Näkökulma, Suomi

MEERIT HEIMLANDER

1.4.2019 klo 08:06

Äänestää vai ei – siinäpä vasta kysymys

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Jättämällä äänesi käyttämättä, annat vain jonkun toisen äänelle enemmän painoarvoa. (Kuva: Cai Melakoski.)
Meerit Heimlander. (Kuva: Heimlanderin kotiarkisto.)

– En taida äänestää näissä vaaleissa lainkaan. Näin puuskahti nuori tuttavani nähtyään vaalikoneen tulokset.  – Koneen mukaan kaikki puolueet sopivat minulle 15 prosentin hajonnalla. Mistä tässä pitäisi tietää ketä äänestää, hän tuskaili.

Samaa tuskaa tuntee moni muukin nuori. Politiikan seuraaminen on usein jäänyt vähemmälle ja äänestysahdistus iskee. Vaalikonekaan ei tarjoa absoluuttista totuutta siitä, kuka ehdokkaista veisi yhteiskuntaa kohti juuri sitä omaa ihannetta. Monista isoista kysymyksistä puolueetkin ovat saamaa mieltä, mutta keinot tavoitteeseen pääsemiseksi voivat olla täysin erilaiset. Jos ehdokasvisassa ei tiedä oikeaa vastausta, niin onko lopulta parempi vain jättää vastaamatta?

Mielestäni ei, sillä on syytä huomioida, että myös tekemättä jättäminen on valinta. Äänestyspäätös on mielipide. Sen voi pohjata tunteeseen, tietoon tai vaikka siihen että ehdokas on jo ennestään tuttu. Tärkeintä on muistaa, ettei kukaan toinen ole parempi, viisaampi tai valveutuneempi juuri tätä päätöstä puolestasi tekemään. Jos sinusta tuntuu, että kukaan ehdokas ei ole täysin äänesi arvoinen, tutki suuria linjoja sekä arvokysymyksiä. Äänestämisen jälkeen voit lohduttautua sillä, että politiikka on aina kompromisseja.

Äänestämättä jättäminen ei nykyjärjestelmässä oikeastaan ole edes mielipide. Kansanedustajat valitaan siitä huolimatta onko äänestysprosentti vaaleissa 70 vai 60. Jättämällä äänesi käyttämättä, annat vain jonkun toisen äänelle enemmän painoarvoa. Vaikka edustuksellinen demokratia ei ole täydellinen, se on parhaiten toimivia valtiomuotoja. Kuitenkin yksi sen toiminnan edellytyksistä on, että ihmiset kertovat mielipiteensä, eli äänestävät.

– Nämä asiat eivät koske minua. Tämän kommentin kuulee usein. Entäpä verotus, terveydenhuolto tai liikenne? Kummasti niitä koskettavia asioita aina löytyy. Ja jos olet sitä mieltä, että kaikki on hoidettu jo parhaalla mahdollisella tavalla, niin hienoa! Muista silti äänestää, jotta varmistat saman meiningin jatkumisen vielä seuraavat neljä vuotta.

Vaaleissa valitsen ehdokkaan edustamaan itseäni, arvojani ja mielipiteitäni. Aina ei mene maaliin, mutta suhtaudun vaaleihin kuten elämään yleensä. Oikeita vastauksia ei ole  ja tekemäni valinnat ovat aina parhaita sen hetkisen tiedon ja tilanteen valossa. Vaikka en täysin tiedä mihin suuntaan toivon yhteiskunnan kulkevan, on minulle ainakin varmaa se suunta jonne en missään tapauksessa halua sen menevän.

Kirjoittaja on tamperelainen yhdistysaktiivi.

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *