Näkökulma

ILKKA PORTTIKIVI

13.3.2019 klo 12:00

Myös kaupunkiympäristössä tärkeää suojella luonnon monimuotoisuutta

Kaikkien kaupungin viheralueiden ei tarvitse olla puistomaisesti hoidettuja, sillä monet kaupunkilaiseläimet tarvitsevat elääkseen ryteikköjäkin. (Kuva: Ilkka Porttikivi.)
Ilkka Porttikivi (kuva: Valokuvaamo Luova.)

Kaupunki suorittaa Rantaperkiössä lähinnä kevyenliikenteen väylän varrella harvennushakkuita ja metsän siistimistä. Hakkuita ja siistimistä tehtiin paikoitellen myös syvemmälle metsään. Metsä on jo pitkään ollut tärkeä lintukohde kaupunkilaisille ja siellä on aktiivinen kävijäkuntansa lintujen talviruokintapaikalla. Myös Tampereen ehkä tärkeimpään lintukohteeseen Iidesjärvelle on suunniteltu puuston siistintää.

Viime talvena Rantaperkiön metsässä saattoi havaita lähes kaikki Suomessa tavattavat tikkalajit valkoselkätikkaa myöten. Tänä vuonna metsässä on havaittu vain käpytikka, palokärki ja pikkutikka. Tikkalinnut tarvitsevat elinympäristöönsä laho- ja kelopuita. Nyt tällaisia puita kaadettiin osittain ja kaatoa keskellä metsää perusteltiin sillä, että metsään pyritään saamaan piknik-alue. Sinänsä outoa, koska muutaman sadan metrin päässä on Arboretum, jossa tilaa piknikille on vaikka kuinka paljon.

On tärkeää, että kaupungin metsät ovat monimuotoisia ja erilaisiin tarpeisiin sopivia. On hyvä muistaa, että tietyt eläimet tarvitsevat selviytyäkseen lahopuita, risukkoa ja pusikoita. Ei metsän tarvitse olla joka paikassa siisti ja esteetön. Moni varmasti haluaisi kuunnella kesällä kaupunkiympäristön läheisyydessä satakielen kaunista laulua. Satakieli kuitenkin tarvitsee pesimisympäristökseen tiheää nuorta lehtimetsää ja se tekee pesänsä maahan. Pesintä ei onnistu, jos metsää siistitään liikaa.

Monimuotoisesta metsästä saamme kaikki irti enemmän elämyksiä. Kaupunkia ei tule rakentaa ja kehittää vaan ihmisten ehdoilla.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Tampereelta.

Kommentteja: 1

  1. Tärkeä kirjoitus. Ymmärrän, että kevyenliikenteen väylän varrelta kaadetaan lahoja pois. Mutta tuolla tosiaan raivattiin reippaammalla otteella, juuri niiltä paikoilta jossa mm. valkoselkätikat viihtyivät vielä viime vuonna. Alue oli aivan erinomainen sellaisena kuin se oli, nyt se on hoidettu huonommaksi.

    Miten tällaisiin asioihin voisi vaikuttaa ennalta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *