Artikkeli: Pirkanmaa, Ylöjärvi

21.12.2019 klo 11:27

Ylöjärvi yksityistää varhaiskasvatusta lisää

Ylöjärveläisvanhemmilla ei ole mahdollisuutta valita lapsilleen kunnallista päivähoitoa, sillä paikkoja ei ole. Vasemmistoliiton valtuutetut ehdottivat kaupungin omien päiväkotien lisäämistä. Esitys hävisi äänestyksen kaupunginvaltuustossa. Saurion päiväkodin kuvasi Minna Hokkanen.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa, ettei kaupungin  itse ylläpitämien päiväkotien määrää enää säädellä palveluohjelmassa. Aiemmin palveluohjelmalla määrättiin, että kaupunki voi ostaa 15 prosenttia varhaiskasvatuspalveluita yksityisiltä päiväkodeilta. 

− Kaupunginvaltuuston päätös tarkoittaa, että valtuutettujen on oltava tulevaisuudessa entistäkin valppaampia, kun keskustellaan kunnallisista investoinneista. Tulemme varmasti taistelemaan kunnallisen päivähoidon puolesta jatkossakin, yksi päiväkoti kerrallaan, arvioi vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Anna Jukantupa.

Kunnalliset varhaiskasvatuspaikat ovat Ylöjärvellä täynnä. Jukantupa arvioi myös perhepäivähoitopaikkojen määrän vähentyneen vähintään yhden päiväkodillisen verran. 

− Kunnallinen päivähoito on Ylöjärvellä suosittua. Voimme vain arvailla, miksi perheet eivät halua käyttää yksityisen puolen päivähoitoa. Laatuongelmat, henkilökunnan vaihtuvuus ja työolot yleisesti lienevät suurimpia syitä. On surullista on, että perheillä ei tällä hetkellä ole Ylöjärvellä mahdollisuutta valita kunnallista varhaiskasvatusta, toteaa Anna Jukantupa.

Päätöksestä äänestettiin

Kaupunginhallituksen esityksessä palveluohjelmaksi yksityisen varhaiskasvatuksen osuus oli 25 prosenttia. Valtuuston kokouksessa vasemmistoliiton  Arja Uusikartano esitti, että palveluohjelmassa yksityisen varhaiskasvatuksen osuus  olisi edelleen 15 prosenttia. Samanlaisen esityksen Rauno Kesseli on aiemmin tehnyt kaupunginhallituksen kokouksessa. Kesselin esitys hävisi kaupunginhallituksessa äänin 6-5.

Kaupunginvaltuustossa kokoomuksen valtuutettu Peer Haataja teki esityksen, että palveluohjelmasta poistetaan kaikki prosenttiosuudet. Äänestyksessä Uusikartanon esitys 15 prosentin palveluosuudesta hävisi kokoomuksen esitykselle äänin 23-28. Uusikartanon esitystä kannattivat vasemmistoliiton, sosiaalidemokraattien ja vihreiden valtuutetut. Viimeisessä äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys 25 prosentin osuudesta hävisi esitykselle palveluosuusprosenttien poistamisesta kokonaan äänin 2-47.

Vasemmistoliiton valtuutetut pitivät kaupunginhallituksen esitystä 25 prosentin palveluosuudesta niin suurena, että on prosenttiosuuksien poisto kokonaan oli parempi vaihtoehto. Kun osuuksista ei määrätä, voidaan myös kunnallisten päiväkotien määrää lisätä. Ylöjärven vasemmisto pitää kaupungin omien päiväkotien ylläpitämistä tärkeänä keinona rajoittaa yritysten valtaa varhaiskasvatuksessa.

− Ylöjärven vasemmistossa olemme hyvin huolissamme, että yksityisten palveluiden puolella yksi yksityinen päiväkoti on saavuttanut monopoliaseman,  toteaa Anna Jukantupa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.