Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

14.8.2017 klo 17:20

Nuoren poliittinen kasvu tarvitsee tukea

NOORA TAPIO     
On tärkeää, että jokainen löytää itselleen sopivimman tavan vaikuttaa poliittisesti ja puolustaa yhteisiä oikeuksiamme. Nuorisovihamielisen oikeistopopulismin aikakaudella ihmiskunta tarvitsee kipeästi nuoria, jotka tahtovat muuttaa maailmaa.

Monen nuoren kiinnostus politiikkaa kohtaan on hyvin matalaa. Nuorten poliittisen kiinnostuksen ei suinkaan tarvitse kohdistua puoluepolitiikkaan, vaan monenlainen puolueiden ulkopuolella tapahtuva vaikuttaminen on hyvin tärkeää. Siitä huolimatta meillä puolueiden toimijoilla on peiliin katsomisen paikka. Seuraavan muistilistan avulla voimme petrata toimintaamme.

  1. Arvosta

Kun nuori kertoo sinulle ajatuksiaan, älä vähättele. Se on pahinta myrkkyä poliittisuuteen kasvavalle nuorelle. Kuuntele ja pohdi, voisitko oppia nuorelta jotain. Todennäköisesti voisit. Älä jätä nuoren hyviä ajatuksia vain itsellesi vaan kerro niistä eteenpäin.

Arvostamista on myös nuoren palkitseminen. Viime valtuustokauden lopussa valtuusto päätti korottaaa luottamushenkilöiden palkkioita merkittävästi. Nuorisovaltuuston jäsenten luottamuselinten palkkiot näyttivät jäävän vain kymmeneen euroon, mutta tänään käsittelyssä on mainio Ulla-Leena Alpin ja Johanna Loukaskorven aloite näiden palkkioiden nostamisesta. Myös nuoret ovat ansainneet palkkionsa.

  1. Unohda turhan monimutkainen kieli

Koukeroisella kielellä etäännytetään nuoria, lukivaikeuksista kärsiviä ja heikosti suomea taitavia politiikasta. Poliittisen jargonin ymmärtäminen vaatii hyvää kielitaitoa ja pitkäaikaista politiikan seuraamista. Asiaa mutkistaa entisestään poliitikkojen käyttämät kömpelöt kielikuvat, jollaisia pääsimme todistamaan viime viikolla, kun valtiovarainministeri Petteri Orpon kertoi ilmassa olevan suhdannepölyä. Samaan on sortunut monesti myös pääministeri Juha Sipilä. Suomen kieli on kaunis eikä sitä ole syytä runnella huonoilla ja kömpelöillä kielikuvilla. Poliittisen kielenkäytön ei tarvitse olla monimutkaista.

  1. Hiiteen se nuorisopolitiikka

Väitätkö, että nuoria kiinnostaa vain opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet? Meillä nuorilla on edessämme monia vuosikymmeniä, jolloin joudumme elämään nyt tehtävien päätösten kanssa. Nuorten eristäminen omaan nuorisopolitiikan kulmaansa on aliarvioivaa ja haitallista. Meiltä löytyy juuri nyt vaadittavaa pitkäjänteisyyttä ja kauaskatseisuutta, jotka toisinaan tuntuvat unohtuneenkin tämänhetkisessä poliittisessa keskustelussa.

Vaalien alla luottamuspaikkoja jaatessa ehdokaslistan nuorimmille päätyy monesti kunnasta riippuen vapaa-ajan lautakunnan tai lasten ja nuorten lautakunnan tapaisia luottamuspaikkoja, vaikka nuorta tosiasiassa kiinnostaisi enemmän terveydenhuolto tai kaavoitus. Tällä tavalla jätetään käyttämättä valtavat voimavarat. Jokainen meistä on aikanaan oppinut osaamansa asiat ja myös nuorille on tarjottava oppimisen ja vanhan osaamisen näyttämisen paikkoja.

  1. Uskalla unelmoida!

Poliittinen horisontti näyttää monen nuoren silmissä ankealta, vaihtoehdottomalta ja pelottavaltakin. Poliitikot viljelevät puheissaan pelkoa ja tarjoavat lähinnä leikkauslistoja meidän nuorten tulevaisuudesta. On syytä muistaa, että leikkauspolitiikka on poliittinen ja ideologinen valinta. Meillä on vaihtoehtoja, voimme valita toisin. Nuorten ei tarvitse joutua valitsemaan sen väliltä, leikataanko seuraavaksi koulutuksesta, ympäristönsuojelusta vai terveyspalveluista. Ei ole ihme, että politiikka ei kiinnosta, jos emme kykene takaamaan hyvää tulevaisuutta.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Valtuustoaloite: korotetaan nuorisovaltuutettujen palkkiota (21.3.2017)

Tampere nostaa kokouspalkkioita (21.2.2017)

Etusivun kuva:

Hämeen Vasemmistonuorten teltalla Anni Ahlakorpi,Visa Savolainen, Noora Tapio, Petteri Vuorikivi ja Niko Peltokangas. (Kuva: Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *