Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

13.9.2018 klo 16:21

Loukkaavasta puheesta on tullut arkipäivää

Ilkka Porttikivi

ILKKA PORTTIKIVI
Todistamme aikaa, joka on hyvin häpeällistä. Aikaa, jollaista en aidosti uskonut koskaan kokevani. Amerikan Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puhuu lähes päivittäin ihmisryhmistä halventaen ja nimittelee heitä muun muassa koiriksi, raiskaajiksi ja parasiiteiksi. Kukaan ei enää ylläty siitä, että maailman vaikutusvaltaisimmassa asemassa oleva ihminen puhuu näin. Siitä on tullut normaalia.

Samaan aikaan Suomessa toimitusjohtajan asemassa oleva (nyt jo tosin potkut saanut) oululainen kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen (kesk.) puhuu ihmisroskista. Ihmisroskalla hän tarkoittaa ilmeisesti ihmistä, joka on ajautunut yhteiskunnasta sivuun ja käyttää päihteitä. Hän on roska, vaikka hänen taustoistaan ei tiedetä mitään. Likainen ja nuhjuinen, joutaa pois silmistä.

Tamperelainen kaupunginhallituksen jäsen Veikko Vallin (ps.) ilmoittaa Twitterissä, että ainoa lääke sosialismiin on vienti saunan taakse. Vallinin mielestään siis hänen kanssaan eri lailla asioista ajattelevat ihmiset tulee poistaa yhteiskunnasta, vaikka sitten luodilla päähän? Kuulostaa aika tutulta, kun miettii mitä historiassa on tapahtunut. Voiko näin tosiaan nykypäivänä puhua ilman, että siitä ei seuraa mitään?

On hyvin vaarallinen tie hyväksyä ja katsoa läpi sormien, kun toinen ihmisryhmä aletaan näkemään vähemmän arvokkaana ja merkityksellisenä. Kun ihmisiä aletaan usuttaamaan toisiaan vastaan ja jakamaan heitä eriarvoisiin lokeroihin, se on tuhon tie. Sellaista ei saa hyväksyä ja siihen tulee puuttua! Sananvapaus ei ole sitä, että ihmisistä saa puhua halventavasti ja heidän ihmisarvonsa kyseenalaistetaan. Eri mieltä saa olla asioista, mutta toista ihmistä ja hänen mielipiteitään sekä ihmisarvoaan tulee aina kunnioittaa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu.

Teksti on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 13.9.2018.

Etusivun kuva:

Elvert Barnes on asunnottomien auttamiskampanjan yhteydessä vuoden 2005 marraskuussa kuvannut kodittoman miehen etsimässä ruokaa roska-astiasta. Kuva on julkaistu Flickr-palvelussa lisenssillä CC BY 2.0. Kuvaa on rajattu toimituksessa.

*

Kommentteja: 1

  1. Usko politiikkaan ja demokratiaan häviää viimeistään siinä vaiheessa jos poliittiselta pyrkyriltä vaikuttava Veikko Vallin pääsee eduskuntaan pelkästään populistisella maahanmuuttokritiikillä ja riittävän isolla vaalibudjetilla. Vallinin omat jauhotkaan eivät ainakaan takavuosina olleet ihan puhtaat joten hänenkin kannattaisi hieman miettiä mitä suustaan päästää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *