Artikkeli: Tampere, Vasemmisto

4.10.2020 klo 14:08

Asumisen kalleus puhutti Tesomalla

Tampereen vasemmiston aktiivit ja kuntavaaliehdokkaat tapasivat Paavo Arhinmäen kanssa tesomalaisia. Kuvassa vasemmalta Christian Karau, Katja Vänni. Leena Sulkanen-Rodriques, Johannes Tolonen, Joonas Olli ja Jouni Sirén.

Miksi asuminen on niin kallista, ettei tavallisella kansalaisella ole mahdollisuutta asua, missä haluaa? Tätä ikuisuuskysymystä puitiin lauantaina, jolloin vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vieraili Tampereen vasemmiston kahviteltalla Tesomalla.

Kasvukeskuksissa, kuten Tampereella, vuokrat kohoavat, koska kohtuuhintaisia, julkisesti omistettuja vuokra-asuntoja ei ole riittävästi. Paavo Arhinmäki muistutti kunnanvaltuustojen vastuusta. Valtuutetuilla on vastuu siitä, että kaupungeissa on riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja. Leena Sulkanen-Rodriquez esittikin, että vuokra-asuntojen ohella tarvitaan lisää asumisoikeusasuntoja.

Asuminen on perusoikeus, jonka varmistamiseksi maksetaan, ja tuleekin maksaa, asumistukea. Mutta verovaroin ei tueta ainoastaan kansalaisten asumista vaan myös rakennus- ja vuokrayhtiöiden liiketoimintaa. Käytännössä verovaroja valuu suurille, kansainvälisille asuntovuokrayhtiöille ja edelleen osinkoina osakkeenomistajille jaettavaksi. Asumistukea maksetaan Suomessa vuosittain kaksi miljardia euroa.

Tampereen vasemmiston puheenjohtaja ja yhdyskuntalautakunnan jäsen Jouni Sirén muistutti kaavoituksen merkityksestä. Hyväksyessään kaavoitusohjelmat ja asemakaavat valtuutetut päättävät myös alueelle rakennettavien asumisoikeus-, osaomistus- ja vuokra-asuntojen määrästä.

Tampereella kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarjoavat Tampereen vuokratalosäätiö ja Kotilinnasäätiö ovat kaupungin perustamia säätiöitä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto nimittää asukasjäseniä lukuun ottamatta kummankin säätiön hallitukset. Vuokratalosäätiöllä on noin 9 000 ja Kotilinnasäätiöllä noin 1 500 asuntoa.

Paavo Arhinmäki vieraili lauantaina myös Toijalan torilla, jossa julkistettiin Akaan vasemmistoliiton ensimmäiset kuntavaaliehdokkaat. Vasen Kaista raportoi vierailusta maanantaina.

 

Kommentteja: 1

  1. Tärkeää on, että kaikilla on asunto. Myös se, ettei asuminen ole liian kallista.
    Lisäisin tähän vielä sen, että omistusasunnossa asuminenkin alkaa kallistua siinä määrin, että asumistukimenot varmasti alkavat nousta kun kaupunki korottaa muutaman vuoden kuluessa aika rajusti tonttien vuokria.
    Varsinkin yksinasuva pienituloinen ei silloin pärjää ilman asumistukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *