Näkökulma, Pirkanmaa

MIKKO AALTONEN

12.9.2019 klo 10:28

Tampereen ei pidä myydä työterveyspalveluitaan

Pirte muutti viime vuonna Ratinan kauppakeskukseen. (Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere)
Mikko Aaltonen (Kuva: valokuvaamo Luova.)

Tampereen kaupunki suunnittelee henkilöstönsä työterveyspalveluiden tuottajan Pirten eli Tullinkulman Työterveys Oy:n myymistä. Perusteluksi myynnille kerrotaan hankintalaki, jonka mukaan vuodesta 2022 eteenpäin julkisesti omistetun työterveydenhuollon markkinaehtoisentoiminnan osuus voi olla enintään viisi prosenttia ja enintään puoli miljoonaa euroa vuodessa. Pirtessä on paljon yksityisiä asiakkaita ja hankintalaissa määrätty yksityisten asiakkaiden osuus ylittyy.

Pirte on hoitanut Tampereen kaupungin henkilöstön työterveyspalveluita hyvin. Verrattuna muihin Suomen suuriin kaupunkeihin on Tampereella vähemmän sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyydestä aiheutuneet kulut ovat pienempiä. Palveluiden laadusta kertoo se, että asiakkaana on myös yksityisen puolen yrityksiä. Näin tuskin olisi, jos palveluiden hinta olisi liian korkea ja laatu huonoa.

Tampereen kaupungilta kerrotaan, että työterveysyhtiöiden kauppahinnat ovat usein vastanneet noin yhtiön yhden vuoden liikevaihtoa. Pirten liikevaihto oli viime vuonna 19 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä, mutta ei sellainen, että se muuttaisi mitenkään Tampereen kaupungin talouden kokonaistilannetta. Yhtiön myyntiä ei voida perustella saatavilla myyntituloilla. Pirten myynti ja yksityistäminen poistaisi jälleen yhden julkisen sektorin toimijan markkinoilta. Tämä keskittäisi entisestään markkinoita työterveyshuollossa, jossa muutamat suuret yritykset ovat innokkaasti ostaneet pienempiä yhtiöitä. Pienessä maassa keskittyneet markkinat ja muutama iso toimija tarkoittavat helposti palveluiden hintojen voimakasta nousua, kun kilpailua ei enää ole.

Pirten myyntiä käsitellään kaupunginhallituksessa 19. syyskuuta ja lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto. Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä ei pidä Pirten myyntiä taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevänä. Tulemme äänestämään sen puolesta, että Tampereen kaupunki tuottaa jatkossakin itse työterveyspalveluita. Myynnin sijasta on selvitettävä vaihtoehto, jossa Pirte jatkaa työterveyspalveluiden tuottamista Tampereen kaupungille ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirille sekä vastaa edelleen ammatinharjoittajien ja yksityisyrittäjien työterveyspalveluista. Yksityisen sektorin asiakkaita varten voidaan perustaa oma yhtiö, joka jatkaa palveluiden tuottamista nykyisille ja uusille asiakkaille.

Hyvää ja toimivaa yhtiötä ei pidä myydä.

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *