Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.4.2018 klo 08:33

Sotaveteraanien ansiomerkki Mikko Aaltoselle

Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Pasi Alho ja sosiaalineuvoja Anna-Liisa Tapio ojensivat Mikko Aaltoselle Sotaveteraaniliiton ansiomerkin. (Kuva: VK.)

Toimittajat: OSKARI JOKINEN, PÄIVI TYNI    
Viime valtuustokauden apulaispormestarina toiminut vasemmistoliiton Mikko Aaltonen vastaanotti tiistaina Sotaveteraaniliiton ansiomitalin. Ansiomerkit myönnetään kaksi kertaa vuodessa sotaveteraanityön päämäärien hyväksi tehdystä työstä niin yksityishenkilöille, poliitikoille kuin kulttuurin merkkihenkilöillekin.

Mikko Aaltosen aloittaessa apulaispormestarina vuonna 2013 sotaveteraanien palveluissa oli Tampereella monia ongelmia. Suurimpana näistä oli valtiokonttorin veteraanien palveluihin osoittamana määrärahan käyttö tai oikeammin sen käyttämättä jättäminen. Tampereella määrärahaa ei saatu jaettua veteraaneille vaan esimerkiksi vuonna 2013 määrärahasta noin 75 prosenttia palautettiin valtiolle.

Keskeisin syy määrärahojen käyttämättömyyten oli se, ettei kaupunki tiennyt keille ja mihin tarkoitukseen valtiokonttorin myöntämää rahaa olisi voinut jakaa. Kaupungilla ja sotaveteraanijärjestöillä ei ollut toimivaa yhteyttä, jonka kautta tieto veteraanien palvelutarpeista olisi kulkenut.

Mikko Aaltonen kertookin halunneensa apulaispormestarina varmistaa, että valtiokonttorin raha päätyy veteraaneille niin kuin pitääkin ja että veteraanijärjestöt tulevat kuulluiksi veteraanien palveluita suunniteltaessa ja järjestettäessä.

Sotaveteraaneille neuvottelukunta ja uusia palveluja

– Keskusteluyhteyden luomiseksi perustin sotaveteraaniasioiden neuvottelukunnan, jossa on edustajia veteraanijärjestöistä ja palveluista vastaavia kaupungin viranhaltijoita. Itse toimin neuvottelukunnan puheenjohtajana, kertoo Aaltonen.

Sotaveteraanien ansiomerkki myönnettiin Mikko Aaltoselle, jonka apulaispormestarikaudella veteraanien palvelut saatiin vihdoin kuntoon.

Apulaispormestarina Aaltonen ohjasi tiiviisti veteraanipalveluiden järjestämistä. Hän varmistin sen, että kaupungin organisaatio alkoi järjestää palveluita veteraaneille tuloksellisesti. Aaltosen ansiota oli, että valtiokonttorin veteraanien kuntoutukseen myöntämät määrärahat käytettiin kokonaisuudessaan tamperelaisten veteraanien palveluihin. Aaltosen kauden jälkeen hyvät käytännöt ovat vakiintuneet. 

– Apulaispormestarikaudellani valtiokonttorin raha saatiin jaettua veteraaneille ja heille alettiin tarjota uusia palveluita. Palveluita järjestämään palkattiin kaksi palveluohjaajaa, jotka keskittyvät auttamaan vain veteraaneja heille kuuluvien etujen saamisessa, tarkentaa Aaltonen.

Tamperelaiset veteraanit voivat tilata 1300 eurolla vuodessa kotiinsa palveluita, kuten kotihoidon palveluita, hierontaa, jalkahoitoa, turvapuhelimen, siivous-, saattaja- ja ateriapalveluita. Lisäksi veteraanit saavat 20 edestakaista taksimatkaa. Kaupunki järjestää veteraaneille myös omaa päivätoimintaa. Veteraanien palveluita on lisätty merkittävästi ja palaute palveluista on ollut positiivista.

Mikko Aaltosen kaudella byrokratiaa palveluiden tilaamisessa karsittiin. Lähtökohdaksi palveluiden tarjoamiselle otettiin veteraanien tarpeet. Yhteistyö veteraanijärjestöjen kanssa vakiintui ja kaupungin organisaatio saa tiedon veteraanien tarpeista.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Sotaveteraanien palvelut (Tampereen kaupungin verkkosivut)
*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *