Artikkeli: Maailma

8.2.2020 klo 11:52

Euroopan vaalivuosi alkaa tänään Irlannissa, vasemmiston Sinn Féin haastaa valtapuolueet

Tiedossa olevat valtakunnalliset vaalit Euroopassa tänä vuonna. Lisää vaaleja on varmasti tulossa, useissa maissa hallituksen asema ei ole vankka.

Irlannissa järjestetään tänään ennenaikaiset vaalit. Neljä vuotta sitten Sinn Féin (SF) horjutti oikeiston valtaa 23 paikan voitollaan Dáil Éireannin, Irlannin parlamentin alahuoneen vaaleissa. Sinn Féin oli saanut vuoden 2011 vaaleissa 14 ja vuonna 2007 neljä kansanedustajaa.

Sinn Féinin vaalivoitto vuonna 2016 lopetti kaksipuoluejärjestelmän, jossa pääsääntöisesti jompi kumpi johtavista porvaripuolueista, Fianna Fáil tai Fine Gael johti enemmistöhallitusta. Toukokuussa 2016 Fine Gaelin Leo Varadkar muodosti vähemmistöhallituksen, joka kaatui tammikuun puolivälissä luottamuspulaan. Siten tähän vaalikampanjaan jäi aikaa vain kolme viikkoa.

Sinn Féinin puheenjohtajaksi kaksi vuotta sitten valitulla Mary Lou McDonaldilla on hyvä asema johtaa vaalikampanjaa. Kannatusmittauksissa SF on noussut kahden valtapuolueen rinnalle, jopa kärkeen uusimmissa mittauksissa. Paikkoja ei kuitenkaan jaeta valtakunnallisen gallupsuosion mukaan, vaan 39 vaalipiirissä, joista valitaan kahdesta neljään kansanedustajaa. 

Irlannissa on käytössä siirtoäänivaalitapa, jossa äänestäjä voi merkitä vaalilippuunsa ensisijaisen ehdokkaansa lisäksi muitakin ehdokkaita suosituimmuusjärjestyksessä. Käytäntö tekee ääntenlaskusta monivaiheisen, ja lopullista tulosta joudutaan jännäämään ääntenlaskun päättymiseen saakka. Viime vaaleissa ääntenlaskun tuloksia odotettiin kuusi päivää.

AAA-PBP on vaaliliitto, jossa ovat Sosialistisen puolue sekä talouskurin vastaisen kansanliike (Anti-Austerity Alliance) sekä Ihmiset ennen voittoja -liike (People Before Profit). Vuoden 2020 vaaleissa vaaliliiton nimi on Solidarity – People before profit (S-PBP)

Sinn Féinin keskeisiä vaaliteemoja ovat muun muassa sietämättömäksi käyneiden asuntopulan ja työläisperheiden köyhtymisen lopettaminen, päivähoitomaksujen alentaminen ja eläkeiän palauttaminen 67:stä 65 vuoteen. SF ajaa myös aktiivisesti Irlannin yhtenäisyyttä. Britanniahan pitää edelleen hallussaan Irlannin pohjoisia maakuntia, jotka jäivät Brexitin myötä myös EU:n ulkopuolelle.

Tänä viikonloppuna järjestetään ennenaikaiset vaalit myös toisessa eurooppalaisessa maassa. Azerbaidžanin parlamenttivaalit pidetään huomenna. Presidentti Ilham Aliyevin johtamassa maassa parlamentin valta on hyvin rajoitettu verrattuna eurooppalaiseen käytäntöön.

Kokoomuslaiset hävinneet vuoden molemmat presidentinvaalit

Vuoden ensimmäiset parlamenttivaalit järjestetään tänään, mutta uudet presidentit on jo tammikuussa valittu Kreikassa ja Kroatiassa. Kreikassa kokoomuslaisen Uusi demokratia -puolueen (Νέα Δημοκρατία, ND) jäsen ja presidentti Prokopios Pavlopoulos saa maaliskuussa seuraajakseen puolueisiin sitoutumattoman Katerina Sakellaropouloun. Valinnan teki liki yksimielinen Kreikan parlamentti.

Kroatiassa kokoomuslaisen Kroatian demokraattisen liiton (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) ehdokas Kolinda Grabar-Kitarović ei päässyt jatkokaudelle. Vaalien toisella kierroksella Kroatian sosiaalidemokraattisen puolueen (Socijaldemokratska partija Hrvatske, SDP) ehdokas Zoran Milanović sai 52,7 prosenttia äänistä.

Demarit ja sardiinit voittoisia aluevaaleissa, äärioikeiston nousu pysähtynyt

Itävallassa on tänä vuonna järjestetty yhdet osavaltiovaalit. Burgenlandissa sosiaalidemokraatit (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPÖ) sai 19 paikkaa ja ehdottoman enemmistön 36-jäsenisessä osavaltioparlamentissa. SPÖ:n ääniosuus nousi peräti kahdeksan prosenttiyksikköä, mikä riitti neljään lisäpaikkaan. Äärioikeistolainen FPÖ menetti kolmanneksen kannatuksestaan ja joutui tyytymään neljään paikkaan.

Italiassa järjestettiin maan poliittisen kehityksen kannalta tuiki tärkeät aluevaalit. Emilia-Romagnan alueella (Regio) piti vallan ennakkokohun myötä siirtyä demarien Demokraattiselta puolueelta (Partito Democratico, PD) äärioikeiston Liitto-puolueelle (LEGA). Vaalien tulos oli jälleen erilainen kuin klikkikiimainen lehdistö touhotti etukäteen.

Istuvan aluejohtajan Stefano Bonaccinin tukena oli vasemmiston ja keskustan puolueita sekä Suomen Silakka-liikkeen esikuvana toimiva Sardiiniliike. Oikeisto-opposition ehdokasta Lucia Borgonzonia tukivat Legan lisäksi muun muassa kokoomuslainen Forza Italia ja italialaisen fasismin perintöä kantava Fratelli d’Italia.

Bonaccini sai 51,4 ja valtamedian ennakkoon voittajaksi julistama Borgonzoni 43,6 prosenttia äänistä. Bonaccinin voittoa pidetään yleisesti Sardiini-liikkeen ansiona, sillä sardiinit saivat nuoret liikkeelle. Äänestysprosentti nousi peräti 30 prosenttiyksikköä. Äänestysprosentti oli edellisissä vaaleissa 37,7 ja nyt 67,7. Emilia-Romagnan alueella on 4,5 miljoonaa asukasta.

Samaan aikaan järjestettiin aluevaalit myös vajaan kahden miljoonan asukkaan Calabrian alueella. Siellä Forza Italian johtama oikeistoliittoutuma voitti yksinkertaisen enemmistön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *