Artikkeli: Pirkanmaa, Vasemmisto

15.4.2019 klo 13:15

Vasemmistoliiton kannatus kasvoi Pirkanmaalla

Ennakkoäänten vasemmistoliitolle näyttämä vaalivoitto sai aikaan reippaat taputukset Pirkanmaan vasemmiston vaalivalvojaisissa. (Kuva: Markku Uusiniemi).

Vasemmistoliitto kasvatti kannatustaan koko maassa 1,1 prosenttiyksikköä, kansanedustajien paikkoja tuli lisää neljä. Pirkanmaalla kannatus kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä ja 2564 ääntä. Kansanedustaja Anna Kontula uusi paikkansa komealla 6994 äänellä.
– Olen kiitollinen äänestäjilleni luottamuksesta ja yritän olla sen arvoinen. Odotettua toista paikkaa ei Pirkanmaalta ihan vielä tullut, mutta tehdään töitä siihen malliin, että neljän vuoden päästä se saadaan.

Ennakkoäänet lupasivat Pirkanmaalle toista paikkaa, mutta paikka jäi uupumaan 1556 äänen päähän. Pirkanmaan vasemmiston vaalivalvojaisissa jännitettiin paitsi toista paikkaa myös läpimenijää: Anne Nymania kintereillä olivat hyvin tasaväkiset Mikko Aaltonen ja Noora Tapio. Tarkastamattoman laskennan mukaan kolmikon kisan voitti ja varakansanedustajaksi valittiin Anne Nyman 1991 äänellä, Mikko Aaltonen sai 1852 ääntä ja Noora Tapio 1850. Nyman ja Tapio olivat ensi kertaa ehdokkaina eduskuntavaaleissa.

Vasemmistoliiton äänimäärä kasvoi edellisiin eduskuntavaaleihin verratuna 16 Pirkanmaan 22 kunnasta.

Pirkanmaalaisista ehdokkaista tuhanteen ääneen ylsivät Anneli Lehtonen (1010 ääntä, Aapo Niemi (1068 ääntä), Virva-Mari Rask (1024 ääntä) Leena Saarela (1187 ääntä), Liban Sheikh (1207 ääntä). Niemi, Saarela ja Sheikh olivat ensimmäistä kertaa ehdokkaana.

Kaikki ehdokkaat saivat yli kunnioitettavat 400 ääntä. Katja Kotalampi Virroilta (807 ääntä) liki kaksinkertaisti äänimääränsä, Rauno Kesseli (732 ääntä) ja Ilkka Porttikivi (482 ääntä) saivat uudelleen paljon kansalaisten luottamusta. Viime vaaleissa vihreiden ehdokkaana ollut Heli Piirainen (524 ääntä) nosti kannatustaan vasemmistoliiton ehdokkaana.

Ensimmäistä kertaa mukana olleet ehdokkaat saivat kaikki komeasti ääniä: Satu Kosola (792), Iikka Nikkinen (761), Antti Salonen (696), Jouni Sirén (599), Kai Muukkonen (405) ja Raija Westergård (403).

Monella paikkakunnalla vasemmistoliiton kannatus nousi reippaasti. Virroilla +2,9, Nokialla +2,3, Sastamalassa +2,0, Hämeenkyrössä + 1,6. Tampereen tulos tuotti pettymyksen. Vaikka äänimäärä kasvoi 1373 äänellä, ääniosuus kasvoi vain 0,1 prosenttiyksikköä.

Pirkanmaan vasemmiston vaalivalvojaisissa iloittiin hyvästä valtakunnallisesta tuloksesta. Ensi kerralla on sitten Pirkanmaan vuoro.

Korjaus 15.4.2019 klo 22:00: korjattu Liban Sheikhin nimen väärä kirjoitusasu.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:
Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *