Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

21.6.2018 klo 16:36

Ilmaista iloa Kihniön kierrätyskeskuksesta

Kihniön kierrätyskeskuksessa löytyy vaatetta moneen makuun. (Kuva: Elena Uusitalo)

VK   
Kihniön kunnassa toimii ilmainen kierrätyskeskus, joka kierrättää käyttökelpoista tavaraa. Periaate on, että raha ei vaihda omistajaa missään vaiheessa. Kierrätyskeskuksen perustaja Elena Uusitalo teki kuntalaisaloitteen, jossa hän pyysi kunnalta vastikkeettomia tiloja kierrätyskeskusta varten. Kunta myönsi entisen hammaslääkärin tilat, jossa Uusitalo toimii vapaaehtoisesti valvojana ja huolehtii ylläpidosta.

– Aikoinaan kunnanviraston alakerrassa oli pieni kellaritila, josta sai hakea lähinnä vaatteita. Sinne sai niitä myös viedä. Hain itsekin lastenvaatteita ja muutamat luistimet sieltä ja vein pieneksi jääneitä tilalle. Tila oli sosiaalitoimiston alakerrassa, mutta vuonna 2015 kunnan terveystoimi siirtyi Pihlajalinnalle ja sosiaalipuoli Parkanoon. Myös tämä kierrätystila lopetettiin. Jäin kaipaamaan sitä ja niin jäi moni muukin. Siitä heräsi idea kysyä tätä tilaa, selvittää Elena Uusitalo.

Uusitalo teki kuntalaisaloitteen tilan käyttöönsaamisesta. Kunta suhtautui Uusitalon hankkeeseen hyvin. Kunnanjohtaja Petri Liukun ainoa huoli oli tilan valvonta. Uusitalo lupautui itse valvomaan ja vastaamaan tiloista. Sen jälkeen asia esiteltiin tekniselle lautakunnalle ja hyväksyttiin.

Yhden naisen hanke

Kirpputorit ovat usein jonkin yhdistyksen ylläpitämiä ja niillä kerätään rahaa yhdistyksen muuhun toimintaan. Toisin on nyt Kihniössä, kertoo Uusitalo:
– Mitään yhdistystä ei ole takana, pyöritän tätä ihan omasta halustani. Moni on kummastellut palkatta tehtävää työtä, etenkin, kun minut kunnassa tunnetaan vahvana palkattoman työn vastustajana liittyen kuntouttavaan työtoimintaan, mutta tämä on eri asia, enemmän sellaista auttamisen halua.

Auttamista Suomessa nyt tarvitaankin ja se motivoi Uusitaloa.
– En ajattele vain esimerkiksi työttömien tai eläkeläisten köyhyyttä, vaan myös siitä, että palkansaajillakin on nykyisin jo tiukkaa. Suomi on kallis maa, kasvavien lasten tarpeisiin saa jatkuvasti hankkia vaatteita ja urheiluvälineitä ja se kyllä rasittaa palkansaajienkin lompakkoa, arvelee Uusitalo

Uusitalon mukaan kyse on myös ympäristöasiasta. Moni myy esineitään kirpputoreilla, mutta kaikki ei mene kaupan. Tällekin tavaralle on hyvä olla jokin keräyspaikka, jolloin jätteen määrä vähenee.

Ilmaisuus hämmentää asiakkaita

– Kierrätyskeskuksen asiakkaaat ovat kyselleet tavaroiden hintoja ja hämmästelleet, kun ovat saaneet vastauksen, että kaikki on ilmaista. Sen jälkeen on ihmetelty sitä, miten minä viitsin tehdä tätä, kertoo Uusitalo ja jatkaa:
– Ilmaisuus selittyy yhteistyöllä, joka tulee kunnasta ilmaisten tilojen myötä. Minulta ei peritä vuokraa, silloin minunkaan ei tarvitse kattaa kustannuksia keräämällä maksuja. Kihniön kunta osallistuu siis vapaaehtoistyöhön myös, mikä on minusta hienoa.

Omasta viitsimisestään Isotalo ei tee numeroa, vaikka sitäkin on hämmästelty. Hän kertoo touhunneensa aina jotakin saman suuntaista, autelleensa yhdessä jos toisessa asiassa ja lähetelleensä vaatepaketteja ja muuta ihmisille. Kierrätyskeskus on hänelle ikään kuin piste iin päälle siinä työssä.

– Kun on fyysinen tila toiminnalle, oma työni itse asiassa vähenee, kun ihmiset voivat tulla paikan päälle. Ja Kihniöön on jo tultu ihan pitkältäkin tätä katsomaan. Akseli taitaa tällä hetkellä olla välillä Hämeenlinna–Alavus, Uusitalo kuvailee.

Asiakaspalaute kannustaa

Kaikelainen pikkutavarakin löytää sulassa sovussa paikkansa. (Kuva: Elena Uusitalo)

Uusitaloa kannustaa kierrätyskeskuksen pyörittämisessä asiakkailta saatu palaute. On oltu tyytyväisiä siihen, että vielä sentään on jotain, mikä ei maksa mitään. Yhteiskunnallisena kannanottona on kovasti arvosteltu sitä, että hinnat nousevat ja palkat eivät nouse.
– Ehkä kivointa oli kuulla eräältä asiakkaalta, että joku Punaisen Ristin kirpputoriltakin oli arvostanut nimenomaan ilmaista kierrätystä, iloitsee Uusitalo.

Tyytyväisiä ollaan oltu myös siihen, että mukaan otettu kirja on lukemisen jälkeen tuotavissa takaisin. Samoin, jos vaate ei olekaan sopiva, sen voi tuoda takaisin. Isovanhemmat puolestaan ovat olleet mielissään, kun nyt löytyy lasten vaate- ja harrastusvälinearsenaalia niin, ettei lastenlasten leluja ja välineitä tarvitse aina kuljettaa kotoa isovanhemmille ja takaisin.

Kiitosta on saanut myös se, että ei tarvitse heittää tavaraa menemään. Moni on tuskaillut muuttoylijäämien ja jäämistöjen kanssa. On kiitelty puhtaasta omastatunnosta, kun tuntuisi niin pahalle hävittää käyttökelpoista tavaraa ja nyt ei tarvitse.

Jotkut käyvät kierrätyskeskuksessa myös ihan vain poikkeamassa ja hengähtämässä hetken. Kaikille avoin paikka tarjoaa kävijöiden mukaan myös mahdollisuuden vapaamuotoiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Toiminta kehittyy ja laajenee

Elena Uusitalo on varma hankkeensa jatkosta. Kun tilaa on kuitenkin rajallisesti, hän on ratkaissut esimerkiksi suurempien huonekalujen kierrätyskysynnän luomalla kierrätyskeskuksen Facebook-sivulle kierrätysryhmän näille kalusteille.

– Ilmoittelen pyynnöstä myös itse keskuksen Facebook-sivuilla ja kierrätyskeskuksen seinällä. Toimintaa kehitetään vielä, kierrätyskeskus on aloittanut vasta pääsiäisenä, joten hienosäätöjä varmasti vielä tehdään, lupaa Uusitalo.

– Kierrätystoiminnan yhteyteen olen haaveillut jossakin vaiheessa teemapäiviä tai jotakin vastaavaa. Miten tuunata vanhaa, mitä voi luoda ja tehdä uutta. Keväällä kasvatin kukkien taimia ja ne menivät kaikki. Ideoita tulee myös asiakkailta. Kyllä niistäkin jotakin kehitellään, kun pitkinä talven tunteina on aikaa suunnitella, Uusitalo kuvailee ideoitaan.

Yksinkertainen toimintaperiaate

Kierrätyskeskuksen toimintaperiaate on yksinkertainen: rahaa ei tarvita. Keskukselle saa tuoda käyttökelpoista tavaraa ilmaiseksi. Suuret esineet koitetaan kierrättää FB-ryhmän kautta. Tuominen ei maksa mitään. Myös hakea saa, mitä tarvitsee, eikä sekään maksa mitään. Kahvia Elena Uusitalo keittää eikä sekään maksa mitään, mutta halutessaan voi jättää vapaaehtoisen kahvirahan, jolla Uusitalo ostaa lisää kahvia.

– Tässä koko periaate. Se on yksinkertainen, ei ilmaisuus mikään ihme ole. Nyky-yhteiskunnassa meidät vain opetetaan siihen, että kaikki maksaa, eikä ilmaisia lounaita ole. Kyllä niitäkin on, kaikki riippuu asenteesta ja halusta. Ilmaisuudessa ei ole mitään hävettävää, leimaannuttavaa eikä noloa. Tämähän on ihmisten osallistamista ihmisten ja ympäristön hyväksi. Toisen tarpeeton on toisen tarpeellinen. Kun jotakin tuo tai vie, osallistuu samalla myös auttamiseen ja jätemäärien vähentämiseen. Kiitos kuuluu itse asiassa kierrätyskeskusta käyttäville ihmisille itselleen, tiivistää Uusitalo.

Linkit:

Kihniön kierrätyskeskuksen Facebook-sivu

Facebook-ryhmä kookkaiden huonekalujen kierrätykseen

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *