Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

29.12.2017 klo 16:06

Työttömien aktiivimalli on nöyryyttävä pelleily

Kansalaisaloite, jossa vaaditaan eduskuntaa kumoamaan niin sanottu työttömien aktiivimalli, kokosi viikossa tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Teksti: TAINA REPO
Eduskunnan päättämä työttömien aktiivimalli on saanut työttömät aktiivisiksi: mallia vastustavaan kansalaisaloitteeseen kerättiin reilussa viikossa yli 70 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite päätyy siis eduskunnan käsittelyyn.

Toivottavasti eduskunnan tulevassa käsittelyssä aktiivimalli kumotaan kelvottomana ja hyödyttömänä pientuloisten nöyryytyksenä.

Suuttumusta aiheuttanut aktiivimalli on aiheuttanut päänvaivaa myös itse sylttytehtaalla, sillä työministerikin myöntää siinä olevan ongelmia. Niinpä!

Aktiivimallin velvoite 18 tunnin työstä tai TE-palveluista viiden vuorokauden ajan joka 65 päivän maksujakson aikana on epäoikeudenmukainen, sillä työnantaja valitsee työntekijänsä eikä näin ollen ole työttömän aktiivisuudesta kiinni, saako töitä vai ei. TE-toimistoilla ei liene myöskään mahdollisuuksia täyttää osaltaan velvoitetta koulutuksen osalta: kursseja ei kerta kaikkiaan järjestetä riittävästi.

Työssäolon ja kurssien yhdistelmiä aktiivimalli ei hyväksy.

Työttömät maksavat työttömyyskorvauksestaan jo enemmän veroja kuin työssäkäyvät palkastaan. Aktiivimallin ehtojen täyttymättömyys pudottaisi työttömän tuloja 4,65 prosenttia. Mikäli työtä ei ole, jonot kasvavat ensi vuonna toimeentulotukiluukkujen takana.

Hallitus on työllistämistoimissaan ennenkin ollut uskollinen linjalleen: yksityistämisen tiellä pientuloisia polkien. Kärkihankkeena rummutettu työvoimapalvelujen yksityistämishanke Back to business oli ja meni eikä sen tuloksista ole kuultu mitään – niitä ei varmaan olekaan. Jokainen työllistämistoimi tuntuu lähtevän siitä, että syyllistetään työttömät ja leikataan heidän tuloistaan – miten nurinkurista! Miksi ei lähdetä siitä, että työttömien halpahintaisen, hyvin pätkittäisen työllistämisen sijaan heidän työpanostaan käyttävät työnantajat oikeasti palkkaisivat työntekijöitä töihin, jotka pitää tehdä?

Työttömien aktiivimalli ylläpitää ja vahvistaa sitä vääristymää työmarkkinoilla, jonka suojissa työttömien työllistämisestä työnantaja palkitaan joko tukitoimilla tai mahdollisuudella käyttää työttömiä heittosäkkeinä tarpeen mukaan. Työllistettävät tekevät monilla paikkakunnilla vaikkapa ulkoilutuspalveluita sairaaloissa ja hoitokodeissa. Tuetun palkan ajan saa olla töissä, sitten otetaan uusi tuetulla palkalla. Vakituisia työpaikkoja näillä malleilla ei luoda. Kukaan ei varmaan edes ajattele, mitä työttömän arjessa 18 tunnin työn löytäminen voi tarkoittaa. 4,65 prosentin raipan viuhuessa pään päällä pakollisen kiintiön haaliminen mistä tahansa voi viedä ojasta allikkoon.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kansalaisaloitteen allekirjoitussivu. Aloitteessa vaaditaan eduskunnan 19.12.2017 hyväksymän HE 124/2017 vp (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta) kumoamista välittömästi.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *