern (Ruotsi)

Tampereen Teatterikesässä la 12.8. ja su 13.8.2017.

Käsikirjoitus ja ohjaus
Paula Stenström Öhman

Rooleissa
Sandra Huldt
Eva Rexed
Oskar Thunberg
Lars Bringås

Valosuunnittelu ja skenografia
Markus Granqvist

Musiikki ja äänisuunnittelu
Saemundur Grettisson

Laulu ja lyriikat
Kajsa Grytt

Videot ja äänipäiväkirja
Jack Stenström Öhman

Puvustus
Jenny Nordmark

Ohjauksen ja tekniikan assistentti
Maja Frykberg Andersson

Lavastusassistentti
Siri Areyuna Wilhelmsson

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *