Artikkeli: Kulttuuri, Suomi

9.1.2020 klo 13:31

Suomi tubettaa oikeisto edellä

Suomalainen Youtube alkaa täyttyä oikeistolaisesta poliittisesta sisällöstä, ja samaan aikaan vasemmisto näyttäisi ujostelevan linssiä. (Kuva: Cai Melakoski.)

Youtube on noussut irrottamattomaksi osaksi nuorison median kulutusta, ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kuluneella vuosikymmenellä myös suomalaista politiikkaa käsittelevä sisältö on alkanut nostaa päätään Youtuben alustalla, joskin suosioltaan yhä suhteellisen vaatimattomasti. Muun muassa pelaamiseen keskittyvät kanavat ovat moninkertaisesti suurempia  verrattuna poliittisiin kanaviin. Tuottamalla poliittista sisältöä on esimerkiksi äärimmäisen vaikeaa kerätä itselleen yli 10 000 tilaajan joukkoa. Vertailun vuoksi pelaamiseen keskittyvällä LaeppaVika-kanavalla on noin 267 000 tilaajaa.

Kun politiikasta kuitenkin tubetetaan, on tämä sisältö miltei kokonaisuudessaan oikeistolaista tai jopa äärioikeistolaista. Suomitube.fi-sivuston mukaan Youtuben suomenkielinen poliittinen sisältö koostuu muun muassa Tere Sammallahden ja Miko Bergbomin tapaisista oikeistolaisista tubettajista, sekä perussuomalaisten poliitikkojen, kuten Sebastian Tynkkysen kanavista. Tämän lisäksi suosittuja ovat perussuomalaiset aihekanavat, kuten Verkkomedia ja Videoforum. Vaikka poliittinen tubetus ei ole vielä erityisen näkyvää, on esimerkiksi 2016 tubettamisen aloittaneen kokoomuslaisen Sammallahden videoilla yhteensä miltei miljoona näyttökertaa. Sen sijaan 2019 aloittanut perussuomalainen Bergbom on yltänyt alle vuodessa yli puoleen miljoonaan katselukertaan. 

Youtubessa on yleisöä myös äärioikeistolle, sillä useat aihepiirin kanavat ovat olleet verrattain suosittuja alustalla. Youtube on kuitenkin sulkenut suosituimpia äärioikeistolaisia kanavia viime vuoden aikana. Alusta pidättää oikeuden sulkea kanavan, mikäli sillä joko toistuvasti julkaistaan loukkaavaa sisältöä tai jos sulkemiselle on oikeudellinen peruste.

Vaikka yleisö poliittiselle sisällölle on siis vielä verrattain pieni, se on olemassa. Vasemmiston perspektiivi jää suomalaisessa Youtubessa kuitenkin lähes kuulumattomiin. Miksi vain oikeisto tubettaa Suomessa? Ainakin perussuomalaisten tapauksessa syy on selvä – he eivät tunne tulevansa edustetuksi valtamediassa ja he kyllä kertovat sen. Tyytymättömyys valtamediaa kohtaan johtaa väistämättä vaihtoehtomedian syntymiseen ja sen kasvamiseen. Perussuomalaiset poliitikot ja puolueen kannattajat näkevät yleisesti Helsingin Sanomat, Alma Median ja Ylen puolueellisena, yhtä näkökulmaa korostavana, jopa valemediana. Samaan aikaan muun muassa perussuomalaisten äänenkannattaja Suomen Uutiset on noussut varsin kelpoihin lukijamääriin viime vuosina.

Mitä vasemmiston radiohiljaisuus merkitsee?

Puoluelehden suosiota merkittävämpi asia on kuitenkin nimenomaan Youtubessa esiintyvä oikeistolaisuus. Alustana Youtube on nimenomaan sen ikäluokan suosima media, jonka poliittinen identiteetti vielä kehittyy. Vuonna 2019 Alma Median, Inspiransin ja Norstatin tutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaista yli puolet käyttivät miltei päivittäin Youtubea uutisten seuraamiseen.

Mikäli ensikosketukset suomalaiseen politiikkaan tulevat Youtuben kautta, ne tulevat todennäköisesti oikeistolaisen kommentaattorin säveltämänä. Kun vasta-argumentteja ole alustalla saatavilla, voidaan Suomen ykkösongelmat todellakin käsittää koostuvan lähinnä ammattiyhdistysliikkeestä, ”ilmastoöyhötyksestä” ja maahanmuutosta.

Youtubevälitteisen vaihtoehtomedian potentiaalista valtaa ei tule väheksyä. Yhdysvalloissa tubemedia alkoi kasvaa 2000-luvun puolessavälissä, ja on jo katsojaluvuiltaan verrattavissa maan suuriin uutiskanaviin kuten CNN:ään. Esimerkiksi vasemmistolainen The Young Turks aloitti Youtubessa vuonna 2005, ja on tähän päivään tultaessa kerännyt yli 4,5 miljoonaa tilaajaa sekä videoilleen yhteensä miltei 5 miljardia näyttökertaa. Tubemedian suosion kasvu viimeisen 15 vuoden aikana on ollut huikeaa.

Yhdysvalloissa tubemedian kasvu on alkanut muuttaa politiikan todellisuutta. Noin kaksi vuotta sitten nuori, tuntematon, tarjoilijana työskentelevä Alexandria Ocasio-Cortez voitti New Yorkin 14. vaalipiirin esivaaleissa edustaja Joe Crowleyn, joka oli istunut kongressin alahuoneessa jo miltei 20 vuotta. Siinä missä valtamedia oli hädin tuskin kuullut Ocasio-Cortezista, oli maan tubemedia kannattanut häntä jo kuukausia. Crowley sai väistyä, ja nyt Ocasio-Cortez on antanut kasvot demokraattisen puolueen uudelle, nuorelle, vasemmistolaiselle siivelle. Tähän saavutukseen ei valtamediaa tarvittu.

Suomen vasemmiston piireissä voi olla viisasta alkaa miettiä, voiko Youtubea alustana luovuttaa kättelyssä oikeiston käsiin. Vaikka kansanedustaja Anna Kontula on tehnyt alustalle monia kiinnostavia videoita, ei hän yksin riitä houkuttelemaan vasemmistolaista yleisöä Youtuben maailmaan. Tällä hetkellä näyttäisikin vielä siltä, että Youtube sulkee äärioikeiston tilejä nopeammin kuin vasemmisto tuottaa alustalle sisältöä. Oikeiston tukevan jalansijan kasvaessa vasemmistolainen sisällöntuotanto käykin yhä vaikeammaksi. Kun alustalla liikkuva yleisö on lähtökohtaisesti vasemmistoa vastaan, ei videoiden tekeminen tunnu vaivan arvoiselta. Vaikka suomalainen tubetus keskittyy edelleen enimmäkseen pelaamiseen ja muuhun huvitteluun, poliittinen sisältö kasvaa koko ajan. Kunhan ei kasvaisi kovin kieroon.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kommentteja: 2

  1. Olen vuosia seurannut amerikkalaisia poliittisia kommentaattoreita kuten Kyle Kulinskia, mutta en ole törmännyt mihinkään vastaavaan suomen kielellä. Kuluttamani media netissä on muutenkin 99% englanninkielistä. Olen tietyllä tavalla varsin epäpoliittinen, vaikka Amerikan uutisia onkin ollut hauska seurata. Mun pitäisi ehkä olla enemmän perillä Suomen politiikasta, mutta enpä vaan ole. Eipä ole ollenkaan kivaa poliittista sisältöä Youtubessa suomen kielellä.

  2. Olen itse yrittänyt etsiä suomenkisiä Vasemmisto aiheisia videoita tai järkeviä videoita Suomen politiikasta, mutta en ole löytänyt mitään. Olen pettynyt. Olisi varmasti hyvä Vasemmistoliiton panostaa hyviin videoihin ja vaikka alkaa tekemään jotain ohjelmaa YouTubessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.