Artikkeli: Kulttuuri, Tampere

5.9.2019 klo 08:36

Pispalan kirjasto jalkautuu kulttuurin monitaituriksi

Pispalan kirjasto muutti joulukuussa 2017 Tahmelasta Pispalan valtatielle. Taustalla näkyy Pispalan Pulteri, jossa Pispalan kirjastoyhdistys perustettiin kesällä 1995.

Pispalan kirjastoyhdistyksen perimmäisenä tavoitteena on lopettaa itsensä. Tavoite toteutuu siinä vaiheessa, kun Tampereen kaupunki palauttaa Pispalaan vuonna 1992 lopettamansa kirjaston. Siihen asti vuonna 1995 perustettu kirjastoyhdistys takaa kirjastopalvelut Pispalassa.

Pispalan kirjastoyhdistyksen taloudenhoitaja Toivo Autiosaari tarjosi Vasen Kaista -verkkolehdelle opastetun tutustumiskäynnin Pispalan kirjastoon. Kyse oli pikemminkin kiertokäynnistä, sillä kirjasto toimii eri puolilla Pispalaa. Eikä vain Pispalassa. Haastattelusta ja tutustumiskäynnistä sovittiin Pispalan kirjaston teltalla Hämeenpuistossa, ja ensi lauantaina Pispalan kirjastoon voi tutustua Finlaysonilla, Työväenkirjallisuuden päivässä.

Lainasto, kirjasto, näyttelyhalli, kierrätyskeskus, tulostamo ‒ vaikka mitä

Pispalan kirjastoyhdistyksen toimintaa ei voi lyhyesti kuvata. Se on monialainen kulttuurikeskus, jolle mikään inhimillinen ei näytä olevan vierasta. Yhdistys järjestää yksin ja yhteistyökumppaniensa kanssa moninaisia kultturitapahtumia ja palveluja. Tämän lisäksi kuka tahansa voi tulla järjestämään toimiintaa kirjaston tarjoamissa puitteissa.

‒ Viime vuonna suunnittelimme vuoden 1918 tapahtumia käsittelevän keskustelutilaisuuksien sarjan. Siitä tuli lopulta yhdentoista illan sarja, koska osa osanottajista halusi järjestää täydentäviä tilaisuuksia. Samoin on käynyt tämänvuotiselle ilmastonmuutosta käsittelevälle keskustelutilaisuuksien sarjalle, kertoo Toivo Autiosaari.

‒ Toimintamme on avointa, tänne voi tulla omine eväineen järjestämään keskustelutilaisuuksia ja luentoja, kirjansa julkistustilaisuuden, konsertin, kurssin, melkein mitä vain. 

Kirjallisuus on Pispalan kirjaston ydintä, mutta kuvataide, elokuvataide, musiikki, tanssi, kaikki taiteen ilmaisumuodot ovat elimellinen osa kirjastoa. Taidenäyttelyt ovat olennainen osa toimintaa. Kuvassa Pispalan maisemia Carita Laajiston puupiirroksessa.

‒ Kukin voi olla mukana kirjastossa ja tehdä ja tarjota muille sellaista kulttuurityötä kuin itse haluaa. Matala kynnys osallistumiselle on meille tärkeä. Voi järjestää vain yhden jutun tai olla mukana pidempään. Kirjastoyhdistyksen toimintaan osallistuu kaikenikäisiä ja monenlaisia kokemuksia omaavia ihmisiä, Autiosaari kertoo.

‒ Kirjaston linja on se, jonka ihmiset luovat. Ihmiset sitoutuvat toimintaan hyvin, kun he saavat tehdä itse, kuvaa Autiosaari pitkälti vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan työnsä perustavan yhdistyksen menestyksen ehtoja.

Kirjastossa voidaan järjestää tilaisuuksia 40 osanottajalle. Jos väkeä odotetaan enemmän, järjestetään tapahtumat vaikka Vastavirta-klubilla tai kulttuuriravintola Telakalla.

‒ Tässä pienehkössä tilassa, jossa istutaan yhdessä lähekkäin syntyy hyviä ja syvällisiä keskusteluja, hiljaisemmatkin osanottajat uskaltavat puhua, korostaa Autiosaari kirjaston tarjoamia etuja netissä käytäviin moniin keskusteluihin verrattuna.

Pispalan kirjastosta löytyy kirjoja yleisen kirjastoluokituksen mukaan, mutta sillä on myös erityisiä kokoelmia kuten Pispala-kokoelma ja ekologiaan, anarkismiin, vallankumoukseen ja kestävään elämään erikoistunut Tyrni-kokoelma. Kansalaisaktivismi ja ihmisoikeudet ovat hyvin edustettuna, ja maailmankirjallisuuden suurteoksia löytyy muun muassa Keltaisen kirjaston teosten valtaamilta hyllyiltä.

Vuoden 2017 kirjastolakia toteutettu jo 20 vuotta ennen lain säätämistä

Pispalan kirjastoyhdistys ei väitä ylläpitävänsä yleistä kirjastoa siinä mielessä kuin kunnat ylläpitävät yleisiä kirjastoja. Vaikka alan koulutuksen saanut henkilökunta vastaa lainaustoiminnasta, ei Pispalan kirjastolla ole sellaisia resursseja, joita varsinaisilla yleisillä kirjastoilla on. 

Mutta Pispalan kirjasto ei silti ole pelkkä lukutupa tai kirjojen lainaamo:
‒ Yleiset kirjastot ovat toiminnan monipuolisuudessa seuranneet meidän esimerkkiämme. Uusi kirjastolaki asettaa yleisten kirjastojen tehtäväksi muun muassa aktiivisen kansalaisuuden, yhteisöllisyyden, moniarvoisuuden ja kulttuurisen moniarvoisuuden edistämisen. Nämä ovat alusta asti olleet Pispalan kirjaston toiminnan lähtökohtia, Autiosaari linjaa.

Useimmat kirjastossa kävijät lukevat, selailevat ja lainaavat kirjoja. Mutta kirjastossa käydään myös lukemassa sähköpostia ja tulostamassa asiakirjoja netistä. Tulostusmahdollisuus on osoittautunut yllättävän tarpeelliseksi, sanoo Autiosaari.

Kirjaston tilat eivät riitä koko kokoelman ylläpitoon ja säilyttämiseen. Pispalan kirjastolla on 12 000 nidettä, joista 4 500 on kirjastossa, 5 000 kirjavarastossa ja loput Hirvitalon ja Tahmelan huvilan sivupisteissä. Kuvassa Toivo Autiosaari selailee myyntiin lähdössä olevia varastokirjoja.

Pispalan kirjasto on myös kirjakauppa netissä

Pispalan kirjasto saa valtavasti kirjalahjoituksia. Kaikki kirjat eivät mahdu varsinaiseen kirjastoon, ja monista kirjoista kertyy lukuisia kappaleita. Näitä ylimääräisiä kirjoja lahjoitetaan muun muassa vanhusten palvelutaloihin ja vankiloihin.

Osa kirjaston omasta varainhankinnasta toimintakulujen kattamiseksi tulee kirjojen myynnistä. Suurin osa myynnistä tapahtuu verkossa. Pispalan kirjasto on mukana Suomen suurimmassa verkkokirjakaupassa, Antikvaarissa.

Jotta kirjojen myynti netissä onnistuisi, on kirjat luetteloitava ja niille annettava kuntoluokitus viisiportaisella asteikolla. Tilatut kirjat on myös postitettava tilaajille. Tämä työ ei onnistuisi vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksellä onkin kolme osa-aikaista työntekijää palkkatuella ja kolme työntekijää työkokeilussa. Osa heidän työstään muodostuu verkkokauppaan liittyvistä tehtävistä kirjaston varastossa.

Yksi Pispalan kirjaston sivutoimipisteistä löytyy Tahmelan Huvilasta. Tahmelan Huvilasta on kulttuurin monitoimitila kulttuuritila, jonka päävuokraaja on Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys Piiru. Pispalan kirjastoyhdistyksen lisäksi tiloissa toimii kulttuurikahvila Domingo ja muita kulttuurin tekijöitä.

Pispalassa ei kenenkään tarvitse toimia yksin

Pispalassa on erilaisia kulttuuritiloja ja -yhdistyksiä hämmästyttävän paljon, ja ne osaavat myös toimia erilaisissa kokoonpanoissa yhdessä keskenään sekä alueen yrittäjien kanssa. Kulttuuritiloja ovat kirjaston lisäksi muun muassa Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo, Tahmelan Huvila, Kurpitsatalo, Vastavirta-klubi ja Lauri Viita -museo.

Vuosittain järjestettävän Pispalan karnevaalin järjestää yhdessä 16 yhteisöä Harjun seurakunta mukaan lukien. Pispalassa järjestetään ‒ tottakai ‒ oma vappujuhla, jota sponsoroivat myös alueen yritykset.

Pispalan asukasyhdistys julkaisee ammattimaisesti toimitettua painettua aikakausijulkaisua Pispalalainen, joka jaetaan joka kotiin. Yhteisöllinen kulttuuritoiminta synnyttää uutta yhteisöllistä ja verkottunutta kulttuuritoimintaa. Siinä on myös Pispalan kirjastoyhdistyksen menestyksen resepti.

Pispalan kirjastoyhdistyksen teltalla Hämeenpuiston Fiestassa elokuun puolivälissä oli myyntikirjojen lisäksi myös sana- ja laulutaiteen esityksiä.

Ikkunat ja ovet auki ympäröivään maailmaan

Pispalan kirjastolla on ollut alusta asti paljon yhteistyökumppaneita Pispalan ulkopuolella. Kun yhdistys perustettiin, sen suojelijaksi ryhtyi silloinen kulttuuriministeri Claes Andersson.

Tampereen kaupunki on ollut ratkaisevan tärkeä yhteistyökumppani. Ilman kaupungin taloudellista tukea ei yhdistys kykenisi maksamaan tilavuokria, ja kaupunginkirjastolta saatava asiantuntija-apu on korvaamattoman arvokasta. Pispala-kokoelman luomista varten kirjastoyhdistys on saanut apurahan Suomen kulttuurirahaston Pirkanmaan rahastolta.

Yhteistyö tamperelaisten kulttuuritapahtumien kanssa rikastuttaa kulttuuritoimintaa. Muun muassa Tampereen elokuvajuhlat ja Maailmantangofestivaalit järjestävät oheisohjelmaa yhteistyössä kirjaston kanssa.

Pispalan kirjaston syntyä ja vaihteita on seurattu valtakunnallisessakin lehdistössä. Suomen kirjailijaliitto on myöntänyt Kiitos kirjastolle -tunnustuksen Pispalan kirjastoyhdistykselle sen sitkeästä työstä kunnallisen kirjaston palauttamiseksi Tampereen Pispalaan.

Löydät Pispalan kirjastoyhdistyksen Työväenkirjallisuuden päivässä

Ensi lauantaina (7.9.) järjestetään Finlaysonilla Työväenkirjallisuuden päivä. Pispalan kirjastoyhdistys on tapansa mukaisesti mukana tapahtumassa omalla näyttelyosastollaan.

Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään Työväenmuseo Werstaan tiloissa. Tapahtuman suuren suosion vuoksi on näyttely nyt siirretty kirjasaliksi muuttuvaan Vooninkiin. Sisäänkäynti on samaiselta Väinö Linnan aukiolta kuin Werstaalle.

Lue lisää muualla verkossa: 

Pispalan kirjasto
Antikvaari 

Hirvitalo ‒ Pispalan nykytaiteen keskus
Tahmelan Huvila
Vastavirta-klubi
Pispalalainen lehti
Pispalan karnevaalit
Pispalan Moreeni
Pispalan asukasyhdistys 

Vaikka Pispalan kirjasto ei ole lain tarkoittama, julkisesti rahoitettu yleinen kirjasto, edistää se monipuolisesti uuden kirjastolain tavoitteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *