Artikkeli: Maailma

7.4.2021 klo 16:39

Vasemmiston Inuit Ataqatigiit -puolueelle riemuvoitto Grönlannin vaaleissa

Nuussuaqin kaupunginosa Nuukissa, Grönlannin pääkaupungissa. Taustalla Sermitsiaq-vuori. Kuva:Oliver Schauf, Public domain-lisenssillä, Wikimedia Commonsin kautta

Vasemmistopuolue Kansan yhteisö (Inuit Ataqatigiit) sai 36,6 prosenttia äänistä eilisissä Grönlannin Inatsisartutin (parlamentin) vaaleissa. Toiseksi sijoittunut sosiaalidemokraattinen Eteenpäin-puolue (Siumut) sai 29,4 prosenttia äänistä. Siumut on ollut maan johtava puolue vuodesta 1979 lähtien paitsi vaalikaudella 2009‒2013. Silloin Inuit Ataqatigiit oli parlamentin suurin puolue.

Vaalien pääkysymykseksi nousi kiista australialaiselle Greenland Minerals -kaivosyhtiölle myönnettävästä luvasta aloittaa louhiminen Kvanefjeldsminen-kaivoksella. Suunnitelman mukaan kaivoksesta louhittaisiin kolme miljoonaa tonnia malmia vuosittain. Malmista löytyy uraania ja harvinaisia, matkapuhelinten ja muun elektroniikan valmistamisessa käytettyjä mineraaleja.

Inuit Ataqatigiit vastustaa uraanin louhintaa ympäristönsuojelusyistä. Siumut kannattaa toiminnan käynnistämistä, sillä se toisi talouskasvua. Inuit Ataqatigiit sai 12 parlamenttienemmistöön tarvittavista 16 kansanedustajan paikasta. Muista puolueista vain yksi, kolmanneksi tullut keskustalainen Naleraq, vastustaa kaivoshanketta. Naleraq sai neljä paikkaa, joten uudella parlamentilla on kaivoshankkeen kaatamiseen tarvittava niukka enemmistö.

Grönlanti (Kalaallit Nunaat) on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue. Sekä Inuit Ataqatigiit että Siumut toimivat Grönlannin itsenäisyyden puolesta. Grönlannilla on kaksi kiintiöpaikkaa Tanskan kansankäräjillä, yksi kummallakin suurimmista puolueista.

Inuit Ataqatigiit on Pohjoismaiden vihreän vasemmiston jäsen, kuten Vasemmistoliittokin.

Raportit vaaleista Euroopassa tänä vuonna 
Bulgaria: Neljä äärioikeistolaista puoluetta putosi parlamentista (12.4.)
Vasemmiston Inuit Ataqatigiit -puolueelle riemuvoitto Grönlannin vaaleissa (7.4. – tämä juttu)
Alankomaiden vaaleissa voitto liberaaleille ‒ vasemmistolle tappiota ja voittoja (30.3.2021)

Yhteenveto vuonna 2020 Euroopassa järjestetyistä parlamenttivaaleista
Vaalit 2020: Näin valittiin 1 658 kansanedustajaa Euroopassa (30.12.2021)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *