Näkökulma, Suomi

MARI MINKKINEN

29.3.2021 klo 13:54

Mari Minkkinen: Kun yksikköpalaverissa on hiljaista (Kolumni Tehyn vaalien merkeissä)

Tässä ovat vasemmiston ehdokkaat Tehyn vaaleissa. Vaalipiirinä on koko maa.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn vaalit alkoivat tänään. Tapahtuneen kunniaksi julkaisemme vaaleissa ehdokkaana olevan Mari Minkkisen kirjoittaman kolumnin:

Kun yksikköpalaverissa on hiljaista

“Ette ***tana pilaa tätä multa!”

Yksikkökokouksessa työsuojelunpäällikkö tuumaa: ”Kyllä työyhteisö saa pullik— siis sanoa vastaan, kunhan sitten tehdään ohjeiden mukaan”. Toisaalla esihenkilö osastotunnilla: ”Hei, mulle tulee nyt sellanen olo, että alan opettajaksi ja kohta osotan kenen vuoro vastata”, kun hän kyselee ideoita ja tunnelmia.

Seuraa rajua yleistämistä: olemme töissä hoiva-alalla, jonka työntekijät ovat hoitamiseen kallellaan olevia ihmisiä, lue: kilttejä. Kiltteys on avainsana/piirre. Kiltit eivät monestikaan päädy johtaviin asemiin, vaan jäävät ”alemmas” hoitamaan ja tekemään hommat. He eivät nosta meteliä eivätkä halua huomion kohdistuvan heihin. Niinpä, kun kiltit alkavat sanomaan, on tilanne jo pitkällä ja kun he taas hiljenevät on tilanne se, että kohta joku lähtee. Näin tapahtuu tällä hetkellä hoiva-alalla. 

Jos hetken aikaa selaa somea ja katsoo uusia nuoria aikuisia, herää paljon monenlaisia ajatuksia. Yksi niistä on, että enää eivät kiltitkään ”niele mitä tahansa p**kaa”. Uudessa sukupolvessa ammattilaisilla on paljon omanarvontuntoa. Jos heitä yrittää pelotella tyyliin ”kuule, jos tämä ei kelpaa, nii ovella on tulijoita kilometri kaupalla jonossa” -kortilla, he vastaavat ”no katoppa ku mää kävelen, jos ei kerran kelpaa” -kortilla. Uudet (erityisesti hyvät) tietävät arvonsa ja arvostavat työtään. 

Vain arvostus ja kunnioitus tuovat lisää hoitajia alalle

Suuri “salaisuus” lähiesihenkilöille on se, että meitä kilttejä kun pitää hyvänä me venymme ja yllämme epäinhimillisiin saavutuksiin. Toki tämän me jo tiedämmekin. Meidän kun antaa tehdä pieniä päätöksiä omasta arjesta ja työstä ja päälle sanoo “sehän meni hyvin”, meistä saa tyytyväisen ja uskollisen työntekijän. Olen itse juuri tällainen. 

Suuri “salaisuus” ylemmälle johdolle on taas: luo puitteet, jossa saamme tehdä parasta jälkeä siinä mitä osaamme ja me teemme sen ja enemmän ja tuomme parhaat kollegamme tekemään saman. Jaa mitä on nämä puitteet? No tämä on kuultu ja sanottu tuhansia kertoja, mutta tässä se taas tulee: edellä mainittu hyvä lähiesimies, työn vaativuutta vastaava palkka ja tarpeeksi aikaa (toisin sanoen resursseja) tehdä työmme niin hyvin kuin osaamme.

Rakastan ammattiani ja jo kolmen vuoden jälkeen minulla on säännöllisesti “Ette ***tana pilaa tätä multa!” -fiilis. Aikaisemmin mainitsemani asiat eivät kaikesta toistelusta huolimatta ole tulleet käytännöksi alallamme. Siksi tarvitaan ammattiliittoja ja TEHYä. Siksi minä olen ehdolla.

Mari Minkkinen, sairaanhoitaja

Tehyn vaalit

Äänestys: 29.3.–21.4.2021
Vaalitulosten julkaisu: 26.4.2021
Uusi valtuusto järjestäytyy 8.-9.6.2021

Valtuustoon valitaan joka neljäs vuosi suoralla suhteellisella jäsenvaalilla 83 jäsentä. Vaalipiirinä on koko maa. Valtuusto käyttää ylintä päätösvaltaa Tehyssä. 

Lue lisää muualla verkossa

Tehyn vasemmisto
Tehyn vaalit (Tehyn verkkosivut)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *