Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.8.2018 klo 08:37

Kaikki metrit ja puut Tukkateatterissa

Leila Väisänen (keskellä), Päivi Röppänen (vasemmalla) ja Anniina Kangasniemi (oikealla) antavat Katriina Wallin runoille äänen ja liikkeen (Kuva: Saara Altio.)

Teksti: JAANA MÄKINEN    
Lavastus on yksinkertainen, kevyesti hulmuavat läpikuultavat verhot, virkattu peitto ja liina, joka loistaa aurinkona. Tukkateatterin yleisö hiljenee odottamaan: Kuinka luodaan runokokoelma teatterilavalle? Onko edessä monologia ja tanssiesityksiä?

Kolme naista lavalla aloittavat tarinan kulun kiirehtimättä. Soittaja luo kitaralla utuisia säveliä, tanssija liikehtii hieman ja näyttelijä aloittaa tarinan kerronnan. Verhoihin heijastetut vaihtuvat kuvat täydentävät tarinan etenemistä. Välillä taustalta kuuluu kertojan ääni lempeänä tai ponnekkaana. Tunti kuluu huomaamatta, tarinaan eläytyen ollaan käyty läpi ihmisen elo, ennen ihmistä ja nykyisyyden jälkeen. Tämä poikkitaiteellinen runoesitys pakottaa etsimään kyseisen kirjan, lukemaan tekstin uudelleen ja elämään esitys uusin mielikuvin.

Pelkästään monologia esitys ei ole. Ohjaaja Katri Häti, kertojan ääni, on saanut tekstin eläväksi lauseiden jakamisella naisten kesken, kuin parhaat kaverukset kertoisivat tarinaa. Näyttelijä, Leila Väisänen, kertoo tarinaa, runoa, hillityn hidastetusti tai tahdikkaan kiivaasti, mikä tapa kulloinkin tekstiin sopii. Tanssija, Päivi Röppänen, antaa tilaa tarinalle välillä ottaen yhteyttä näyttelijän tai soittajan kanssa. Muusikko, Anniina Kangasniemi, mukailee tarinaa kitaran soinneilla ja jopa laulaen joitakin pätkiä. Tarina, runo, saa sielun, joka herää eloon ja elää omaa elämäänsä. Tekstiin on helppo samaistua, siitä voi löytää yhtymäkohtia omaan tai tutun elämään ja silti siinä on jotain uutta, tuntematonta. Ennen elämää, nyt ja kuoleman jälkeen, samaa ja erilaista, tunteellista ja tunteetonta. Tätä tämä kaikki on.

Tamperelaisen Kristiina Wallinin runokokoelma Kaikki metrit ja puut (2012) jatkaa elokuun loppuun ja sitä esitetään Tukkateatterin lisäksi eri kaupunkitiloissa, kuten uittotunnelissa. Näistä esityksistä löytyy lisätietoa tapahtuman Facebook-eventistä. Kaupunkitilaesitykset ovat ilmaisia.

Tukkateatterin ohjelmaa teatterikesässä ja pitkin syksyä

Edellisen näytelmän lisäksi Tukkateatteri Laukontorilla tuo lavalle Tampereen teatterikesässä kolme mielenkiintoista esitystä. Sisäänpääsymaksu on itähelsinkiläisten runoilijoiden Aino Tukiaisen ja Jorma Vakkurin kaupunkilähiöön sijoittuva mustan huumorin sävyttämä tragikomedia. 5Tšehovia on viiden ihmisuhdekomedian kokonaisuus klassikkokirjailija Anton Tšehovin lyhytnäytelmien tuotannosta. Ode to Plastic on audiofiktiivinen teatterikuunnelma, joka tutkii suhdettamme muoviin. Se tarkastelee muovin auditiivista ulottuvuutta ja tuo kuultavaksemme muovin äänen. Kyseessä on äänitaideteos, jossa muovilla ja ihmisäänillä luotava auditiivinen äänimaisema tekee tarinan kuultavaksi.

III

Käsikirjoitus: Kaikki metrit ja puut -runoteos,kirjoittanut Kristiina Wallin
Ohjaaja: Katri Häti
Tuottaja: Pauliina Leppinen
Graaffinen ilme: Ira Rönkkö
Visuaalinen suunnittelu ja valotekniikka: Sara Aaltio
Sävellys: Anniina Kangasniemi
Esiintyjät:
Anniina Kangasniemi – muusikko
Päivi Röppänen – tanssija
Leila Väisänen – näyttelijä
Katri Häti – ääni

Esityksiä Tampereen Teatterikesän OFF-ohjelmistossa sekä Tukkateatterilla 25.8.2018 asti.

Juttua korjattu 14.8.2018 klo 15.57: Katriina Wallinin nimi korjattu Kristiinaksi.

Esitysajat ja lisää aiheesta

Tukkateatteri 

Tukkateatterin FB-sivut 

Tampereen Teatterikesän Off-ohjelmisto

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *