Artikkeli: Maailma

13.5.2019 klo 12:47

Rapautuvatko ihmisoikeudet Euroopan unionissa?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) Strasbourgissa. Kuva: LuxTonnerre, Flickr, lisenssi CC BY-NC 2.0.

”Unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina.
Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja yhteiskunnassa, 
jolle on ominaista moniarvoisuus, syrjimättömyys, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuu sekä naisten ja miesten tasa-arvo.”
Näin määritellään Euroopan unionista tehdyssä sopimuksen toisessa artiklassa.

Onko todella näin? Ovatko kaikki jäsenmaat sitoutuneet tähän? Onko Euroopan unionin alueella ihmisoikeusongelmia? Tästä keskustelevat vasemmistoliiton eurovaaliehdokkaat Miila Halonen ja Sinikka Torkkola huomenna tiistaina Ylävitosessa.

Sinikka Torkkola on terveysviestinnän ja journalismin tutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen. Torkkola nosti kolumnissaan Suojeleeko EU naisruumista esiin naisten ruumiin politisoinnin.

“Naisen ruumiissa yksityisestä tulee julkista ja poliittista. Se, minkä pitäisi olla yksityistä ja ihmisen täysin omaa, on ollut ja on edelleen poliittisen vallan temmellyskenttä. Erityisesti poliittiset tuulet riepottelevat naisten ruumiillista itsemääräämisoikeutta, jota kansainväliset ihmisoikeussopimukset tai sovitut periaatteet eivät näytä suojaavan,” kirjoittaa Torkkola

Miila Halonen on nuorisolääkäri, Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja varakansanedustaja. Halonen kirjoitti niin ikään huhtikuussa EU:n ja ihmisoikeuksien suhteesta blogissaan Kupliva eurooppa ja kaipaa ihmisoikeuksien puolustajia:

“Kokonaiset lobbauskoneistot työskentelevät EU:ssa pyrkimyksenä palauttaa maailmaan ”luonnollinen järjestys”, joka tarkoittaa esimerkiksi avioero-oikeuden poistamista, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kaventamista ja abortin kriminalisointia, kirjoittaa Halonen.

Sekä Torkkolalla että Halosella on jo työnsä puolesta hallussa keskustelu ihmisoikeuksista, joten luvassa on varmasti laadukasta keskustelua. Mikäli et pääse paikalle, niin tilaisuutta voi seurata Tampereen Vasemmiston Facebook-sivulta suoratoistolähetyksenä.

EU ja ihmisoikeudet -keskustelu tiistaina 14.5. Klo 17 Ylävitosessa.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *