Artikkeli: Maailma

7.7.2019 klo 09:38

Kreikka äänestää tänään politiikan suunnasta

Syrizan vaalitilaisuus Ateenan Syntagma-aukiolla 24.5. Kuvan otti George E. Koronaios, ja hän julkaisi sen Wikimedia Commons -palvelussa lisenssillä CC BY-SA 4.0

Kreikassa pidetään tänään ennenaikaiset parlamenttivaalit maan pääministerin, Aléxis Tsíprasin aloitteesta. Johtava hallituspuolue Syriza kärsi tappion kesäkuun alun kuntavaaleissa ja menetti Euroopan parlamentin vaaleissa ääniosuuttaan, vaikka onnistuikin säilyttämään kuusi paikkaansa.

Vaaleissa vasemmistoa uhkaa EU:n jäsenmaiden ainoan pääministerin paikan menetys. Ainoaksi vasemmistolaiseksi pääministeriksi koko Euroopassa on jäämässä Islannin vihreän vasemmiston Katrín Jakobsdóttir. 

Syriza menettänee ykköspuolueen paikan kokoomuslaiselle Uusi demokratia puolueelle siitä huolimatta, että puolueen kannatus mielipidemittauksissa on ollut nousujohteinen ja ääniosuus lähestyy 30 prosentin rajaa. Vuoden 2015 toisissa, syyskuussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa Syriza sai 35,5 prosenttia äänistä. Kannatus laski jyrkästi sen jälkeen ja oli mielipidemittauksissa alimmillaan 20 prosenttia keväällä 2017. 

Kreikassa suurimman puolueen aseman saamisen merkitys on poikkeuksellisen suuri, sillä eniten kansanedustajia saava puolue saa ylimääräiset 50 kansanedustajan paikkaa. Moni pettyi Syrizaan neljä vuotta sitten, kun puolue taipui Euroopan keskuspankin sanelemaan talouskuripakettiin, joka johti maan suureen inhimilliseen hätään. 

Syriza on kuitenkin palauttanut suuren osan kannatustaan toteuttamalla niin sosiaalista politiikkaa kuin ulkoa päin pakotetun talouskuripolitiikan puitteissa on ollut mahdollista. Työttömyysaste on laskenut 28 prosentista 19 prosenttiin. Vaaliohjelmassaan Syriza lupaa lisää lääkäreita ja opettajia ja muun muassa minimipalkan.

Uusi demokratia -puolueen voitto merkitsisi verohelpotuksia suurituloisille ja julkisen sektorin supistamista lukuunottamatta poliisien määrää, jota Uusi demokratia haluaa nostaa. Uusi demokratia on myös sysännyt Kreikan suuret ongelmat Syrizan syyksi, vaikka puolue yhdessä sosiaalidemokraattien Pasokin kanssa oli synnyttämässä taloussotkut.

Uusi demokratia ohitti Syrizan ja 30 prosentin kannatuksen rajapyykin joulukuussa 2016 ja on sen jälkeen pysynyt johtopaikalla. Viime aikoina Uusi demokratia -puolueen luvut ovat kannatusmittauksissa kolkutelleet 40 prosentin rajaa.

Syrizalla on useita haastajia vasemmalla. Syrizasta eronneiden kansanedustajien perustamista puolueista ainakin kahdella on mahdollisuus ylittää kolmen prosentin äänikynnys.

Kreikan entisen valtiovarainministerin, Yanis Varoufakisin perustama MeRA25 oli jo lähellä tuoda Varoufakisin europuolue DiEM25:lle edustuksen Euroopan parlamenttiin. Lopulta 2,99 prosenttia äänistä ei kuitenkaan riittänyt 3 prosentin äänikynnyksen ylittämiseen. 

Sosiaalidemokraattien Pasok sai kymmenen vuotta sitten järjestetyissä parlamenttivaaleissa lähes puolet äänistä, mutta sen jälkeen demarien kannatus on romahtanut. Sosiaalidemokraattien hajanaista ja hupenevaa joukkoa yritetään näissä vaaleissa koota yhteen muutosliike KINALin avulla.

Kreikan kommunistinen puolue on viimeinen muinaisen Neuvostoliiton kommunistisen puolueen aatteellispoliittista perintöä vaaliva puolue EU-maan parlamentissa ja Euroopan parlamentissa. Se erosi vuonna 2014 imperialismin lakeijaksi mielestään ryhtyneen europarlamentin vasemmistoryhmä GUE/NGL:n jäsenyydestä. KKE.n kannatus on viime vuosina pysynyt viiden prosentin tienoilla.

KKE:n seuralaisena Euroopan parlamentin sitoutumatomien ryhmässä on uusnatsilainen Kultainen aamunkoitto, X.A. Puolue on niin äärioikeistolainen, että se ei ole sopinut samaan ryhmään Euroopan nationalistipuolueiden kanssa. X.A. menetti toukokuussa yhden kolmesta paikastaan europarlamentissa ja on parissa mielipidemittauksessa alittanut kolmen prosentin äänikynnyksen.

Taulukon puolueet

  • Radikaalivasemmiston liitto, Syriza (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
  • Uusi demokratia, ND (Ν.Δ, Νέα Δημοκρατία)
  • Muutosliike KINAL (ΚΙΝΑΛ, Κίνημα Αλλαγής) johon kuuluu muun muassa Panhelleeninen sosialistinen liike, Pasok ( ΠΑΣΟΚ, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) 
  • Kreikan kommunistinen puolue, KKE (KKE, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 
  • Kultainen aamunkoitto, X.A. (X.A. Χρυσή Αυγή) 
  • Kreikkalainen ratkaisu, EL (ΕΛ, Ελληνική Λύση) 
  • Euroopan realistinen tottelemattomuusrintama, MeRA25 (ΜέΡΑ25, Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής) 
  • Kansan yhtenäisyys LAE (ΛΑΕ, Λαϊκή Ενότητα-Μέτωπο ανατροπής)

Artikkelikuvan tiedot 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *